kleding huren
| |

Kleding huren? Dit zijn de leukste kledingbibliotheken

Zelf koop ik al jaren weinig kleding. Wanneer ik kleding koop dan is het doorgaans tweedehands (hello Vinted), met uitzondering van schoenen. Met vriendinnen organiseerden we vroeger avondjes kledingruilen, dat was altijd erg geslaagd. Ik ben eigenlijk altijd al bezig geweest met ‘duurzaam shoppen’. Ik trouwde zelfs, in 2001, in een gehuurde jurk. Een aantal jaren geleden opende er bij mij om het hoekje in Den Haag een kledingbibliotheek. Je kon er een abonnement afsluiten wat eigenlijk inhield dat je met een kleine maandelijkse bijdrage een aantal items uit de collectie mocht huren elke maand. Duurzaam shoppen at its finest dus! Helaas sloot de bibliotheek na een aantal jaren de deuren, maar tegenwoordig zijn er best veel alternatieven te vinden om kleding te huren. Hieronder vind je een lijst van goede kledingbibliotheken, online en offline.

Waar kleding huren

Dit zijn de adressen die ik tot nu toe ontdekt heb. Mocht jij nog leuke kledingbibliotheken kennen, laat de naam dan achter in de comments. Hoe meer, hoe beter!

LENA

Zelf leen ik maandelijks een aantal items bij LENA. De collectie van LENA is ruim en toegankelijk. Ze bieden verschillende stijlen aan, zowel van opkomende ontwerpers als van duurzame merken. Hier vind je kleding dat je dagelijks kunt dragen zeg maar, denk aan merken als het Deense Nümph en King Louie. Ze hebben ook een aantal vintage items en tassen. Het systeem van LENA is makkelijk: Elk kledingstuk kost een aantal credits per dag. Je betaalt alleen voor de dagen dat je iets leent.

LENA is te vinden in Amsterdam dus als je in Amsterdam woont, kun je het beste lekker langsgaan. Maar je kunt dus ook online bestellen. Ze werken met enkele afhaalpunten maar in Den Haag hebben ze bijvoorbeeld geen afhaalpunt dus ik laat het thuisbezorgen. Dit doen ze supernetjes in een gerecycled en herbruikbare ‘post-tasje’. Dus je krijgt het en stuur het weer terug in dezelfde tas. De hele collectie is te koop én te leen, dus stel je bent echt helemaal verliefd op dat ene item. Dan kun je het nadat je het even getest hebt, gewoon kopen.

My Dressoir

My Dressoir is een geweldig adresje voor als je op zoek bent naar een mooi designer item voor een evenement of feest. Ik had laatst bijvoorbeeld een filmvertoning op het festival de Cannes waarbij de dresscode white/tie gala was. Dat is iets dat ik niet in mijn kast heb hangen. En juist voor dit soort gelegenheden is kleding huren ideaal. Want stel je hebt een tweede gala, dan wil je toch niet met diezelfde jurk aan komen draven. Je kunt dus beter huren voor dit soort echte party outfits. Bij My Dressoir vind je echte designer stukken van bijvoorbeeld REDValentino, Badgley Mischka en Rachel Zoe.

Bij My Dressoir kun je per gelegenheid huren of middels een abonnement. Voor een abonnement is er op dit moment een wachtlijst. My Dressoir is alleen online te vinden. Je item wordt verzonden in een herbruikbare en hersluitbare verzendtas met een bijgeleverde retourlabel. Terugsturen is gratis en je hoeft de kleding ook niet te wassen. My Dressoir zorgt zelf voor de reiniging.

Masterpiece

Van een kledingbibliotheek als Masterpiece gaat mijn hart toch wel sneller van kloppen. Hier huur je designerkleding maar niet alleen voor gelegenheden maar ook voor dagelijks gebruik. Denk aan luxe merken die je portemonnee misschien niet zo heel erg leuk vinden (maar jij wel!) zoals Dries van Noten of Max Mara. Naast dit soort high end labels bevat de ruime collectie ook mooie merken als Scotch & Soda en Fabienne Chapot.

Ik vind Masterpiece ideaal voor outfits voor een speciaal etentje, een opening of een sollicitatiegesprek (ze hebben mooie pakken!). Dus ergens tussen LENA en My Dressoir in zeg maar. Ook bij deze shop heb je de keuze tussen eenmalig huren of op basis van abonnement. Je kunt online shoppen of langsgaan bij de showroom in Den Haag. Om in de gaten te houden: ze geven regelmatig (offline) workshops op het gebied van mode en duurzaamheid.

Iconic wardrobe

Bij Iconic Wardrobe is de collectie minder groot dan in de shops hierboven maar het assortiment is wel mooi. Het zijn voornamelijk design statement pieces. Daarnaast is Iconic Wardrobe dé plek voor je als je er al jaren van droomt om met een designertas rond te lopen. Qua merken kun je denken aan Stella McCartney, Filippa K en Ilja Visser.

Je huurt bij Iconic Wardrobe de items per maand. Het huren zelf is behoorlijk laagdrempelig: je mailt/appt/belt en geeft door wat je wilt huren, je krijgt een Tikkie en zo gauw je die betaalt, dan worden de items dezelfde dag nog naar je toegestuurd. Makkelijker krijg je het niet.

WAUWcloset

WAUWcloset werkt op basis van abonnementen, vanaf 2 tot 8 kledingstukken per maand. Het assortiment is enorm groot met uiteenlopende stijlen én ze hebben maten tot 46. Ook qua merken is het heel afwisselend, van Morgan en Costes tot aan Roberto Cavalli. Je kunt alles online regelen maar je bent ook welkom in de showroom van WAUWcloset in IJsselstein. WAUW staat voor What Are U Wearing en We Are Unique Women.

Borrow a Brand

Borrow a Brand is het walhalla voor zakelijke outfits. Je vindt er de tofste pakken maar ook voor bijvoorbeeld elegante nette jurken zit je hier goed. En dan heb ik het dus niet over saai zakelijk, maar stijlvol en opvallend zoals bijvoorbeeld dit kanariegeel pak van Essentiel!

Circle Closet

Bij Circle Closet kun je kleding uitlenen en lenen, de cirkel is rond – vandaar de naam. Het assortiment bestaat hoofdzakelijk uit gelegenheidskleding, denk aan galajurken, cocktailjurken en chique jumpsuits. Je kunt kiezen hoelang je de kleding huurt (4, 14, 30 dagen). De kleding wordt naar je toe verzonden maar je kunt als je dat fijn vindt een pas-sessie boeken in de showroom van Circle Closet in Amsterdam.

Gaia

Gaia is een offline kledingbibliotheek in Zutphen. Je huurt hier kleding op basis van abonnement of met een strippenkaart. Handig ook, als je niet zeker weet of een kledingbieb iets voor je is dan kun je een proefabonnement afsluiten. Mocht je in Zutphen of omg wonen, dan kun je even langs Gaia lopen en kijken of je iets leuks ziet hangen.

Parti Martini

Ook het noorden is voorzien dankzij Parti Martini. Deze kledingbibliotheek werkt iets anders dan de bibliotheken hierboven. Om de week opent de bieb als pop up, de ene keer bij Rebel Rebel en de andere keer bij Salmagundi. Het beste volg je Parti Martini op Instagram, dan ben je altijd op de hoogte van de data en evenementen. Op basis van een strippenkaart systeem leen je de kleding voor een maand.

Ook in België zijn er mogelijkheden om kleding te huren, bijvoorbeeld bij .dressr, en in Frankrijk tip ik Une Robe Un Soir.

Waarom zou je kleding huren?

Er zijn meerdere redenen om kleding te huren.

  • Het is duurzaam.
  • Je vergroot je garderobe/je hebt regelmatig nieuwe kleding.
  • Je hoeft geen kledingstuk te kopen voor een speciaal evenement, terwijl je weet dat je het daarna nooit meer zult dragen (feestje, bruiloft, opening). Maria Kondō zal trots op je zijn.
  • Je bent op de lange termijn goedkoper uit.
  • Je leert opkomende ontwerpers kennen.
  • Geen miskopen meer dankzij het try before you buy concept.

Milieuschade

Het eerste punt is wat mij betreft de belangrijkste, de andere punten zijn prettige bijkomstigheden. Wist je dat de productie van kleren daadwerkelijk een grote impact heeft op het milieu en dat de milieuschade van kleding aanzienlijk is? Naast klimaatbelasting door uitstoot van broeikasgassen heeft kledingproductie op verschillende andere manieren gevolgen voor het milieu. Denk aan water- en landgebruik, gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen etc… Wil je hier meer over weten? Op de site van Milieucentraal wordt het proces rondom kledingproductie en de gevolgen ervan erg helder uitgelegd.

Op de site van het Europees Parlement staat ook interessante informatie over dit onderwerp. Zo las ik daar dat om 1 katoenen t-shirt te produceren, ongeveer 2700 liter zoet water nodig is. Dit komt overeen met wat 1 persoon in 2,5 jaar drinkt. Ongeveer 20% van de wereldwijde vervuiling van schoon water wordt veroorzaakt door de verf en appreteermiddelen die de textielindustrie gebruikt. 20%, dat is niet weinig…..

Fast fashion

En dan hebben we het nog niet eens over fast fashion en de afvalstorting! Fast fashion houdt in dat er constant nieuwe kleding wordt geproduceerd om de nieuwste trends te volgen en dit wordt aangeboden tegen hele lage prijzen. Fast fashion heeft ertoe geleid dat er enorm veel kleding wordt geproduceerd maar ook dat er enorm veel kleding wordt weggegooid. Veel afgedankte kleding komt uiteindelijk op een hoop te liggen in een woestijn in Chili, hoe bizar is dat.

Ik pak er even de cijfers bij die op de site van het Europees Parlement staan: “Een gemiddelde persoon in de EU koopt vandaag 40% meer kledingstukken dan in 1996. Dat komt doordat de prijs van kledij sinds die tijd sterk is gedaald. Tegelijk is ook de levensduur van kledingstukken korter geworden. Europeanen kopen jaarlijks bijna 26 kg aan textiel en gooien jaarlijks ongeveer 11 kg textiel weg. Soms wordt weggegooide kledij uitgevoerd naar landen buiten de EU, maar de overgrote meerderheid (87%) komt in de verbrandingsoven of op stortplaatsen terecht.”

Persoonlijk word ik blij van slow…slow food, slow travel en slow fashion.

Ruimte voor verbetering

Kortom, ik vind zelf kledingbibliotheken helemaal geweldig. Ik hoop dat er steeds meer mensen gebruik van zullen maken in de toekomst. Zodat fast fashion langzaam plaats maakt voor een verantwoorde manier van consumeren van duurzame kleding. 

Ik heb wel een kleine kanttekening want er is wat mij betreft wel ruimte voor verbetering op het gebied van kledingbibliotheken. Het valt me namelijk op dat er vrijwel alleen maar kleine maten beschikbaar zijn. Met een beetje geluk scoor je ergens een 40/42 maar hoger wordt het helaas vaak niet. Een gat in de markt…anyone?

Maak jij soms gebruik van kleding huren? Wist je dat er zoveel mogelijkheden waren op het gebied van kledingbibliotheken?

Vergelijkbare berichten

11 reacties

  1. Hoi Frederique,
    wat een mooie artikel heb je geschreven en wat fijn dat je meer vrouwen inspireert om duurzamer met hun kleding om te gaan. Er zijn nog te weinig vrouwen zoals jij die bewust voor huren kiezen en van dit alternatief af weten. Zo een artikel op je lifestyle magazine helpt daar enorm. Bedankt daarvoor.

    Ons kledingbibliotheken staat nog een grote uitdaging tegemoet om hier verandering in te brengen.

    Ik wilde je nog vermelden dat wij een maatvoering hebben tot minimaal 46 ook zijn wij in het proces om nog grotere maten toe te voegen zodat wij ook voor vrouwen kleding huren mogelijk maken die zich in een afvalproces of een maagverkleining ondergaan.

    Ik dacht dat is misschien ook interessant voor je. Als je nog meer informatie zoekt of content input nodig hebt, ben je van harte welkom om een keer bij ons te komen kijken.

    Met vriendelijke groet,
    Hanh Vlooswijk-Lu van WAUWcloset

  2. Linda schrijft 't op schreef:

    Ik huur eigenlijk nooit kleding, wel breng ik gedragen oude kleding en schoenen naar de kringloop

  3. Claire schreef:

    Wat een inspirerend en mooi artikel, dankjewel voor het delen! Ik had nog nooit eerder van een kledingbibliotheek gehoord. Ik ga zeker een keer een kijkje nemen.

    Gaaf trouwens ook dat je laatst een filmvertoning had op het festival de Cannes!

  4. Wat een geweldig concept is dit. Ik kende dit concept van designer tassen huren al, maar nooit geweten dat het ook met kleding kan

  5. Een mooie ontwikkeling vind ik dit. Ik heb er helaas nog geen in mijn regio kunnen ontdekken, maar voor persreisjes wil ik dit weleens proberen! Sta ik toch eens met andere kleding op de foto, zonder dat ik het hoef te kopen.

  6. Wauw wat is er veel keuze waar je kleding kunt huren! Dat wist ik helemaal niet. Zelf huur ik geen kleding, toch omdat het minder hygiënisch lijkt. Wel heel handig als je inderdaad eens wat anders wilt proberen, maar dat niet zelf wil kopen. Fijn overzichtelijk artikel!

  7. Ik wist niet dat dit kon! Zou eens moeten opzoeken wat er in België mogelijk is…
    Het feit dat alles met de post heen en weer gaat, is dan misschien wat minder duurzaam, maar het basisidee is top!

  8. Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord. Wel ben ik (uiteraard zou ik bijna zeggen) bekend met Vinted. Behalve voor het verkopen en kopen van kleding, ook heel fijn voor de december cadeautjes 😀

  9. oke oke…ik leef nog onder een steen zo te zien ahha want geen idee dat dit bestond maar het kan best makkelijk zijn denk ik al zou ik er zelf niet zo snel gebruik van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.