Ga naar de inhoud
Home » Licht in het donker | een boek over depressie

Licht in het donker | een boek over depressie

licht in het donker

Wereldwijd lijden naar schatting 280 miljoen mensen aan een depressie (bron: WHO). Al enkele keren kwam het onderwerp depressie hier voorbij. Eerst in een blog over de hartbrekende documentaire Waarom bleef je niet voor mij? over kinderen waarvan één van de ouders zelfmoord hadden gepleegd. Daarna in de gastblog van Emma, waarin ze vertelde hoe je iemand met depressie kunt steunen. Ik vind het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan depressie omdat er om de een of ander onbegrijpelijke reden nog steeds een taboe op rust.

Licht in het Donker

Geheel toevallig kwam ik op de site van Ilona Wielinga terecht. Ze maakt erg toffe illustraties en ik was op zoek naar een illustrator voor mijn filmlocatie-kaarten. Op haar site viel mijn oog op het boek Licht in het donker. Dat bleek ze zelf te hebben geschreven én geïllustreerd. Ilona probeert namelijk haar weg te vinden in een leven getekend door een zware depressie en persoonlijkheidsproblematiek. Ze wilt ook graag haar eigen ervaringen gebruiken om anderen te helpen. Dat laatste hoopt ze te bereiken middels haar boek.

Licht in het donker is dat ene lichtpuntje in de donkere gedachten die door een depressie veroorzaakt worden en de eventuele suïcidale gedachten die daarbij komen kijken. Het boek biedt inzichten om de chaos in je hoofd op orde te krijgen, je gedachten een plek te geven en daarmee zelf wat meer rust te krijgen.

boek over depressie

Persoonlijk geschreven

Met het boek wil Ilona anderen die hetzelfde meemaken laten weten dat ze niet alleen zijn. Ze hoopt dat haar verhaal herkenbaar is voor haar lezers en dat ze beseffen dat ze niet alleen zijn in het donker. Ze is zelf immers ervaringsdeskundige en begrijpt de donkere gevoelens maar al te goed.

Het beladen onderwerp voelt wat lichter dankzij de leuke illustraties. Naast de persoonlijke verhalen, zul je er ook interessante feiten in vinden evenals invulpagina’s in die de lezer motiveren om zelf aan de slag te gaan.

Al met al een aanrader. Wellicht is het een mooi cadeau voor iemand in je omgeving die te kampen heeft met depressie. Of voor jezelf. Je kunt het boek over depressie, Licht in het Donker, op de site van Ilona kopen.

lief boekje

Vraag om hulp

Heb je zelf depressie? Of weet je niet zeker of depressief hebt? Hier vind je informatie over hoe je kunt herkennen of je depressief bent. Neem contact op met je huisarts als je je wanhopig, intens verdrietig, somber of angstig blijft voelen, of als je vaak aan de dood denkt.

113

Bel direct de de huisartsenpost of 112 als je eraan denkt om een einde aan je leven te maken. Je kunt dag en nacht het hulpnummer 113 of 0800-0113 (gratis) bellen. Je hoeft niet je echte naam op te geven als je niet wilt wanneer je belt. Er is ook een site van 113.nl met meer informatie. Op de site is er ook informatie voor naasten.

5 reacties op “Licht in het donker | een boek over depressie”

  1. Goed dat ze dit boek heeft geschreven. Kan me voorstellen dat er een taboe ligt op deze gevoelens, maar het is juist belangrijk ze bespreekbaar te maken volgens mij. Lost niet alles op, maar het kan hopelijk wel enige vorm van hulp opleveren. Zo’n boek helpt daar enorm bij denk ik, het gevoel dat iemand je echt begrijpt.

  2. Moeilijk, maar ook zo goed en belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Het zijn juist deze taboe onderwerpen die daaruit moeten worden gehaald. Op deze manier blijft het anders een ‘ding’ waar je naar moet zoeken terwijl dit juist heel toegankelijk zou moeten zijn. Heel goed dat je hier aandacht aan besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »