Ga naar de inhoud
Home » Batman films door de jaren heen

Batman films door de jaren heen

Batman films door de jaren

De opnames van de nieuwste Batman film waren net een paar dagen hervat na een lange ‘corona-onderbreking’ toen bleek dat hoofdrolspeler Robert Pattinson besmet is met het coronavirus. De opnames werden afgelopen donderdag dan ook gestaakt maar inmiddels is bekend gemaakt dat de opnames toch zullen doorgaan. De focus ligt dan op de scènes waarbij Pattinson niet nodig is. Wat vind jij van Pattinson als acteur voor Batman? Is het een match? In de loop der jaren zijn er enorm veel Batman films geweest, wij kijken even naar de belangrijksten.

DC Comics

Batman komt rechtstreeks uit het brein van tekenaar Bob Kane die de superheld samen met schrijver Bill Finger vorm gaf. De superheld deed zijn intrede als ‘The Bat-Man’ in de serie Detective Comics (nr. 27) in 1939. Ik las op Wikipedia dat nummer 27 van Detective Comics de op-één-na meest waardevolle comic ter wereld is!

DC Comics is een van de oudste en bekendste Amerikaanse stripboekmaatschappijen. Het grootste deel van de verhalen vindt plaats in het fictieve DC Universe waar iconische helden zoals Superman, Batman en Wonder Woman allerlei avonturen beleven. Je komt er natuurlijk ook enkele bekende superschurken tegen zoals Lex Luthor en de Joker.

Batman ontstaan DC

Batman wordt soft

Aan het begin was Batman nog best gewelddadig maar dat werd een tikkeltje minder toen de vigilante snel erg populair werd en in 1940 een eigen serie kreeg (en een sidekick, je weet wel, Robin). In 1943 kwam daar nog de nu onmisbare butler Alfred Pennyworth bij. Jaren later, in de jaren 50, werd het karakter nog softer en verscheen ook Bat-Girl op het toneel. Er kwam zelfs een hond bij, Ace the Bat-Hound (1955).

Ik vind het wel geinig om te zien dat Batman langzaamaan vanaf zijn ontstaan steeds minder gewelddadig en duister werd maar dat de laatste jaren de films over de superheld juist weer gewelddadiger en grimmiger zijn geworden.

Batman, waarom ben je toch zo boos?

Toen Bruce Wayne (de geheime identiteit van Batman) nog een jochie was, werden zijn ouders Thomas en Martha tijdens een overval voor zijn ogen vermoord. De multimiljonair – hij heeft het bedrijf en de vele centjes van zijn ouders geërfd – woont in Wayne Manor in Gotham City. Hij heeft zijn jeugd gespendeerd aan trainen, leren, trainen, leren waardoor hij superslim en supersterk is geworden.

Dit is een beetje de basis van het Batman verhaal maar het leuke is dus dat het karakter van Batman toch steeds anders geïnterpreteerd wordt. Laten we dus kijken naar de verschillende films rondom de superheld en de acteurs die de rol van Bruce Wayne hebben vertolkt.

Batman film jaren 60
Batman in de jaren 60

De Batman films en acteurs (1943-1966)

De eerste keer dat Batman op film te zien is, is in ‘The Batman’, een serie in zwart wit uit 1943. Lewis Wilson speelde de vleermuis-wreker. De serie was succesvol en er volgde een tweede reeks in 1949, met een ander acteur als Batman, Robert Lowery. Deze reeks heette New Adventures of Batman and Robin, the Boy Wonder.

In 1966 volgde nog een Batman serie en een film, heel origineel genaamd Batman: The Movie, met Adam West als Batman. In de film moeten Batman en Robin het opnemen tegen zowel the Joker als the Penguin, the Riddler en the Catwoman.

Batman (1989) en Batman Returns (1992)

Inmiddels zijn we aanbeland met de eerste Batman film die ik zelf ooit zag, geregisseerd door Tim Burton met Michael Keaton als Batman. Het was een groot succes en werd zelfs de meest bezochte film van 1989.

Batman films
Batman

Jack Nicholson speelt The Joker en er zijn ook rollen weggelegd voor de twee blonde schoonheden Kim Basinger en Jerry Hall. Wist je dat de rol van The Joker bijna naar Robin Williams was gegaan? Daar was toen nog best veel gedoe over.

Batman Tim Burton
Batman Returns

In het vervolg Batman Returns, ook weer van Tim Burton met Michael Keaton in de hoofdrol zien we Michelle Pfeiffer als Catwoman (de leukste Catwoman!) en Danny DeVito als The Penguin. Veel critici vonden deze film te donker en sschokkend – wat zouden ze zeggen van de trilogie van Nolan jaren later!?!

Batman Returns

Batman Forever (1995) en Batman & Robin (1997)

Ook al was Batman Forever het vervolg van Batman Returns, de sfeer was compleet anders. Warner Bros. hoopte op een meer familievriendelijke Batman film. Regisseur Joel Schumacher koos dan ook voor een kleurrijker geheel, lichter van toon dan het werk van Tim Burton. Batman werd gespeeld door Val Kilmer. Hij moest het opnemen tegen de schurken Two-Face, gespeeld door Tommy Lee Jones en Riddler, gespeeld door Jim Carrey.

Batman & Robin is de vierde van de reeks en dus het vervolg van Batman Forever. Regie ging weer naar Joel Schumacher maar Val Kilmer stopte ermee. George Clooney nam de rol over van Batman. Totaal geen Batman-figuur als je het mij vraagt…De schurken die de rust verstoren in deze film zijn Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) en Poison Ivy (Uma Thurman).

Alicia Silverstone speelt Batgirl. Het is de enige film waar Batgirl in voorkomt. Veel van haar scènes zijn eruit gehaald omdat ze was aangekomen en haar pak te strak zat. Dat werd toentertijd breed uitgemeten in roddelbladen e.d

george clooney batman

Batman & Robin was het minst succesvol van de vier films en werd genomineerd voor 11 Razzies. Verdiend hoor moet ik zeggen, dit is ook wel echt de slechtste film van deze hele lijst.

Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Dark Knight Rises (2012)

The Dark Knight Trilogy door Christopher Nolan kennen de meeste mensen wel. Deze reeks heeft niets te maken met de reeks van Burton en Schumacher. Batman Begins vertelt wel het verhaal van hoe Bruce Wayne Batman wordt maar het geheel is weer duister en hard. Christian Bale speelt Batman in Batman Begins. Cillian Murphy had ook auditie gedaan voor Batman maar kreeg de rol van schurk Dr. Jonathan Crane (The Scarecrow).

Christian Bale als Batman
Christian Bale in A Dark Knight Rises

The Dark Knight won 2 Oscars waaronder de Oscar voor beste mannelijke bijrol die naar Heath Ledger ging voor zijn vertolking als Joker. Dit was de eerste Oscar ooit die uitging naar een karakter uit een stripboek. Wel grappig dat Joaquin Phoenix jaren later ook een Oscar (beste acteur) wint voor precies hetzelfde personage. Minder grappig is dat Heath Ledger zijn Oscar niet zelf kon ophalen omdat hij toen al gestorven was door een overdosis 🙁

Heath Ledger als Joker

De trilogie van Christopher Nolan werd in 2012 voltooid met The Dark Knight Rises. Anne Hathaway speelt Catwoman in deze film, wat ik niet vind matchen. Aparte keuze qua casting… Catwoman en Batman gaan samen de strijd aan tegen Bane (Tom Hardy).

Tijdens de première van de film was er een schietpartij in Aurora (vlakbij Denver). Er waren veel slachtoffers. Dit incident zorgde voor een donker randje bij de film. Veel galapremières werden afgelast, de marketing van de film werd op een laag pitje gezet en de film kwam negatief in de media (te gewelddadig, dat soort dingen).

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), Justice League (2017)

Qua verhaal is Batman v Superman een sequel van Man of Steel. Regisseur Zack Snyder zet Batman en Superman recht tegenover elkaar. Batman ziet Superman als bedreiging voor de wereld maar komt op tijd tot inkeer. Ben Affleck is Batman en gladjanus Henry Cavill speelt Superman. De kritiek op deze film was niet vals maar desondanks werd het goed bezocht en bracht ruim genoeg op nog voor te borduren op meer films in het DC Extended Universe.

Batman films Ben Affleck

Dit leidde tot Justice League. In deze film zijn de hoofdrollen weggelegd voor meerdere superhelden: Batman, Superman, Cyborg, The Flash, Wonder Woman en Aquaman. Het is een enorme productie, er doen bij elkaar 3000 acteurs en figuranten aan mee. Zack Snyder nam de regie weer voor zijn rekening. Joss Whedon was wel verantwoordelijk voor de post-productie wanneer Snyder het project moest verlaten i.v.m persoonlijke omstandigheden.

justice league superhelden DC

In 2016 bracht Ben Affleck’s Batman ook een bezoekje aan Suicide Squad. Deze film draait om de schurken niet om de helden dus het is slechts een kort bijrolletje.

The Batman (verwacht 2021)

De nieuwste Batman film, The Batman, is zoals gezegd vertraagd door alle corona maatregelen. Robert Pattinson is de ‘nieuwe’ Batman en regie is in handen van Matt Reeves. Je kent hem van War for en Dawn of the Planet of the Apes, Let me In en Cloverfield. Met andere woorden, verwacht geen kleurrijke familievriendelijke Batman film.

De cast vind ik zelf wel interessant voor dankzij Paul Dano als The Riddler en Zoë Kravitz als Catwoman. Kravitz deed ook de stem van Catwoman in The Lego Batman Movie (2017). Colin Farrell neemt het stokje over van Danny DeVito en speelt The Penguin.

Enkele andere acteurs die auditie deden voor de rol van Batman waren Alexander Ludwig, Nicholas Hoult en Armie Hammer.

Wat vind je van Batman als superheld? En welke Batman film is jouw favoriet?

3 reacties op “Batman films door de jaren heen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »