Ga naar de inhoud
Home » Bekroonde IJslandse serie Blackport | Vis, 80s en zwarte humor

Bekroonde IJslandse serie Blackport | Vis, 80s en zwarte humor

ijslands-blackport

Het IJslandse politieke drama Blackport, ook wel bekend onder de originele titel Verbúðin, is gebaseerd op waargebeurde feiten. In de jaren ’80 bouwen Harpa, haar man Grímur en enkele goede jeugdvrienden langzaam maar zeker aan een waar imperium in de visindustrie. Wat begint als een lokaal vriendenbedrijfje ontwikkelt zich met de tijd tot een soort van ‘Dynasty’ – vol haat en nijd, onbetrouwbare personages, jaloezie, plotwendingen, intriges, seks, vis, hebzucht, amfetamine en heel wat steken in elkaars rug (maar denk de luxe kleding, zon en villa’s met zwembaden wel weg).

Ellende in de visserij

Blackport had zware kost kunnen zijn. De serie speelt zich immers af in een klein gehucht waar daglicht zeldzaam is, waar het constant koud is en waar de meeste karakters het niet breed hebben. Toch zit er een goede dosis zwarte humor in waardoor de verrassende serie lekker wegkijkt en ondanks alle ellende een glimlach op je gezicht tovert.

blackport IJslandse serie

‘Colombia heeft cocaïne. Afrika heeft goud. IJsland heeft vis.’ De serie maakt de woorden op de affiche waar. Vis blijkt inderdaad net zo kostbaar en gevaarlijk te zijn als de eerste twee. Het achtdelige politieke drama is gebaseerd op de waargebeurde situatie uit de jaren ‘80, toen de IJslandse overheid een visquota invoerde. Veel IJslandse vissers verdienden hun brood op de IJslandvaart. In de wateren rond IJsland was veel vis, vooral kabeljauw. De nieuwe wet en quota ontnam vele kleine vissers hun werk en voornaamste middel van bestaan, en zorgde voor een pittige strijd tussen vissers onderling.

In de serie volgen wij de fictieve personages Harpa, Grímur en hun vriend Jón. Jón is tevens minister van de visserij, iets wat maar al te goed uitkomt voor de vriendenclub. Uit binnen- en buitenland komen mensen op zoek naar werk naar het vissersdorp waar de vrienden de dienst uitmaken. Het dorp floreert maar ten koste van wat? Wanneer een journalist begint rond te neuzen, komen de verhoudingen nog verder op scherp te staan. Zowel de vriendschappen als de huwelijken blijken niet zo stevig te zijn als je in eerste instantie zou denken.

Een realistische blik

De IJslandse serie werd internationaal met veel lof onthaald. De serie won een Series Mania Award, een Serielizados Award en werd genomineerd voor een Götenborg Film Festival Award. Terecht als je het mij vraagt, het is een erg goede serie. De regie is creatief, de acteurs overtuigend, de styling een genot om naar te kijken, de soundtrack bizar en dat laatste bedoel ik positief. Daarbij weet de serie constant te verrassen.

In Blackport zie je overigens niet de mooie futuristische landschappen die je gewend bent van de schitterende filmlocaties in IJsland. Dit is duister IJsland, letterlijk en figuurlijk.

Familie, vrienden en politiek

De serie is geschreven door Mikael Torfason, Gísli Örn Garðarsson (speelt de rol van Jón) en Björn Hlynur Haraldsson (speelt de rol van Grímur). De schrijvers acteren dus ook in de serie en twee ervan, Garðarsson en Haraldsson, regisseerden daarnaast ook nog eens het grootste deel van de afleveringen. Eén van de producers van Blackport was Nína Dögg Filippusdóttir, Garðarsson’s vrouw in het echie én ze speelt de rol van Harpa. Kortom, Blackport is gemaakt door een vriendenclub net als de personages in de serie. Ze hebben geprobeerd om een realistische blik te geven in het leven in IJsland in de jaren tachtig.

Torfason vertelde in een interview dat hij en Gísli via Gísli’s vader en Torfason’s vader verwant zijn en dat hij en Hlynur via Hlynur’s moeder en via zijn vader verwant zijn en dat ze als kind naar dezelfde school gingen. IJsland is een klein land en in de jaren 80 al helemaal. In 1983 woonden er slechts 235 000 mensen in IJsland, waarvan zo’n 100 000 in de hoofdstad Reykjavik. Iedereen kende iedereen. Ze waren verwant via familie of vrienden sinds hun kindertijd. Je moet de serie ook in dat licht bekijken. Familie, vrienden en politiek waren onlosmakelijk verbonden.

Kijken of niet kijken

Ik zou Blackport zeker aanraden. Het is een sterke serie met een beetje van alles: drama, humor, soap-elementen, politiek, spanning. Al kijkend leer je bovendien veel over IJsland en de geschiedenis van het land. Wat er in de jaren 80 gebeurd is in de visserij, heeft tot op de dag van vandaag gevolgen voor de bevolking.

Srsck score ★★★★

IJsland, 2021. Drama met Gísli Örn Garðarsson, Nína Dögg Filippusdóttir , Björn Hlynur Haraldsson.

Sinds 25 maart te zien op myLum

2 reacties op “Bekroonde IJslandse serie Blackport | Vis, 80s en zwarte humor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »