Ga naar de inhoud
Home » Movies that Matter festival 2022 | 10 films die je niet wilt missen

Movies that Matter festival 2022 | 10 films die je niet wilt missen

Costa Brava Lebanon

Op 8 april opent het Movies that Matter Festival met de in het geheim gemaakte documentaire Navalny. Dit Nederlands filmfestival is een van mijn persoonlijke favorieten. De ruim 80 speelfilms en documentaires van filmmakers en activisten van over de hele wereld gaan over mensenrechten. Mensenrechten in alle aspecten, vormen en maten. Ik deel hieronder mijn eigen kijklijst met je. Dit zijn dus de films die ik gedurende Movies that Matter sowieso wil zien en waar ik veel van verwacht. Natuurlijk zal ik gedurende het festival ook recensies delen over de verschillende films, docu’s en shorts.

Huda’s Salon

Kapster Huda chanteert de jonge Palestijnse moeder Reem. Reem moet haar eigen mensen verraden of zich erbij neerleggen dat haar donkerste geheim zal worden onthuld. Het lot van de twee vrouwen wordt op mysterieuze wijze bepaald door vrijheidsstrijder Hasan.

Genomineerd voor de Dutch Movies Matter award

Dit is de Nederlandse première van deze pittige thriller van regisseur Hany Abu-Assad; een film over angst en verraad op de Westelijke Jordaanoever. (lees hier meer over Huda’s Salon)

Les Choses Humaines

Frans rechtbankdrama van regisseur Yvan Attal waarin zijn eigen zoon – en die van Charlotte Gainsbourg die ook in de film speelt – een van de hoofdrollen vertolkt. De rijke student Alexandre wordt ervan beschuldigd de 17-jarige Mila te hebben verkracht. Hij beweert dat hij onschuldig is maar is dat ook zo? Is de jonge vrouw een slachtoffer of is ze slechts uit op wraak, zoals de student beweert?

movies that matter

We zien het verhaal vanuit zowel zijn als haar perspectief. Mila, Alexandre en hun naasten zien hun leven, hun overtuigingen en hun zekerheden verloren gaan maar is er slechts één waarheid?

Bigger Than Us

In deze documentaire van Franse filmmaakster Flore Vasseur ontmoet de 20-jarige Nederlands-Indonesische activiste Melati Wijsens tijdens een roadtrip door verschillende landen jonge mensen die allemaal op hun eigen manier werken aan een betere toekomst. Van Malawi tot Brazilië tot Libanon komen jonge activisten op voor de vrijheid van meningsuiting, het milieu, de rechten van vluchtelingen en meisjes, en het recht op onderwijs. Een van hen is Memory Banda uit Malawi, die zich inzet om kindhuwelijken uit te bannen.

Het inspirerende Bigger Than Us werd vorig jaar geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes in een speciaal klimaat-programma. Franse actrice Marion Cotillard, die een van de producenten is, vertelde toen zo enthousiast over het project dat de docu meteen op mijn wishlist ging. Nu kan ik deze dan eindelijk gaan zien.

Met Mes

De beroemde spelshowpresentatrice Eveline (Hadewych Minis) is op zoek naar een zinvoller leven. Wanneer haar camera wordt gepikt door de scholier Yousef (Shahine El-Hamus), liegt Eveline dat ze gewelddadig is beroofd. Dit heeft verregaande consequenties voor Yousef en voor haarzelf – consequenties die Eveline ogenschijnlijk niet kan of wil terugdraaien.

Ik kijk al een tijd uit naar de nieuwste film van Sam de Jong die zijn kenmerkende kleurrijke visuele stijl aan de trailer te zien ook weer in Met Mes heeft toegepast. De kleurrijke satire is vanaf 14 april te zien in de bioscopen en nu dus alvast op het festival.

Costa Brava, Lebanon

Acht jaar geleden ontvluchtte de familie Badir de vervuiling en sociale onrust van Beiroet. Sindsdien wonen Soraya (Nadine Labaki), vroeger een beroemd zangeres, haar man Walid, hun twee dochters en de excentrieke grootmoeder Zeina in de Libanese bergen, ver van alles en iedereen. Ze houden kippen en verbouwen hun eigen eten. Ze genieten volop van het eenvoudige utopische leven dat ze voor zichzelf opgebouwd hebben tot er opeens, uit het niets, naast hun idyllische huis een vuilstortplaats aangelegd wordt.

costa brava lebanon op movies that matter

Dit zorgt voor spanningen binnen het gezin: moeten ze vechten, aanklagen, saboteren, of terugverhuizen naar Beiroet? Een subtiel drama met komische noten, geschreven en geregisseerd door Mounia Akl.

Vijf shorts

Tijdens het Movies that Matter festival zijn behoorlijk veel shorts te zien. Iets waar je mij erg gelukkig mee maakt want ik ben korte-films-fan. Ik verslind shorts. Zo heb ik alle shorts op Cinetree en op Disney+ al weggewerkt. Ik vraag me soms af of er meer mensen gek zijn op shorts. Houden jullie ervan?

Tijdens het festival zijn de shorts in speciale programma’s ingedeeld, zo heb je Shorts: Small Acts of Rebellion of Shorts: Facing the Past bijvoorbeeld. In de compilaties worden vijf shorts vertoond die in dat thema passen. Ik heb enkele shorts gekozen die ik wil bekijken, ze horen wel in verschillende compilaties.

Maalbeek

Sabine is een van de weinigen die in 2016 de terroristische aanslagen in metrostation Maalbeek overleefde. Ze kan zich echter niks herinneren van deze traumatische ervaring. Daarom probeert ze door middel van getuigenissen en video’s van beveiligingscamera’s haar geheugenverlies te herstellen. Er is bewijs dat zij het is, maar waarom heeft Sabine niet het gevoel dat zij het echt is? (Deze korte film maakt deel uit van het programma Shorts: Through the Eyes of Others.)

Heaven Reaches down to Earth

Wanneer de twee vrienden Tau en Tumelo samen in de Zuid-Afrikaanse bergen gaan kamperen, komt Tau erachter dat hij meer voelt voor Tumelo dan vriendschap. Op een avond kunnen de twee de seksuele spanning niet meer negeren. De onmogelijke liefde tussen Tau en Tumelo vertelt over queerness in Afrika, de traditionele verwachtingen van mannen in Afrikaanse culturen en de isolatie waar velen tegenwoordig mee te maken hebben. (Deze korte film maakt deel uit van het programma Shorts: Through the Eyes of Others.)

shorts programma

Beast

In Beast kijk je naar het leven van een geheim agente in de tijden van het Chileense militaire dictatuur. Haar relatie met haar lichaam, haar angsten, haar frustraties en haar hond weerspiegelen de lugubere breuken in haar vaderland en haar eigen bewustzijn. Het gebruik van porseleinen poppen, wol en papier zorgen voor een prachtige kwetsbare animatiestijl. (Deze korte film maakt deel uit van het programma Shorts: Facing the Past)

Square-eyed

Deze short gaat over een onderwerp dat erg leeft op het moment. Een groep inwoners van Marseille verzet zich tegen de toename van beveiligingscamera’s in de straten van de Franse stad. Voorbijgangers worden verdachten en op elke hoek van de staat wordt men in de gaten gehouden. De groep bewoners probeert te begrijpen wat deze camera’s precies moeten vastleggen. Vinden zij een manier om deze staatscontrole te slim af te zijn en een nieuwe vorm van weerstand creëren? (Deze korte film maakt deel uit van het programma Shorts: Small Acts of Rebellion.)

filmfestival Den Haag

Warsha

Warsha volgt een dag in het leven van Mohammad, een Syrische migrant die als kraanmachinist werkt in Libanon. Vanaf het moment dat hij wakker wordt in een kamer vol andere migranten, is hij nooit een moment op zichzelf. Wanneer hij zich vrijwillig aanmeldt dienst over te nemen op een van de gevaarlijkste hijskranen, vindt hij eindelijk een manier om zichzelf te zijn en zich vrij te voelen. (Deze korte film maakt deel uit van het programma Shorts: The Fire Within)

korte films op filmfestival

Waarom Movies that Matter

….omdat zoals de naam al zegt, het films en documentaires zijn die er toedoen. De films die tijdens het festival vertoond worden zijn stuk voor stuk gemaakt door mensen die het onderwerp zo belangrijk vonden dat ze er een film over wilde maken. Soms om een probleem aan de kaak te stellen, soms om iemand die normaliter niet gehoord wordt een stem te geven, soms simpelweg om aandacht te vragen voor een bepaalde situatie.

Al deze makers zijn mensen die een film hebben gemaakt vanuit hun hart, vanuit hun passie en/of overtuiging. Dit zijn niet zomaar wat vermakelijke blockbusters gemaakt door grote productiemaatschappijen om wat geld in de la te brengen. Dit zijn movies that matter en die je aan het denken zullen zetten en hopelijk zullen bijdragen aan een rechtvaardige wereld en een duurzame samenleving.

movies that matter festival 2022

Het Movies that Matter Festival reikt zeven awards uit in verschillende competities aan de winnende film of regisseur. De drie hoofdcompetities zijn: Activist (documentaires over het werk en leven van mensenrechten-verdedigers), Camera Justitia (zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid) en Dutch Movies Matter (Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten). 

Tijdens het Festival zijn er niet alleen filmvertoningen maar ook veel uitgebreide programma’s om je als kijker in de onderwerpen te kunnen verdiepen, zoals debatten, Q&A’s, workshops en masterclasses met relevante gasten uit binnen- en buitenland. Op de website van Movies that Matter vind je het volledige programma.

Het Movies that Matter festival duurt t/m 16 april en vindt in Den Haag plaats maar er is daarnaast ook een online programma en de beste festivalfilms gaan ‘On Tour’ door het hele land.

6 reacties op “Movies that Matter festival 2022 | 10 films die je niet wilt missen”

  1. Wat een bijzondere films zitten hier tussen. Ik had even de trailer van de Nederlandse film met Hadewich bekeken. Ik weet niet zo goed wat ik daar van moet denken eerlijk gezegd. Les Choses Humaines zou ik graag willen zien.

  2. Dit is een festival georganiseerd door Amnesty International. Tenminste de films worden door hun gemaakt. Toen ik Nog stage liep bij hun moest ik deze films allemaal samenstellen.

    1. De films worden niet door Amnesty gemaakt maar Amnesty is hoofdpartner. Het festival wordt georganiseerd door de stichting Movies that Matter, als opvolger van het Amnesty International Filmfestival. Maar het merendeel van de films is onafhankelijk van Amnesty gemaakt. Wel erg leuke stage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »