Ga naar de inhoud
Home » 5 films met Frank Lammers

5 films met Frank Lammers

Frank Lammers

Vandaag vroegen we Patricia de Ryck naar haar favoriete acteur of actrice. Zij schrijft op VlaamsKijken.nl dagelijks over Vlaamse films, series en tv-programma’s. Ook Nederlandse producties komen regelmatig voorbij. Sterker nog: zelf kijkt ze al jarenlang alleen Nederlandstalige films en tv-series.

Frank Lammers is dé Nederlandse acteur van dit moment. Wereldwijd zijn Netflix-kijkers in de ban van de tv-serie Undercover, waarin hij gestalte geeft aan Ferry Bouman. Wil je meer van hem zien? Dat kan! Ik zet vijf Frank Lammers films voor je op een rijtje. 

Undercover (2019)

Eigenlijk zou Frank Lammers alleen in het eerste seizoen van Undercover te zien zijn. Ferry Bouman werd tenslotte opgepakt door het werk van undercover-agent Bob Lemmens (Tom Waes). Tijd voor een volgende undercover-actie… althans, dat was het oorspronkelijke idee.

Toen bleek dat Brabander Ferry Bouman en zijn Daniëlle razend populair waren bij de kijkers, is dat plan toch onder handen genomen. Het is de reden dat Ferry ook – te weinig volgens zijn fans – voorbijkomt in seizoen 2. En dat hij ook hoort tot de cast van Undercover seizoen 3 (najaar 2021 op Éen en Netflix). Sterker nog daarin draait het weer om de vete tussen Bob en Ferry…

Frank Lammers in Undercover 3
Undercover 3 © VRT – NyklyN

Ferry (2021)

Daarnaast konden we dankzij de populariteit van Frank Lammers aka Ferry Bouman genieten van de film Ferry op Netflix. Hierin maken we kennis met de Brabander in zijn jonge jaren. De cast telt daarnaast nog meer klinkende namen, zoals Monic Hendrickx, Huub Stapel, Raymond Thiry én natuurlijk Elise Schaap.

Het is 2006 en de meedogenloze Ferry Bouman werkt in Amsterdam voor hasjbaron Brink, een machtige crimineel en Ferry’s mentor. Op een dag wordt de bende bruut overvallen en raakt de zoon van Brink levensgevaarlijk gewond. Alle sporen wijzen er op dat de daders uit Brabant komen. Omdat daar de roots van Ferry liggen, wordt hij op pad gestuurd naar de regio die hij lang geleden ontvluchtte. 

Het stroeve weerzien met de familie van wie hij vervreemd is, de terugkeer naar het kamp-leven dat hij afgezworen had en de ontmoeting met zijn charmante buurvrouw Daniëlle kruipen langzaam onder het stalen pantser van Ferry. Zijn zoektocht leidt tot onverwachte ontknopingen en uiteindelijk wordt de loyaliteit van de jonge  Ferry Bouman zwaar op de proef gesteld…

Ferry Bouman

Groeten van Gerri (2020)

De stap van Ferry naar Gerri is qua naam niet zo groot, maar deze personages kun je in niets met elkaar vergelijken. Maak in de film Groeten van Gerri (te zien op Netflix) kennis met de klungelige scheikunde leraar Gerri van Vlokhoven, die in de coronacrisis viraal gaat in zijn niet-zo-witte ondergoed. 

Scheikunde leraar Gerri van Vlokhoven (45) beleeft een onthullend moment tijdens een online les te midden van de corona pandemie. Dit zet zijn leven op zijn kop. Een zeer humoristische film, waarbij Frank Lammers niet alleen de hoofdrol speelt. Sterker: hij heeft het scenario zelf geschreven en behoort dus tot de makers. Ben jij ook fan van Gerri? Goed nieuws: sinds 13 augustus is ook het vervolg Herrie in huize Gerri op Netflix te zien. Naast Frank Lammers zien we in deze film Sanne Langelaar en Rico Verhoeven. 

De Marathon (2012)

In het rijtje van Nederlandse films die je gezien moet hebben, mag wat mij betreft De Marathon niet ontbreken. In deze film zien we Frank Lammers aan de zijde van Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema  en Mimoun Oaïssa. 

De film De marathon draait om de vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico. Zij werken gebroederlijk samen in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet al te best. Om de garage te redden gaan ze op zoek naar sponsoring voor deelname aan de Rotterdamse marathon. Dit resulteert in een indrukwekkende film, waarbij je zeker vaak om de personages kunt lachen. Maar het verhaal kent zeker ook emotionele momenten. Ik moet toegeven dat ik het op het eind niet droog kon houden. 

Rundskop (2011)

Heb je de Vlaamse film Rundskop al gezien? Hierin zien we Frank Lammers – inclusief Vlaams-Limburgs accent – naast Matthias Schoenaerts (die inmiddels al tal van rollen in Hollywood heeft gespeeld). Deze film van Michaël R. Roskam werd genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film.

In Rundskop wordt de Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) door een malafide veearts (Frank Lammers) gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar een moord en een geheim uit zijn verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang…

J. Kessels (2015)

Als laatste uit het rijtje van vijf films met Frank Lammers had ik natuurlijk kunnen kiezen voor grote films als Michiel De Ruyter, De bende van Oss, Zwartboek of De dominee (en dat zijn nog niet eens alle films met Frank Lammers)… Maar ik heb bewust gekozen voor de wat onbekendere, alternatievere J. Kessels. Gewoon omdat ie zo lekkers anders is. 

In deze film gaat pulpschrijver Frans ( Fedja van Huêt) –  in opdracht van een onbekende – op een roadtrip met zijn mopperende personage J. Kessels (Frank Lammers). In een oude Amerikaanse ‘Kamikaze’ roestbak rijden ze van Tilburg naar Hamburg op zoek naar een vreemdgaande frikandellenhandelaar.

Welke Frank Lammers films raad jij aan?

7 reacties op “5 films met Frank Lammers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »