Ga naar de inhoud
Home » Bullet Train en andere films met treinen

Bullet Train en andere films met treinen

bullet train filmrecensie

Heb je zin in een vermakelijke en snelle actie komedie, met de nadruk op snel, dan raad ik je aan om de film Bullet Train nog even mee te pakken nu de film nog in de bioscoop draait. Dit is toch echt zo’n typische bioscoopfilm die het op groot scherm nou eenmaal beter doet. En nu we toch bezig zijn, neem ik je hieronder ook mee aan boord van andere films met treinen.

Waar gaat Bullet Train over?

De film is gebaseerd op het boek Maria Beetle van Kotoro Isaka. Brad Pitt is Ladybug, een huurmoordenaar die ervan overtuigd is dat hij het ongeluk aantrekt. Hij zit in een existentiële crisis en heeft zijn handler daarom gevraagd om tijdelijk wat rustige klussen voor hem te regelen. Iets vreedzaams, zonder teveel bloedvergieten en vooral zonder moorden. Zo gezegd, zo gedaan, ze regelt een eenvoudig klusje voor hem. Ladybug moet een koffertje stelen aan boord van de Japanse Bullet Train van Tokio naar Kyoto. Trein in, koffertje pakken, volgend station trein uit.

Bullet Train

Huurmoordenaars alom

Eenvoudiger krijg je het niet, was het niet dat niet alleen Ladybug op de snelle trein zit. Er is nog een handvol wrede huurmoordenaars uit alle hoeken van de wereld naar Tokyo afgereisd om aan boord van diezelfde trein te stappen. Dat kan niet anders dat deze situatie ontspoort.

Regisseur David Leitch (Deadpool 2) gaat all in en schotelt ons een overdaad aan spectaculaire en over-de-top actiescènes voor, met vrij cliché dialogen en ongeloofwaardige plotwendingen maar het is hartstikke vermakelijk. Er is bovendien goed gelet op de details, zoals bijv. welk boek The Prince leest in de trein, dat soort dingen. Hieronder kun je op de trailer van Bullet Train klikken maar ik raad het je af. Ik heb zelf de trailer pas na de film gekeken en daar ben ik blij om, want ik ben meerdere keren tijdens Bullet Train verrast en dat was niet het geval geweest als ik de trailer had gezien. Jouw keus 🙂

Snel en kleurrijk

De snelheid van de film, de actie, de (flauwe) grappen, de vele kleuren, de kleding, de acteurs, de cameo’s, het kijkt lekker weg. Het deed me hier en daar een beetje denken aan de films van Guy Ritchie. Bullet Train duurt meer dan twee uur en daar keek ik van tevoren een beetje tegenop maar het vloog voorbij.

Als ik één minpunt moest noemen dan zou het toch Joey King zijn; ik had in de rol van Prince liever een andere actrice gezien maar dat is vrij persoonlijk. En waarom spreekt ze zo posh Engels? We missen wat achtergrond in de film maar ze zou volgens de verhaallijnen een ander accent moeten hebben, me dunkt. Verder vond ik het echt een leuke cast en Michael Shannon was wat mij betreft een positieve verrassing. Ik vind het een steengoede acteur die te vaak te kleine rollen speelt.

Leuk weetje trouwens: wist je dat David Leitch, dus de regisseur van Bullet Train, meerdere keren de stunt double van Brad Pitt was (o.a in Fight Club, Mr. & Mrs. Smith, Troy)? Voordat hij regisseur werd, was hij lange tijd stuntman.

Wat is een bullet train?

De Shinkansen, ook wel Bullet train genaamd, is een netwerk van hogesnelheidslijnen die grote steden in Japan onderling verbinden. Er zijn negen verschillende routes die je alle kanten op in Japan brengen. De term Shinkansen wordt zowel voor de spoorlijnen als voor de treinen zelf gebruikt. De hogesnelheidstreinen rijden op aparte lijnen en staan bekend om hun snelheid en stiptheid. ​​De gemiddelde vertraging per trein per jaar is minder dan een minuut!

Qua snelheid kan een bullet train 320 km per uur halen. Het duurt iets meer dan 2 uur om met de bullet train een afstand van 476,3 km af te leggen tussen Tokio en Kyoto. De trein op deze lijn rijdt na Kyoto nog door naar Osaka.

bullet trein in het echt
Een kogeltrein op het station van Tokyo/ Syced, CC0, via Wikimedia Commons

De film Bullet Train is niet daadwerkelijk in een kogeltrein gefilmd. Ze hadden een set gebouwd met een treinstation, dat steeds aangepast werd om dienst te doen als de vijf verschillende stations en een set met twee treinwagons (die er 12 uitbeelden). De Japanse landschappen die je door de ramen voorbij ziet komen zijn apart gefilmd op het traject die de trein aflegt – achteraf zijn de beelden versneld om de snelheid van een bullet train weer te geven – en op LED schermen vertoond zodat je de landschappen ziet ‘voorbij vliegen’ door de ramen van de trein.

12 andere films over treinen

Heb je nog geen genoeg van films die zich in treinen afspelen? Hieronder vind je een selectie van 12 films met treinen, oftewel films die zich in treinen afspelen, die de moeite waard zijn.

Murder on the Orient Express

De meest bekende film die zich in een trein afspeelt is ongetwijfeld Murder on the Orient Express, naar het boek van Agatha Christie. Er wordt een moord gepleegd aan boord van de legendarische Oriënt-Express. Wie van de passagiers is de moordenaar? Daar moet detective Hercule Poirot snel achterkomen, voordat er nog meer slachtoffers vallen. De versie uit 2017 met onder meer Michelle Pfeiffer, Johnny Depp en Willem Dafoe is de vierde verfilming van het roman. Mijns inziens is de 1974 versie beter dan die uit 2017. Hierin speelt ook een sterrencast mee met bekende acteurs uit actrices uit die tijd, waaronder Sean Connery, Lauren Bacall en Ingrid Bergman.

Silver Streak

Silver Streak is een komische thriller uit 1976 met het leuke duo Gene Wilder en Richard Pryor. Tijdens een treinreis van Los Angeles naar Chicago vindt er een moord plaats. De daders hadden alleen niet op een getuige gerekend.

Night Train

In Night Train (2009) overlijdt er weer iemand in een trein, dat lijkt wel een gewoonte te worden. Twee passagiers en de conducteur raken samen verstrikt in hun eigen leugens wanneer ze dit overlijden proberen te verbergen. Met Danny Glover, Leelee Sobieski en Steve Zahn.

The Lady Vanishes

The Lady Vanishes is een mysterieuze Alfred Hitchcock film uit 1938. Laat je niet weerhouden doordat dit een oudere zwart-wit film is, het is een goede film. Aan boord van een trein in Europa verdwijnt een oudere dame. Dat weet Iris zeker maar volgens andere reizigers heeft deze oudere dame nooit bestaan…Iris gaat op onderzoek uit, geholpen door een andere passagier. Hitchcock was sowieso wel een treinliefhebber, treinen komen regelmatig terug in zijn films. Ook Hitchcock’s film Strangers on a Train (1951) is het vermelden waard, over twee mannen die elkaar tijdens een treinreis ontmoeten en een moord beramen. Of is er sprake van een misverstand?!

Train to Busan

Zakenman Seok-woo brengt zijn dochter met de hogesnelheidstrein vanuit Seoul naar haar moeder in Busan. Ondertussen breekt er een virus uit dat mensen in zombies verandert. Wanneer een geïnfecteerd meisje op de trein stapt, verspreidt het virus zich vliegensvlug. De passagiers kunnen geen kant op. Train to Busan is een Zuid-Koreaanse zombiefilm uit 2016 geregisseerd door Yeon Sang-ho. Ik ben zelf geen fan van zombiefilms maar deze is wel goed met niet alleen het horroraspect maar met verschillende lagen.

The Darjeeling Limited

The Darjeeling Limited is een van mijn Wes Anderson favorieten. De film gaat over drie broers (Owen Wilson, Adrien Brody en Jason Schwartzman) die op zoek gaan naar hun biologische moeder. De film is een ware kleurenexplosie en speelt zich grotendeels af op een trein in India.

Un Amore in Prima Classe

Een wat flauwe Italiaanse satire uit 1980 met de Nederlandse Sylvia Kristel in de rol van sexy antropologe die tijdens een treinrit kennismaakt met een vader en zoon.

Snowpiercer

De post-apocalyptische film uit 2013 is gebaseerd op het Franse boek Le Transperceneige. De succesvolle sci-fi film was Bong Joon-ho’s engelstalig debuut. Door een mislukt klimaatexperiment is de wereld in een nieuwe ijstijd terechtgekomen. De laatste overlevenden wonen op de Snowpiercer, een gigantische rijdende trein. De rijken wonen aan de voorkant van de trein en de lagere klasse aan de achterkant. Tot er verzet ontstaat vanuit die lagere klasse. Met o.a Chris Evans, Song Kang-ho en Ed Harris.

Train de Vie

Ontroerend Frans drama uit 1998 over de Joodse inwoners van een dorpje die tijdens de Tweede Wereldoorlog een gedurfd plan beramen om te ontsnappen aan de Nazi’s.

Unstoppable

Unstoppable is de laatste film die regisseur Tony Scott maakte vóór zijn zelfmoord. De jongere broer van regisseur Ridley Scott was bekend om grootse actiefilms, zoals Top Gun, True Romance en Enemy of the State. De film is losjes gebaseerd op het waargebeurde CSX 8888-incident uit 2001. Frank Barnes en Will Colson (Denzel Washington en Chris Pine) proberen een op hol geslagen goederentrein te stoppen.

Shanghaï Express

Als je into oud Hollywood bent, dan zul je deze klassieke film noir uit 1932 met Marlene Dietrich wel kunnen waarderen. Tijdens de Chinese burgeroorlog reist een groep reizigers met de Shanghai Express van Peking naar Shanghai. Het liefdesverhaal tussen Shanghai Lily (Dietrich) en Captain Harvey (Clive Brook) speelt een centrale rol in de film.

Runaway train

Last but not least, een van de betere actiefilms van de jaren 80, Runaway Train (1985). Twee gevangenen ontsnappen en verstoppen zich op een trein die door een besneeuwd Alaska rijdt. Wanneer de conducteur komt te overlijden, moeten ze de trein weer onder controle zien te krijgen. Met Eric Roberts, John Voight en Rebecca DeMornay.

That’s all folks! Ken jij nog films met treinen die op deze lijst horen? En heb je Bullet Train al gezien? Wat vond je ervan?

5 reacties op “Bullet Train en andere films met treinen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »