Babynamen | 15 x meisjesnamen geïnspireerd op bekende sterke vrouwen

Frida Kahlo

Frida Kahlo door Guillermo Kahlo, public domain, wikimedia

Ben je op zoek naar een krachtige meisjesnaam voor je baby? Een voornaam met een mooie betekenis maar vooral ook een naam waar een verhaal bijhoort? Wij delen hieronder 15 mooie krachtige girlpower namen met je.

We gaan eerst even in sneltreinvaart door de ‘gewone’ voornamen van enkele vrouwelijke rolmodellen. Eenvoudige en soms veelvoorkomende meisjesnamen maar daarom niet minder mooi. Een voornaam hoeft toch niet altijd heel apart of uniek te zijn? Michelle (Obama), Marie (Curie), Wilhelmina (Drucker), Jane (Goodall en Austen), Josephine (Baker), Simone (de Beauvoir), Melinda (Gates), Anne (Frank), Audrey (Hepburn), Marilyn (Monroe en Vos Savant), (prinses) Diana, Louise (Bourjois), Virginia (Woolf), Camille (Claudel), Helen (Keller), Pam (Grier) en meer…

Nu dan onze 15 sterke dames met toffe namen 🙂

Hedy Lamarr

Lamarr was actrice én wetenschapper/uitvinder. Haar echte naam was Hedwig maar zij ging door het leven onder haar artiestennaam Hedy. Hedwig is een Duitse naam. Varianten zijn Hedi, Hedy, Hadewych, Hedvig, Hedda. Het betekent strijd/strijder/oorlog.

Hedy Lamarr
Public domain, via Wikimedia Commons

Hedy Lamarr stond aan de wieg van de moderne communicatietechniek. Zij bedacht een methode waarmee radiocommunicatie ongevoelig gemaakt kan worden voor externe storingen van buitenaf. Het systeem werd pas jaren later daadwerkelijk gebruikt en staat aan de basis van een techniek die tegenwoordig wordt toegepast in bijna alle draadloze digitale communicatietechniek, zoals gps, bluetooth en WiFi.

Dit is haar grootste succes op wetenschappelijk gebied maar bij lange na niet haar enige uitvinding. Lamarr is een geval van beauty én brains. Op privé gebied was deze dame ook best rebels en trouwde maar liefst 6 keer.

Aletta Jacobs

Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die succesvol een universitaire studie afrondde (medicijnen in Groningen) en daarmee ook de eerste vrouwelijke Nederlandse arts werd. Zij was daarnaast het boegbeeld van de eerste feministische golf en ze streed met hart en ziel voor kiesrecht voor vrouwen.

De naam Aletta is een van oorsprong een Spaanse en/of Latijnse naam die geliefd of gevleugeld betekent.

Amelia Earheart

Wanneer je een boek of blog over inspirerende vrouwen uit de geschiedenis leest, dan kun je er zeker van zijn dat de naam van Amelia Earheart genoemd wordt. Zij is een symbool geworden voor sterke onafhankelijke vrouwen. Amelia Earheart is de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan overvloog (als passagier in 1928 en als piloot in 1932). Ze is ook de eerste persoon die de Grote Oceaan overvloog (1935).

Amelia Earhart
Harris & Ewing, Public domain, via Wikimedia Commons

In 1937 verdween ze samen met navigator Fred Noonan tijdens een vlucht. Het zou de langste vlucht ooit worden maar ergens ging het mis. De eerste 35 000 km (van de 47 000) hadden ze al afgelegd (met stops in Zuid-Amerika, Zuid-Oost Azië en Afrika) en de laatste 12 000 waren volledig boven de Stille Oceaan. Wat er misging is nooit bekend geworden, ze verdwenen en anderhalf jaar later werd Amelia Earheart doodverklaard. Best spannend overigens want ze zijn dit jaar een nieuw zoektocht begonnen naar het vliegtuig dat in 1937 ‘verdween’. Hier kun je meer over lezen.

Amelia is een van oorsprong Latijnse naam en een variant van Amalia. De naam stamt af van het woord ‘werk’ en zou zoiets kunnen betekenen als ‘hardwerkend’.

Wanneer we het over vrouwen ‘in de lucht’ hebben, dan moeten ook de volgende dames even genoemd worden:

De Franse Raymonde de Laroche is de eerste vrouw ooit die haar vliegbrevet haalde (1910) en de eerste vrouw die een solovlucht maakte (1910). Al is dat tweede niet helemaal 100% zeker. Ze stierf samen met haar copiloot tijdens een mislukte landing in juli 1919.

Ook Sophie Blanchard maakte naam in de lucht. Deze Franse dame was een professionele ballonvaarster. Ze was getrouwd met luchtvaartpionier Jean-Pierre Blanchard. Zij is de eerste vrouw die ballonvaartster was van beroep. Ze stierf tijdens een ongeluk met het ballon. Ze is hiermee ook de eerste vrouw in de geschiedenis die ooit stierf in een luchtvaartongeval.

Maya Angelou

De Amerikaanse Maya Angelou was niet alleen een bekende schrijfster maar ook een dichter, zangeres, danseres, burgerrechtenactivist en hoogleraar amerikanistiek. Een mondjevol dus. Deze vrouw had op haar 16e al meer meegemaakt (helaas voornamelijk negatief) dan de meeste oude mensen. Haar nare ervaringen heeft ze positief weten in te zetten. Angelou was een hele inspirerende en charismatische vrouw, die volgens mij een van de meest ‘gequote’ mensen ter wereld is geworden…

John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com from Laurel Maryland, USA, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Eigenlijk heette ze Marguerite Annie en heeft ze haar bijnaam Maya te danken aan haar broer. Hij noemde haar ‘Maya’ van ‘my (sister)’. Toch is Maya ook een echte naam. Het is een naam met meerdere oorsprongen en met evenveel mogelijke betekenissen. Het kan komen uit het Latijn/Grieks maar kan ook Aziatische roots hebben. Mogelijke betekenissen zijn ‘kracht’, ‘water’, ‘ster’. De moeder van Boeddha heette Maya.

Valentina Tereshkova

Valentina Tereshkova is de eerste vrouw in de ruimte. Ook de jongste overigens want ze was nog maar 26 jaar oud toen ze met de Vostok 6 in haar eentje door de ruimte vloog (juni 1963). Zij is tot de dag van vandaag de enige vrouw die überhaupt ooit een solo missie door de ruimte heeft volbracht.

RIA Novosti archive, image #66514 / Alexander Mokletsov / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Teresjkova landde weer op aarde na een vlucht van bijna drie dagen (48 banen rond de aarde in 2 dagen, 22 uur en 50 minuten om precies te zijn). Daarna vloog ze niet meer maar studeerde ze af als kosmonaut-ingenieur en begon ook nog op een gegeven moment een politieke loopbaan.

De naam Valentina is van Latijnse oorsprong en betekent sterk en gezond.

Gabrielle Bonheur ‘Coco’ Chanel

De bekende ontwerpster Coco Chanel heet eigenlijk Gabrielle Bonheur. Zij was de eerste vrouw die broeken en kostuums ontwierp voor vrouwen. Ze zorgde ervoor dat een meer sportieve en soms mannelijke stijl (de Garçonne-stijl ) voor vrouwen gangbaar werd. Ze zorgde voor een modebeeld met minder frutsels en franjes én voor ‘the little black dress’. En voor dit zullen we haar altijd dankbaar zijn 😉

Coco Chanel babynamen
Public domain, via Wikimedia Commons

Chanel is het symbool van luxe, van haute couture, van rijkdom en dat terwijl Coco uit een wel heel bescheiden achtergrond kwam. Haar imperium heeft ze echt vanaf de grond opgebouwd.

Gabrielle is afgeleid van de mannelijke naam Gabriël. Het is een Hebreeuwse naam en betekent ‘man van God’ of ‘God is mijn kracht’. Coco is meer een bijnaam maar wordt ook wel als echte naam gegeven. De dochter van Courteney Cox heet bijvoorbeeld Coco.

Vigdís Finnbogadóttir

Vigdís Finnbogadóttir was de eerste in veel dingen….Ze werd in 1980 gekozen tot president van IJsland en was daarmee de eerste vrouw ter wereld die democratisch tot staatshoofd werd gekozen. Ze was dus ook het eerste vrouwelijke staatshoofd van IJsland en tot nu toe, de enige. Ze is ook de vrouw die het langste geregeerd heeft. Ze was namelijk president van 1980 tot 1996.

Foto door Rob C. Croes (ANEFO), CC0, via Wikimedia Commons- Met Beatrix in 1985!

Op privé gebied was deze bijzondere vrouw ook nog eens de eerste alleenstaande vrouw in IJsland die een kind mocht adopteren, wat ze dus deed op haar 41ste. Ze was daarmee dus eigenlijk ook nog eens de eerste alleenstaande moeder slash staatshoofd.

Vigdís is een van oorsprong Noorse naam die vooral gebruikt wordt in Noorwegen en IJsland. Het betekent Godin van de oorlog.

Een andere Noorse naam die gekoppeld is aan de sterke vrouw is Sigrid. Sigrid Kaag is een Nederlandse politica die onder meer als VN-medewerker voor UNWRA heeft gewerkt en jaren in Libanon heeft gewoond waar ze ‘Special Coordinator’ van de Verenigde Naties was (UNSCOL) (update 2021: tegenwoordig in NL alom bekend als partijleider van D66/minister van Financiën en viceminister-president). Sigrid betekent mooie overwinning dus wel een passende naam voor een politica.

Beyoncé

Even tussen al dit historisch geweld, een dame die op het moment één van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld is: zangeres en zakenvrouw Beyoncé.

Beyoncé meisjesnaam
Jonathas Davi, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Haar volledige naam is Beyoncé Giselle Knowles-Carter. Ze is vernoemd naar haar moeder’s eigen meisjesnaam, Beyince. Het betekent zoiets als ‘beyond others’, en dat kun je weer op meerdere manieren interpreteren. In de VS werd de naam Beyoncé toen Queen Bey nog maar kort bekend was nog best veel gegeven maar tegenwoordig wordt het amper nog gegeven. Wel verbazingwekkend ergens, je zou toch anders verwachten. Overigens wordt het in Nederland ook amper gegeven.

Alan Light, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Een andere bekende en invloedrijke Amerikaanse dame met een aparte naam is natuurlijk Oprah Winfrey. Oprah is van oorsprong een Hebreeuwse naam en betekent ree of reekalf.

Moeder Teresa – Anjezë Gonxhe

Moeder Teresa werd geboren in 1910 in Skopje als Anjezë Gonxhe Bojaxhiu. Anjezë is de Albanese variant van de naam Agnes. Het is een van oorsprong Griekse naam die heilig, puur, onschuldig betekent. Teresa is afgeleid van Theresia en betekent oogst of oogsten. Teresa zonder de h is de Spaanse versie van de naam.

Moeder Teresa staat voor hulp aan je medemens. Zij heeft zich haar levenlang ingezet voor de allerarmsten. Ze werd geboren in het toen nog Ottomaanse Rijk. Toen ze 17 jaar oud was, werd ze non in Ierland. Een jaar later verhuisde ze naar India waar ze vrijwel haar hele leven zou blijven wonen. Ze stichtte daar de orde van de Missionarissen van Naastenliefde. In 1979 ontving Moeder Teresa de Nobelprijs voor de Vrede.

John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com from Laurel Maryland, USA, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Moeder Teresa heeft overigens niet alleen maar ‘fans’ want ze heeft ook enkele controversiële uitspraken gemaakt en discutabele beslissingen genomen maar symbolisch staat ze voor goedheid en voor hulp aan je medemens. Ze stierf een kleine week na Prinses Di in 1997. Onlangs, in 2016, is ze heilig verklaard door de paus.

Malala Yousafzai

Malala is nog superjong maar ze wordt al jaren wereldwijd gezien als een van de meest inspirerende vrouwen ter wereld. Yousafzai is een Pakistaanse (kinderrechten)activiste. Ze strijdt voornamelijk voor het recht voor meisjes om naar school te mogen. In 2014 kreeg zij de Nobelprijs voor de Vrede (samen met Kailash Satyarthi).

Malala meisjesnamen
Simon Davis/DFID – UK Department for International Development, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Terwijl ze op 9 oktober 2012 in de bus terugkeerde van school, pleegde een Talibanstrijder een gerichte aanslag op haar. Hij stapte de bus in, vroeg haar naam en schoot haar vervolgens driemaal in het hoofd. Ze was toen nog maar 15 jaar oud. Een kogel die in haar hoofd zat werd door artsen verwijderd en ze overleefde de aanslag. De Taliban dreigden haar alsnog te zullen vermoorden. Hierop volgde een verhuizing naar Engeland, zowel voor specialistische medische hulp als voor bescherming tegen de Taliban. Inmiddels studeert ze in Oxford en is ze nog volop bezig met haar missie.

Malala betekent verdrietig (in het Perzisch als ik het goed begrepen heb) en komt van de Pasjtoe naam Malalai. Malalai betekent mijn lief. Ik zou mijn kind dan ook eerder Malalai dan Malala noemen, louter door de betekenis.

Junko Tabei

Junko is een Japanse naam en betekent of puur kind of gehoorzaam kind. Het is een samenstelling van Jun en Ko.

Junko Tabei
Jaan Künnap, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Junko Tabei was een badass Japanse bergbeklimster. Zij was de eerste vrouw ter wereld die de top van de Mount Everest beklom (1975) en de eerste vrouw ter wereld die de Zeven Toppen beklom (1992). Dat laatste houdt in dat je de zeven hoogste toppen van elk continent beklimt: Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Embrues, Vinsonberg en als laatste of Pencak Jaya of Mount Kosciusko. De eerste keer dat iemand dit voor elkaar kreeg was in 1985 door Richard Bass.

Rosa Parks

Rosa vind ik altijd zo’n zoete zachte naam. Het is een populaire meisjesnaam dat roos maar ook roem kan betekenen. Bovendien heb je meteen je eigen liedje (Rosa van Jacques Brel).

ca 1955, Public domain, via Wikimedia Commons

Rosa Louise Parks-McCauley was een burgerrechtenactiviste. Ze is vooral bekend geworden doordat ze in 1955 in de bus weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin af te staan aan blanke passagiers. De politie moest erbij komen en Parks kreeg een boete. Toen ze deze weigerde te betalen moest ze voor de rechter voor ‘verstoring van de openbare orde’. Deze zaak kreeg steeds meer ruchtbaarheid en gevolgen waaronder meerdere grote protesten en bijval van Martin Luther King. Uiteindelijk kwam de zaak terecht bij het Hooggerechtshof en werd de scheiding tussen zwart en wit onwettig verklaard!

Hoe een individuele actie van 1 dame zulke enorme gevolgen kreeg – mooi toch?

En nog vijf bonusnamen om het af te leren:

Frida

De Mexicaanse kunstenares Frida kan natuurlijk niet ontbreken op de sterke vrouwen lijst (Germaanse naam die vredelievend betekent).

Ada

De Britse wiskundige Ada Lovelace (Germaanse naam die van adel betekent)

Zaha

De Irakese/Britse architecte Zaha Hadid (Arabische naam die ochtend betekent).

Amandine

De Franse schrijfster George Sand heette eigenlijk Amandine Lucile Aurore. Amandine is een Franse naam die betekent de liefde waardig.

Sojourner

De Amerikaanse burgerrechtenactiviste Sojourner Truth heette eigenlijk Isabella Baumfree maar ze verzon de naam Sojourner voor zichzelf. Het verwijst naar het Franse werkwoord séjourner wat inhoudt dat je voor een bepaalde tijd ergens verblijft.

Jacinda

Jacinda Kate Laurell Ardern is sinds 2017 de premier van Nieuw-Zeeland. Ze was toen 37 en daarmee de jongste premier in de geschiedenis van het land. Ze werd herkozen in oktober 2020. Jacinda kreeg een kindje in 2018. Ze was de tweede premier ooit die in functie beviel van een baby. De eerste was Benazir Bhutto.

Meer inspiratie voor babynamen/voornamen kun je hier vinden. Ik ben vast inspirerende sterke dames vergeten in deze lijst, voeg jij die toe in de comments?

16 gedachten over “Babynamen | 15 x meisjesnamen geïnspireerd op bekende sterke vrouwen

  1. Aletta jacobs komt in mijn plaats heel veel voor, ik woon dan ook in groningen en mijn middelbare school heet aletta jacobs, ik wist dit allemaal niet eens haha!

  2. Amelia vind ik ook een leuke naam. Ik ben fan van eigentijdse namen met een ‘a’. 🙂
    Eén van de meest invloedrijke vrouwen in 2019 zijn Emma Watson, maar vergeet ook Koningin Máxima niet 😉

  3. Wat een leuke blog! En erg leuk om te lezen welke keuzes er zijn. Ik heb mijn portie al gehad met mijn 3 dochters! Mijn eerste dochter heet Yasmin (vernoemd naar Prinses Yasmin van Alladin) mijn tweede dochter Jada (vernoemd naar Jada Pinket-Smith) en mijn derde dochter Kaylee (naar een liedje van Marillion- dus niet naar een vrouw haha)

  4. Ik zou op basis hiervan geen naam kiezen, denk ik. Ik denk sowieso dat mijn dochter een sterke vrouw gaat worden (eigen kind, schoon kind), wel wil ik mijn kind als tweede en derde naam of een variant ervan geven van mijn overleden partner en overleden beste vriendin… Dat wel…m

  5. Ik zat even te kijken of mijn naam er toevallig niet tussen zat. Maar mijn naam is gebaseerd op fictie dus geen echte powervrouw. Wel in de serie Dynasty natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »