Ga naar de inhoud
Home » Cinderella: Recensie

Cinderella: Recensie

Cinderella recnensie

Vorige week gingen we naar de Originele versie van Cinderella. De film is een mooi sprookje zonder extreme special effects (met uitzondering van de scene met de goede fee) of moderne 3D hoogstandjes maar gewoon een ouderwets romantisch (en iets te lief) verhaal met werkelijk prachtige kostuums van Sandy Powell en voortreffelijk gedetailleerde decors waarbij niets aan toeval is overgelaten.

Er was naar mijn smaak wel te weinig humor in Cinderella. Ik had daar wel meer van verwacht (volgens Disney traditie?!) maar met uitzondering van enkele subtiele grapjes en geinige acties van de goede fee waren ze wat gierig met de humor. De nadruk lag meer op zoetsappig en romantisch maar who cares, het visueel spektakel alleen al is echt de moeite waard!

Cinderella is een visueel spektakel

Het verhaal

Assepoester, wie kent haar niet? De beroemde Disney tekenfilm uit 1950 is gebaseerd op een sprookje dat sinds de 17e eeuw bestaat. Minstens! De eerst geschreven versie komt uit de 17e eeuw. Giambattista Basile, een Napolitaanse dichter, verzamelde vijftig volkssprookjes en legendes in het boek Pentamerone waaronder Doornroosje, Hans en Grietje en dus ook Assepoester.

Oude illustratie van Gustave Dore bij het verhaal van Perrault
Oude illustratie van Gustave Dore bij het verhaal van Perrault

De Franse schrijver Charles Perrault herschreef veel later enkele van de oude Europese legendes, waaronder Blauwbaard, Roodkapje en Assepoester, in het boek Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l’Oye. Nog eens later werden een aantal van die sprookjes weer aangepast/herschreven door de Duitse gebroeders Grimm.

De Disney animatiefilm is eigenlijk een bewerking van het Charles Perrault verhaal maar er zijn honderden varianten van Assepoester. Het Assepoester verhaal volgens Grimm is bijvoorbeeld super eng. Daarin hakken de stiefzusjes zelfs stukken van hun eigen voeten af zodat die in de muiltjes passen! Ook worden hun ogen opgegeten door vogels op de bruiloft van Assepoester. Ja echt, ieeew!!

Assepoester volgens Disney

Het verhaal in de film is ongeveer gelijk aan het verhaal in de tekenfilm. Nadat de moeder van Assepoester (Ella in de film) sterft, hertrouwt hij met Lady Tremaine. Deze dame heeft zelf al twee dochters, Anastasia en Drizella. Dan sterft de vader en blijft Ella alleen achter met haar gemene stiefmoeder en stiefzusjes. Assepoester wordt behandeld als een dienstmeisje. Het probleem met Assepoester is dat ze het allemaal maar pikt. Of tenminste, dat schijnt dus geen probleem te zijn want het moraal van het verhaal is dat als je vriendelijke en ‘goed’ blijft dat je uiteindelijk altijd je happy ending krijgt maar toch vind ik Ella wel erg soft hoor.

CINDERELLA

Ok, ondertussen vindt Assepoester troost bij haar vrienden, de muizen in huis en de dieren uit het bos. Wanneer de koning een bal organiseert om een geschikte vrouw te vinden voor zijn zoon zorgt de boze stiefmoeder ervoor dat Assepoester er niet heen kan. Dan verschijnt de goede fee. Nou vraag ik je, Assepoester is al de hele tijd zwaar ongelukkig met die gemene stiefmoeder en die rare zusjes maar dan laat die peetmoeder haar echt hartstikke vallen maar dan scheurt Assepoesters jurk en dat is wel erg genoeg om de goede fee te laten opdraven? Ja, ik weet niet hoor. Maar de goede fee peetmoeder komt dus en lost, met behulp van alle dieren, het hele bal probleem op.

Voorwaarde is wel dat Assepoester voor middernacht weg is bij het kasteel want dan stopt de magie. De prins wordt op slag verliefd wanneer hij Assepoester ziet maar dan is het middernacht en rent Assepoester weg. Onderweg naar haar koets verliest ze in alle haast een van haar glazen muiltjes. De prins moet en zal haar vinden want zij is de liefde van zijn leven. Er volgt een grote zoektocht en ondanks wat hindernissen lukt het hem uiteindelijk en hij en Assepoester leven nog lang en gelukkig.

markt

 Sandy Powell en de kostuums

De Britse kostuumontwerpster Sandy Powell is verantwoordelijk voor de prachtige kostuumontwerpen in Cinderella. Eerder werkte Powell onder andere aan de kleding in The Wolf of Wallstreet, Hugo, Interview with the Vampire, The Other Boleyn Girl en nog veel meer. Wat heel karakteristiek is voor Powell’s werk is dat ze niet bang is om met felle kleuren te werken.

Powell is al ontiegelijk vaak genomineerd voor prijzen voor haar kostuumontwerpen en ze heeft drie keer een Oscar gewonnen waaronder voor haar kostuums in Shakespeare in Love. Ik denk dat ze met Cinderella binnenkort haar 4e Oscar in ontvangst kan nemen!

Kostuums van voor Scarlett Johansson and Natalie Portman
Kostuums van Powell voor Johansson en Portman in The Other Boleyn Girl

De bruidsjurk

bruidsjurk

De blauwe baljurk van Assepoester is al veel besproken maar alle jurken in de film zijn schitterend. De kleding van Cate Blanchett als gemene stiefmoeder vond ik geweldig maar ook de matchende outfits van Assepoester en haar moeder aan het begin van de film en de kitscherige outfits van de stiefzusjes waren geniaal.

Favoriet bij mij was de zijden bruidsjurk van Assepoester. Alle bloemen zijn handgeschilderd. Ik vind het wel mooi dat op de outfits van Cinderella er een verwijzing naar de natuur is, of bloemen of vlinders. Als ik ooit nog eens trouw wil ik zo’n jurk. Fantastisch mooi en zomers met die bloemetjes erop. Er zijn twee bruidsjurken die me bij zijn gebleven in het verleden, die van Kate Moss en die van Angelina Jolie met de kindertekeningen. De jurk van Assepoester mag wat mij betreft op de eerste plek in deze persoonlijke top 3.

De glazen muiltjes

schoenen

De muiltjes zijn niet van glas gemaakt maar van kristal. Powell heeft zich laten inspireren door een paar schoenen uit 1890 en is voor dit specifiek ontwerp de samenwerking aangegaan met Swarowski.

Lily James draagt de muiltjes niet echt, die zijn er later met de computer ingeplakt. Het was schijnbaar geen doen om op kristallen muiltjes te lopen dus, en ik quote Lily James even: “No maiden in the land fits the shoe. So the prince is going to die alone.”

De baljurk

CINDERELLA

Het was de bedoeling dat de jurk in beweging zou doen denken aan het veranderend weer. Ja echt. En het werkt!!! Er zijn meerdere lagen stof (o.a polyester en zijde) in die jurk verwerkt van verschillende tinten, lichtblauw, lavendel, turquoise, waardoor je dit aquarel effect krijgt. Ook zijn er 10,000 (!!) Swarovski kristallen in verwerkt! Lily James zei in een interview dat het wel driekwartier kostte om de jurk (inclusief korset) aan te doen en dat het korset dat ze droeg enorm strak zat maar mooi is het wel! Het kostte 500 uur (en 20 man) om de jurk te maken!

De schets van Powell
De schets van Sandy Powell voor de baljurk

Er is veel gezegd over de dunne taille van actrice Lily James in deze jurk en ja, haar taille lijkt extreem dun in die jurk maar je kunt zien dat het verterkt wordt door het model van de jurk want bij andere jurken in de film is haar taille ook wel dun maar niet zo extreem als in de baljurk.

To go or not to go

Nu had ik voordat ik de film zag een post geschreven over welke acteurs een rol hadden gekregen in Cinderella en eentje over wie ik zelf persoonlijk zou hebben gecast. Nu ik de film wel heb gezien kan ik zeggen dat ik Lily James veel beter in haar rol vond passen dan ik had verwacht. Cate Blanchett was meesterlijk maar dat dacht ik al. Bonham Carter was overtuigend als warrige fee en de prins zou ik nog steeds probleemloos vervangen want die vond ik echt nog steeds drie keer niks!

Maar echt, gaan! Ik was bang dat ik alle hoogtepunten van Cinderella al gezien had door de trailers maar dat was niet het geval. Er zijn zoveel details, er is zoveel te zien (spot de Disney-prinsessen tijdens de bal!), de kostuums en decors zijn zo mooi, het is echt genot om naar te kijken

2 reacties op “Cinderella: Recensie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »