sooner streaming

Nederland is weer een streamingplatform rijker. Het Europese Sooner is sinds april in Nederland beschikbaar en het richt zich tot filmliefhebbers die houden van arthouse films en documentaires. Ik heb het platform de afgelopen twee weken getest want hebben we wel een nieuw streamingdienst nodig? Alweer één? Wat heeft Sooner te bieden wat een ander niet heeft? Mocht je het streamingplatform ook willen testen: scroll even naar de winactie hieronder want wij mogen 2x een abonnement voor 2 maanden weggeven, whoop whoop!

Voorbij mainstream

Sooner zet de dienst neer als ‘streamen voorbij mainstream’ en dat klopt als een bus. Het platform biedt een breed scala aan arthouse films en een mooi en divers aanbod aan documentaires. Hiermee is niet gezegd dat er geen blockbusters of bekende films te zien zijn. Er is namelijk extra aandacht besteed aan films die in het verleden in de prijzen gevallen zijn op verschillende filmfestivals en daar zitten de nodige grote bekende namen tussen. Er zijn dus genoeg films te ontdekken én te herontdekken.

De catalogus van Sooner bevat zo’n 1500 films van alle verschillende genres. Even wat voorbeelden van wat je nu kunt kijken: de indrukwekkende docu Blackfish (jaren geleden gezien en nooit meer vergeten), Pan’s Labyrinth, Irréversible, Before we Vanish, City of Lies, Brimstone, Undine, Louder than Bombs etc etc. Je kunt ze met een abonnement te bekijken of je kunt ze los huren of kopen. Er is ook een gouden ticket systeem. Het is allemaal prima te doen, gebruikersvriendelijk en alles wijst zich vanzelf. Ik zou zeggen, struin er even rond, kijk wat ze hebben en hoe het allemaal in elkaar steekt.

Echt Europees

Het is in ieder geval de grootste catalogus van de onafhankelijke film en elke week worden er nieuwe films toegevoegd. Sooner is niet helemaal nieuw want het platform is al actief in Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk. Sooner wil in Nederland een alternatieve kijk op cinema bieden, maar ook helpen bij de verspreiding en ondersteuning van een onafhankelijke filmcultuur. 

Vanaf volgend jaar zal er ook een selectie Europese series te zien zijn, iets waar ik persoonlijk naar uitkijk. Ik word sowieso blij van de vele buitenlandse titels die naast de ‘usual’ Hollywood films te zien zijn. Wat mij betreft dus een streamingdienst van toegevoegde waarde maar ik ben dan ook een groot liefhebber van Franse films, en tegenwoordig ook steeds meer into Italiaanse films. Ook docu’s zijn aan mij besteed. Kortom, een dienst naar mijn hart.

Nine op Sooner

3x wel, 1x niet

Tot nu toe keek ik naar 4 films: drie aanraders en één keer hard de andere kant op rennen. De musicalfilm Nine is doorspekt met grote sterren (o.a. Nicole Kidman, Penelope Cruz, Kate Hudson, Daniel-Day Lewis) maar zo hee, wat een shitfilm is dat. Totaal niet de moeite waard met uitzondering van één optreden van Marion Cotillard (Take it All). Ze is ge-wel-dig zoals we van haar gewend zijn.

Nine is een musicalfilm onder regie van Rob Marshall uit 2009. De film is gebaseerd op de musical Nine uit de jaren 80 die op zijn beurt weer gebaseerd is op Federico Fellini’s beroemde film 8½. Between you and me, kijk naar 8½ en skip Nine. Maar ik keek dus ook naar drie films die wel erg de moeite waarde zijn, Paterson, 20,000 Days on Earth en Inside Llewyn Davis.

Arthouse films op Sooner

Paterson met Adam Driver

Om met de deur in huis te vallen: ik ben geen Adam Driver fan, ik ben allergisch voor zijn emotieloze voorkomen. Wel was ik erg benieuwd naar de film Paterson omdat ik regisseur Jim Jarmusch meestal erg verrassend vind.

Nu ook, want hij verraste me met een atypische Jarmusch film. Paterson gaat namelijk over de gewone dingen, over het gewone leven, over de schoonheid van het leven en van al die gewone dingen die erbij horen. Je hebt toch ‘slow food’ en ‘slow travel’? Paterson zou ik scharen onder een ‘slow movie’ en dat is helemaal niet verkeerd. Adam Driver paste eindelijk eens goed bij zijn monotone personage en de film is een genot om naar te kijken door de vele details en mooie kleuren. Nog een bonuspunt voor deze film: de charismatische en bloedmooie Golshifteh Farahani speelt Paterson’s vriendin, Laura.

Nick Cave en 20,000 Days on Earth

De fictionele docu-musical over Nick Cave wist me binnen een paar minuten te boeien terwijl ik zijn muziek niet echt goed ken en me er ook niet eerder in verdiept heb maar die man is uniek en superinteressant. 20,000 Days on Earth biedt een mooie intrigerende inkijk in het leven van een (duidelijk heel) getalenteerde muzikant, schrijver, scenarist, kunstenaar, filosoof, vader, acteur, echtgenoot en algehele duizendpoot.

Dit wordt vanzelfsprekend begeleid met veel muziek en gezang waardoor je ook zijn werk beter leert kennen. Extra leuk dat fictie en non-fictie door elkaar heen lopen waardoor je soms niet precies weet waar je aan toe bent. Een aanrader voor Nick Cave fans én voor niet-Nick Cave fans.

Gebroeders Coen op Sooner

Inside Llewyn Davis

Vroeger, in de jaren 90, waren de gebroeders Coen – samen met Oliver Stone – mijn favoriete regisseurs. Ik verslond hun films, onder meer (mijn all time favorite) The Hudsucker Proxy, The Big Lebowski, Barton Fink, Fargo – stuk voor stuk goede films. Na 2000 spraken de gebroeders Coen films mij eigenlijk steeds minder aan. The Ladykillers, No Country for Old Men, Burn after Reading – de broers hadden duidelijk een bladzijde omgedraaid.

Maar Inside Llewyn Davis heeft die vibe, het surrealistische, het absurde, de aparte humor met een donker randje. Goede dialogen ook…”Everything you touch turns to shit, you’re like king Midas’s idiot brother. Inside Llewyn Davis raakt, het heeft een ziel en ik heb weer ouderwets genoten. De film speelt zich af in New York begin jaren 60. Llewyn Davis, gespeeld door Oscar Isaac, heeft het als folkzanger niet makkelijk. Sinds zijn partner een einde aan zijn leven maakte en Llewyn solo doorging, wil zijn carrière maar niet op stoom komen. Het zit Llewyn gewoon niet mee – op geen enkel front – en hij raakt er gefrustreerd van. Hij geeft op. Of misschien had hij al opgegeven en gaf daarom iedereen om hem heen ook op. En er is ook nog een kat.

Winactie (gesloten)

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je één van de 2 Sooner abonnementen voor 2 maanden winnen?

  • Vertel ons dan hieronder wat jouw ideale streamingdienst zou zijn (ik had zelf bijvoorbeeld bedacht dat ik een jaren 80 en jaren 90 streamingplatform erg tof zou vinden)
  • én volg Sooner op Facebook of op Instagram. That’s it!

** Om mee te doen aan deze prijsvraag dien je in Nederland te wonen **

Heb je de winactie niet gewonnen maar ben je wel benieuwd naar de nieuwe streamingdienst? Je kunt Sooner 14 dagen gratis uitproberen.

De winactie loopt tot en met woensdag 23 juni. De winnaar ontvangt een e-mail van ons. Let er dus op dat er een correct e-mailadres achterlaten wordt! Succes!

** Meer winnen? Kijk even hier! **

14 gedachten over “Sooner voor liefhebbers van arthouse en docu’s

  1. Gewoon 1 streamingdienst die alles heeft! Ik word er soms zo moe van dat er zoveel verschillende zijn. De één heeft leuke series, de andere Disney films, weer een andere interessante docu’s. En dat is dan nog niet zo erg, maar met een paar abonnementen lopen de maandelijkse kosten echt hoog op. Misschien heb ik gewoon een te brede interesse, hahaha.

  2. Niet heel origineel, maar ik ga met je mee, vooral een 80’ies films platform / streamingdienst zie ik wel zitten. Een tijd waarin alles kon en mocht in films en er niet met lange tenen naar elke actie en elk woord gekeken werd. Ik zoek nog veel films uit die tijd op om in weg te dromen……

  3. Een dienst met alleen maar crime of thrillers maar dan wel met alle series, zodat je niet telkens van dienst hoeft te switchen.

  4. Ik heb het helemaal gehad met de Nederlandse commerciele zenders met hun eindeloze herhalingen en dan ook nog van films die er over het algemeen niet toe doen. Een ideale streamingsdienst voor mij, is een streamingsdienst die films aanbiedt met een goed verhaal, dus kwaliteitsfilms en dan met een aanbod van films uit de ‘jaren ’60 ’70, ’80, en ’90. Hier en daar kan ik nog wel eens iets downloaden wat de moeite waard is, maar het mooiste zou een streamingsdienst zijn die dit in het aanbiedingspakket heeft. Zou gelijk abonnee worden van een dergelijke streamingsdienst.

  5. Mooie actie! Mijn favoriete streamingsdienst zou klassiekers uit de jaren 40, 50 en 60 streamen. Nu vind je af en toe wel Casablanca of The Bridge on the River Kwai op een dienst, maar er is zoveel moois uitgekomen in die tijd en daar zou meer aandacht voor moeten zijn.

  6. Een streaming service met alleen komedies. Er kan op dit moment te weinig gelachen worden bij films en daar zijn we echt aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »