filmrecensie de liefhebbers
|

De Liefhebbers | in de bios

Ik ging schoorvoetend mee naar De Liefhebbers. Mijn dochter wilde graag en ik vind het gezellig samen om naar de film te gaan maar…De Liefhebbers. Ik verwachtte een of ander melodramatisch oersaai en zwaar Nederlands drama. I was wrong! Wat een mooie film was het.

Ik zag dat De Liefhebbers nu al bijna nergens meer draait. Echt zonde, ik vind het een van de betere Nederlandse films in jaren. Mooi en ontroerend, ja, maar niet zoetsappig, traag of melodramatisch. Als je de kans krijgt, nog even snel meepakken dus!

Het verhaal

De onderlinge relaties van de vier volwassen broers en zussen van de familie Liefhebber komen op scherp te staan als blijkt dat hun vader zijn ziekte heeft verzwegen. Ze hebben allemaal hun eigen leven, hun eigen verhaal, hun eigen drama’s. Hoe zullen ze hier samen mee leren omgaan? Ze gaan de confrontatie aan met elkaar, met zichzelf en met hun vader.

De Liefhebbers nederlandse film

Je zou haast vergeten dat de film over de ziekte van papa Liefhebber gaat. Maar eigenlijk gaat het daar ook niet over, het gaat over de reactie van de familieleden op de ziekte. Dat is ook een van de redenen dat ik het zo geslaagd vond.

De Liefhebbers gaat niet over papa, het gaat over zijn volwassen kinderen die zo met zichzelf bezig zijn. En zijn we dat niet allemaal tegenwoordig? Raken we niet verstrikt in onze eigen haastige levens dat we er eigenlijk niet meer genoeg zijn voor de mensen die ons lief zijn? We vergeten lief te hebben – ja we, als in deze maatschappij – en dat doen de Liefhebbers ook. Ze vergeten lief te hebben en worden even hun neuzen op de feiten gedrukt.

Een acteursfilm

Het is toch best een groepje, zo al die Liefhebbers bij elkaar. Ze worden gespeeld door Jeroen Krabbé, Hadewych Minis, Theo Maassen, Beppie Melissen, Jelka van Houten, Guy Clemens en Sanne Samina Hanssen. Je weet, ik kan behoorlijk zeiken, zeker wanneer het gaat om acteerprestaties gaat. Ik ben niet snel overtuigd. En wanneer je dat weet, dan weet je ook hoe zeldzaam het is dat ik over geen één van al deze acteurs iets negatiefs te zeggen heb. Niet eens over Theo Maassen die ik normaal echt verschrikkelijk vind. Haha sorry Theo.

Ze waren allemaal overtuigend. De karakters waren mooi uitgediept, ze klopten en toch was de film nergens langdradig of zeurderig. Behoorlijk knap vind ik dat.

Het verhaal is natuurlijk hartstikke dramatisch dus De Liefhebbers had ook zomaar een enorme jankfilm kunnen zijn. Maar dat was het niet. En dat is ook best knap hoor 🙂

Kijken of niet kijken

Zeker kijken. Mocht je het missen, kijk hem De Liefhebbers tegen die tijd op dvd. Het is mooier op groot scherm maar het is niet per se nodig. Het zal niet erg op kwaliteit inboeten omdat je het op een laptop of tv scherm kijkt straks. Het is geen Marvel zeg maar. Dus ja, kijken, het is de moeite. Het is mooi. Het is een film vol emotie. En de muziek is absoluut het vermelden waard, past zo goed bij het geheel.

Jeroen Krabbé De Liefhebbers

En ga me nou allemaal niet meteen lynchen als ik zeg dat deze film alleen door een vrouw geregisseerd had kunnen worden (Anna van der Heide). Er zit gewoon een bepaalde diepte in, en een bepaalde kwetsbaarheid. Het is een mooie maar subtiele film. Mannen zijn meestal niet zo subtiel haha sorry.

Ik hoorde meerdere malen dat mensen de film te druk vonden, dat ze vonden dat er teveel gebeurt, dat het te vol is als het ware. Voor mij persoonlijk was De Liefhebbers juist precies goed zo. Met minder had ik me verveeld. Ik houd niet van traag en dit was een emotiefilm waarbij er toch genoeg gebeurde om mijn aandacht vast te houden. Heel veel sterren!

Meer filmrecensies en andere blogs over films ontdekken? Kijk op Filmblogs!

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Lijkt me best wel een boeiende film eigenlijk en dat zeg ik dan als Belg over een nederlandse film… 😉

  2. Helaas hou ik echt niet van Nederlandse film op een enkeling na. Maar deze trekt mij niet echt.

  3. Interessant. Doet me denken aan Alle Tijd van Paul de Leeuw. Een niet typische PDL film. Maar serieus en ook met een ziek familielid. Vond dat een mooie film.

  4. Helaas dat hij bijna nergens meer draait! Lijkt me wel een leuke film, ik heb ook niet zoveel met Nederlandse films

  5. Die film lijkt mij ook erg mooi en gaaf om te zien, Even een wat andere Nederlandse film zo te horen.

  6. Felice Veenman schreef:

    ik heb zitten puzzelen over deze zin: “De karakters waren mooi uitgediept, ze klopten en toch was de film nergens langdradig of zeurderig” kloppende en boeiende karakters; dat staat toch juist garant voor een goed film??

    1. Haha je hebt gelijk. Ik vind alleen soms films waarbij de focus erg ligt op de personages langdradig worden. Het lijkt soms of het het een of het ander is: langdradig met goed uitgewerkte karakters of snel en spanning met oppervlakkige karakters. Hier hadden we beiden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.