Ga naar de inhoud
Home » Pirates of the Caribbean reeks: verleden, heden, toekomst

Pirates of the Caribbean reeks: verleden, heden, toekomst

reeks pirates caribbean

“The brethren know they face extinction. All that remains is where they make their final stand”. Deze quote viel me op bij het herzien van de Pirates of the Caribbean reeks.

Traditiegetrouw kijk ik op zondagavond  ‘oudere’ filmreeksen en/of klassiekers zoals Ben-Hur (William Wyler – 1959) of Papillon (Franklin J. Schaffer – 1973). Bij de openingssequentie van de derde film At World`s End wordt gepredikt dat de piraterij gaat uitsterven.  Is de Pirates-reeks nog springlevend of toch aan het uitsterven?

The Curse of the Black Pearl

In 2003 ging Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl in première, gebaseerd op een attractie van pretpark Disneyland, California and Walt Disney World, Florida.

Een verfrissende blockbuster met een goede balans van een flinke portie actie, goede humor, vleugje romantiek, lekker tempo en fantasyelementen, gecreëerd door puike special effects. Een cast die perfect gekozen is en alle puzzelstukjes vielen op zijn plek.

De ‘geheime’ kapitein achter dit succes is Jerry Bruckheimer, de mega producent die al jaren succesvol was/is met films zoals Bad Boys (1995), Top Gun (1986) en The Rock (1996). Hij durfde het aan om geld te investeren in een genre Pirates, waar al jaren geen financiële successen waren behaald.  Studio`s waren terughoudend met het investeren in dit genre, waarvan “Cutthroat Island” (Renny Harlin – 1995) het recente voorbeeld was.

De bemanning samenstellen

Bruckheimer koos reclamemaker Gore Verbinsky als zijn ‘stuurman’ en creatieve brein. Voornamelijk bekend van kleine aparte films zoals Mouse Hunt (1997), The Mexican (2001) en The Ring (2002). Naar mijn mening de beste keuze die Bruckheimer kon maken. Zijn stijl, humor en creativiteit zijn perfect voor dit eigenzinnige genre. Ik weet niet of deze reeks zo`n succes was geworden met een andere regisseur….

De casting van de vier hoofdrolspelers bleef een schot in de roos. Johnny Depp als Sparrow is, vijf films en een Oscarnominatie later, de grootste troef – wie had dit gedacht ten tijde van de productie. Depp (Sleepy Hollow – 1999 en Edward Scissorhands – 1990) stond bekend om zijn excentrieke en creatieve vertolkingen. Hij maakte Sparrow zich geheel eigen, een piraat om nooit meer te vergeten.

pirates caribbean reeks

Ondersteund door Orlando Bloom, ten tijde van de productie hot vanwege zijn aandeel in The Lord of the Rings Trilogie (2001/2002/2003), en voor de studio een rendabele keuze. Keira Knightley was aan het doorbreken met haar aandeel aan Star Wars Episode I: The Phantom Menance (1999) en Bend It Like Beckham (2002). Ten slotte Geoffrey Rush als slechterik Barbosa, een erkende theateracteur en voornamelijk bekend van serieuze producties zoals Shine (1997) en Elizabeth (1998).

Achter de schermen

Achter de schermen werd de bemanning uitgebreid met niet de minste namen. Hans Zimmer (Blade Runner 2049 – 2017 en The Dark Knight – 2008) verzorgde de inmiddels befaamde soundtrack. Ted Elliott (The Mask of Zorro – 1998) en Terry Rossio (Aladdin – 1992) verzorgen het scenario.

Dariusz Wolski is de Cinematographer van dienst, bekend van Dark City (1998) en The Martian (2015). Rick Heinrichs, Productio Designer, bekend van Sleepy Hollow (1999), Star Wars Episode VIII: The Last Jedi (2017) en Hulk (2003). Kortom, teveel makers om op te noemen maar kijk eens voor lol op IMDB.

Volle koers vooruit!

De film was een groot succes, zowel kritisch en financieel. Een nieuwe portie buskruit was ontvlamd en het genre was weer hot! Zoals bekend in Hollywood kon een vervolg niet uitblijven. En dat werd behoorlijk serieus aangepakt. Ideeën ten overvloede wat resulteerde in zelfs twee vervolgen, om de trilogie compleet te maken.

Om de productiekosten binnen de marge te houden, werd besloten om de twee film back-to-back op te nemen, geïnspireerd door de productie van o.a. The Lord of the Rings Trilogie. In “the making of” bij de Extra Features op de dubbel dvd werd toch akelig duidelijk dat het niet veel gescheeld had of de vervolgen werden geannuleerd, vanwege de stijgende kosten. Bruckheimer was heel duidelijk in zijn budgettering.

Pirates of the Caribbean: Dead Man`s Chest

Groter, gekker, spannender

Ondanks alle strubbelingen gingen Pirates of the Caribbean: Dead Man`s Chest (2006) en Pirates of the Caribbean: At World`s End (2007) in première in première.

Het succes was nog groter dan het eerste deel, met name financieel. Recensenten waren daarentegen minder positief. Visueel, audiologisch en wat special effects betreft was het van hoog niveau, daar was iedereen het vrijwel over eens. Echter de films waren groter, gekker, fantasierijker, meer bombastisch, kortom alles in meervoud.

Deze films creëerde de climax van drie films en resulteert in een nog groter, gekker, spannender en fantasierijker eindproduct. Aan spektakel geen gebrek maar niet per se beter. De film zit bommetje vol en soms is het te veel van het goede. Desalniettemin was het succes geëvenaard en overtroffen.  Het eerste deel is en blijft tot heden de beste film in de reeks.

Een nieuwe stuurman

Door het succes van de eerste film stonden de acteurs/actrices te springen om deel te nemen aan de vervolgdelen. Naast het vaste viertal keren ook vaste gezichten terug zoals Jack Davenport (The Boat that Rocks – 2009), Kevin McNally (Legend – 2015)  en Jonathan Pryce (Brazil – 1985). De cast wordt aangevuld met veel nieuwe castleden, Bill Nighy (Love Actually – 2003), Stellan Skarsgard (Thor – 2011), Tom Hollander (Mission Impossible: Roque Nation – 2015), Chow Yun-Fat (The Killer – 1989) en Naomi Harris (Skyfall 2012).

Na de miljardenopbrengst van de trilogie kon een vierde deel niet uitblijven. Verbinsky keert niet terug, eveneens als Turner en Swann. Hun verhaallijn was immers klaar. Rob Marshall, maker van Memoirs of a Geisha (2002), Chicago (2005) en Mary Poppins Returns (2018), was de nieuwe stuurman voor dit nieuwe avontuur.  Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) was uitgevaren!

On Stranger Tides

Visueel mooi maar geen magie

In dit deel zien we nieuwe gezichten zoals Penelope Cruz (Volver – 2006), Ian McShane ( John Wick – 2014) en Sam Claflin (Me Before You – 2016). De minpunten van deze film zijn het zwakke verhaal en het ontbreken van de flair en magie.

Het verhaal is een aftreksel van het eerste deel: The Curse of the Black Pearl. Deze herhaling hoeft geen probleem te zijn, mits het goed uitgevoerd wordt. Persoonlijk is dit mijn minst favoriete Pirates Film. Het bekende kunstje, te gemakzuchtig gemaakt en flauw. Just for the money!

Ik ben ook geen liefhebber van Marshall. Zijn films zien er visueel prachtig uit, een lust voor het oog, een streling voor het oor, technisch verbluffend maar de films zijn stuk voor stuk leeg, geen magie, geen bezieling. En dit vind ik ook het gemis bij deze film. De special touch ontbreekt en maakt het een minder fijn avontuur dan de voorgaande delen, ondanks de cameo’s van Judi Dench en Keith Richards.

Financieel was het weer raak! Meer dan een miljard dollar opbrengst aan de bioscoopkassa, de makers wisten echter heel goed dat ze mazzel hebben gehad. Gedreven door het succes van de trilogie, was het vierde deel ook succesvol, maar de kritieken waren niet mals. De reeks dreigde een kopje onder te gaan….

Vijfde deel pirates caribbean

Nieuwe koers….

Door het financiële succes, bleef de roep naar een vijfde deel sterk. Maar men wist dat er iets moest veranderen. Onder regie van stuurlieden Joachim Rønning & Espen Sandberg , bekend van Kon Tiki (2012) en Bandidas (2006) probeert men met het vijfde deel een nieuwe impuls aan de reeks te geven.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales/Salazar’s Revenge ging in 2017 ten water….Deze maal met een combi van oude en nieuwe gezichten. Depp, Rush en McNally keren terug, aangevuld met de jonge (zee-)honden Brenton Thwaites (Gods of Egypt – 2016), Kara Scodelario (Maze Runner trilogie – 2014/2015/2018) en de ervaren David Wenham (300 – 2006).

Slechterik Salazar wordt gespeeld door Javier Bardem (No Country for Old Men – 2007), een heerlijke verbetering ten opzichte van saaie Ian McShane. De film kent al zijn bekende elementen waar deze reeks succesvol mee is gewoon. Na het gemakzuchtige vierde deel, is dit deel weer erg vermakelijk. De magie, speelsheid en humor is weer terug. De combinatie van oude en nieuwe elementen maakt het een verfrissend geheel.

I have this magic compass that points to whatever I want……

Waar de Magic Compass Jack Sparrow & co in de toekomst naar toe zal leiden, is nog onduidelijk. De laatste film was een bescheiden hit met zo`n 800 miljoen dollar opbrengst. Toch een lichte tegenvaller…..

Is de Pirates of the Caribbean reeks aan het uitsterven? Sparrow staat te wankelen op de beroemde plank, blijft hij aan boord of gaat hij overboord? Depp als Sparrow is toch wel een kip met de bekende gouden eieren. Om de spreekwoordelijke koe te blijven (uit)melken, durft men de kip overboord te gooien en een nieuwe koers te varen?

verrassing johnny depp

Margot Robbie in aantocht

Recentelijk is bekend geworden dat Margot Robbie getekend heeft. In welke hoedanigheid is onbekend. De piratenwereld is groot genoeg voor nieuwe gezichten, denk aan Turtoga in At World`s End. Misschien een combi van bekende en nieuwe elementen, al is succes geen garantie.

Robbie is geen verkeerde keuze, ze heeft zeker in haar mars, zie The Wolf of Wall Street (2013) en I, Tonya (2017). Echter ze heeft al haar Sparrow-evenknie in de vorm van Harley Quinn (Suicide Squid – 2016) en haar eigen spin-off. Ik hoop dat ze niet in herhaling valt.

Karin Gillan wordt genoemd, bekend van Jumanji: Welcome to te Jungle (2017) en Guardian of the Galaxy (2014), ook een interessante naam. Ook de schrijver van Hitserie Chernobyl (2019) Craig Mazin gaat de ronde.

Het is nog onbekend waar de Compass ons naar toe zal brengen, de wind is nog niet gaan liggen, de zeilen zijn er klaar voor, benieuwd welke koers wordt gekozen.   

Bij het afronden van het laatste deel, kan ik eigenlijk alleen maar concluderen: het zijn en blijven ontzettende vermakelijke films….. Savvy? Drink up, me hearties, yo ho!

Deze recensie is geschreven door Paul Hazelhof. Hij heeft een leuk Instagram account waar hij een lekkere mix van klassiekers en nieuwe films op deelt. Aanrader om te volgen!

10 reacties op “Pirates of the Caribbean reeks: verleden, heden, toekomst”

  1. Leuk om te lezen want wij kijken elk weekend met de jongens een deel van de Pilates series. 1-2 en 3 heb ik op dvd ( ja wij hebben nog ouderwets een dvd speler 🙂 ) en zijn nu bij 3, vandaag kijken we het laatste stuk af. We liggen constant in een deuk en waar ik dacht dat de jongens het eng zouden vinden is dat zeker niet zo. Ze willen graag de vervolg films ook kijken.

  2. Ik heb deel 4 en 5 gewoon helemaal gemist, slecht. Maar het is inderdaad een prachtige serie. Johnny Depp is geweldig als Jack Sparrow, hoop dat hij aanblijft voor het volgende deel. En dan ga ik nog snel deel 4 en 5 kijken voor hij in de bios komt.

  3. Geweldige films! Ik begreep dat ze Johnny Depp misschien wilden vervangen? Dat zou voor mij een reden zijn om de laatste film in ieder geval niet in de bioscoop te kijken.

  4. Ik ga vloeken in jouw filmkerk: ik heb deze hele reeks niet gezien! En nog erger: als ik nu iets moest zeggen over vervolgfilms vind ik de hele Fast Furios reeks altijd steady blijven. Over Tokyo Drift moet je het niet hebben, dat was de natte scheet van het verhaal.

  5. Leuk om wat meer over de achtergrond van deze reeks te lezen. Zelf vind ik het, als grote Rolling Stones fan, het leuk dat mijn gitaar held Keith ook een kleine rol in een van de films heeft

  6. Heerlijke films, vooral vanwege Johnny Depp natuurlijk, maar ook gewoon de hele setting vind ik enorm mooi. Al meerdere keren gezien en ik zou ze zo weer gaan bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »