Zelfstandig ondernemer zijn | de voor- en nadelen
Zo’n 15 jaar lang was ik zelfstandig ondernemer toen ik enkele jaren geleden weer in loondienst ging. Dat was aan het begin best even slikken zal ik je bekennen. Inmiddels zit ik in loondienst én heb ik daarnaast mijn eigen onderneming maar wat is nou fijner? Eline Maree van Startende Vrouwelijke Ondernemers weet alles over zelfstandig ondernemen en legt in deze gastblog haarfijn de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemer zijn uit.
De laatste jaren is zelfstandig ondernemen enorm gegroeid in populariteit. Zie jij ook steeds meer mensen in jouw omgeving starten met een eigen onderneming en vraag jij je af of het ook wat voor jou is? Lees dan verder.
Zekerheid
Het grootste nadeel van ondernemen, is dat je een stukje veiligheid opgeeft. Wellicht heb je nu in loondienst wel een vast contract of uitzicht op een vast contract. Dit geeft jou veel financiële zekerheid. Je weet dat je de komende jaren veilig zit en verzekerd bent van inkomen.
Dat raak je kwijt als je gaat ondernemen. Althans in het begin. Je moet namelijk nog alles opbouwen: naamsbekendheid, een netwerk en reviews. Dit kost tijd en kan voor spanning en onzekerheid zorgen. Je gedachten kunnen overuren gaan draaien en je vraagt je continue af of je wel de goede keus gemaakt hebt. Hier moet je tegen kunnen en doorheen kunnen gaan. Hoe je dat het beste kunt doen? Door het ondernemen als een groot avontuur te zien en jezelf de kans en de tijd gunnen om je onderneming op te bouwen.
Part time ondernemen
Een goede manier om jezelf deze tijd te gunnen, is part time ondernemen. Je werkt dan bijvoorbeeld nog 2 of 3 dagen in loondienst en bouwt daarnaast aan je bedrijf. Zo haal je de financiële druk weg en krijg je de ruimte om je bedrijf te laten groeien.
Veel ondernemers beginnen dan ook met ondernemen naast hun loondienst baan, zodat ze die zekerheid van een vast inkomen toch nog even behouden. En als ze dan genoeg omzet draaien of genoeg vertrouwen hebben in hun bedrijf, maken ze alsnog de stap om fulltime te gaan ondernemen.
Vrijheid
Je levert zekerheid in, maar je krijgt er een enorm gevoel van vrijheid voor terug. Vrijheid is voor veel ondernemers de reden om te starten met ondernemen. Er is niets zo bevrijdend en heerlijk als het feit dat je je eigen tijd kan indelen. Zo heb ik soms spontaan zin om te gaan lunchen buiten de deur en doe ik dat ook direct. Ik hoef niet te wachten tot het weekend of mijn vrije dag. Het kan altijd!
Ook werken waar je maar wilt valt onder dit kopje. Je kunt vanuit huis werken of op het strand aan de andere kant van de wereld als je dat zou willen. Zo woon ik op dit moment in Griekenland en werk ik voor bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Terwijl ik dit schrijf, kijk ik uit over de blauwe zee en de strakblauwe lucht. En geniet ik van 8 maanden zomer. Gewoon, omdat ik overal kan werken waar ik dat wil.
Pensioen opbouwen
Als je in loondienst zit bouw je vanzelf pensioen op. Grote kans dat je er nog nooit over nagedacht hebt, omdat het allemaal door je werkgever geregeld wordt. Dit ben je natuurlijk kwijt als zelfstandig ondernemer. Dan ben jij volledig zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen..
Opties als zelfstandige
Gelukkig, zijn er steeds meer opties om als zelfstandige pensioen op te bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen. Dit kun je zelf doen via een eigen beleggingsrekening, maar er zijn ook partijen zoals Brand new day die dit voor jou doen.
Daarnaast kun je ouderwets sparen door iedere maand geld apart te zetten of bijvoorbeeld je hypotheek versneld af te lossen. Wat je voorkeur ook is, het is wel handig om je hierin te verdiepen. Het lijkt nog ver weg, maar je krijgt spijt als je straks niets geregeld hebt.
Financiële vrijheid
Ondernemen biedt je de mogelijkheid om financieel vrij(er) te worden. Waar je in loondienst maximaal 2 procent omhoog gaat qua salaris en uiteindelijk een plafond bereikt, heb je als ondernemer veel meer mogelijkheden. Welke mogelijkheden je allemaal hebt om financieel vrijer te worden? Die worden hieronder beschreven.
Uurtarief verhogen
Als ondernemer bepaal je je eigen uurtarief. Er zijn geen randvoorwaarden of regels waar jij aan moet voldoen, je bepaalt het helemaal zelf. Je kan dus een tarief kiezen waar jij je goed bij voelt. De enige regel die ik je wil meegeven is: ga niet te laag zitten omdat je zo aantrekkelijker bent dan je concurrent. Je bent meer waard!
Verder heb je als ondernemer de vrijheid om je uurtarief te verhogen wanneer dat voor jou goed voelt. Je hoeft hier niet een heel jaar op te wachten, maar je kunt dit doen wanneer dit voor jou goed voelt. Als je bijvoorbeeld net een nieuwe opleiding afgerond hebt of weer meer ervaring hebt opgedaan. Hierdoor kun je in een jaar snel stijgen qua inkomsten.
Meer uren werken
Waar je in loondienst een vast bedrag krijgt of je nu 40 of 48 uur werkt, kan elk uur als ondernemer verschil maken voor jouw inkomen. Dit betekent ook dat je als ondernemer vaak meer uren werkt dan in loondienst, omdat je zelf invloed hebt op je inkomen en meer uren meer inkomsten opleveren. Let dus op dat je niet opeens 80 uur aan het werk bent. Dan verdien je enorm veel, maar heb je ook geen vrije tijd meer om het uit te geven.
Passief inkomen
Het gouden ei voor veel ondernemers is toch wel passief inkomen creëren. Een terugkerend inkomen waar je niet per se uren in hoeft te steken. Denk aan het verkopen van een e-book, een zelfstandige cursus of het verkopen van een zelfgeschreven boek. Hier steek je eenmalig energie in en erna wordt er passief geld mee verdient. Dit geeft jou meer financiële vrijheid in minder tijd.
Waar kies jij voor?
Dit zijn dus de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemer zijn. Het ondernemen biedt veel voordelen, maar zorgt ook voor extra verantwoordelijkheid. Daarom is het goed om jezelf af te vragen hoe jij in het leven staat? Ben je avontuurlijk aangelegd? Of heb je liever zekerheid? Jouw karakter bepaalt voor een belangrijk deel of ondernemen bij je past.
Kijk daarom goed naar jezelf. Vraag je omgeving wat zij denken en geniet van je keus. Ondernemen is leuk, maar loondienst is net zo leuk!

Passief inkomen wordt hier veel tijd in gestoken. Dat valt nog niet altijd mee, maar is wel een leuk proces
Het grootste nadeel vind ik de onzekerheid en dat je nooit weet wat je inkomen die maand zal zijn. Het grootste voordeel vind ik de vrijheid.
Ik vind het leuk om zzp’er te zijn, vanwege de vrijheid en authenticiteit. Maar qua zorgen voor pensioen en dergelijke vind ik het nog wel een uitdaging.
Zelf je uren in kunnen delen vind ik een heel groot voordeel. Het nadeel vind ik dat het bedrijf altijd voor alles gaat vooral met personeel. Is er een ziek, weg vrije dag.
Mooi overzicht dit! Ik vond het doodeng om de sprong te wagen. Drie jaar geleden durfde ik eindelijk. Ik vind het nu 1 groot avontuur en ik geniet ervan.
Het is wel een risico inderdaad. Daarom durfde ik het ook heel lang niet en vond ik het onwijs eng aan het begin. Maar mijn leven begon las echt toen ik voor mezelf begon. Ik schrok er ook van hoe snel je inkomen kan stijgen. Voor hetzelfde werk dat je verricht voor een baas, verdien je zoveel minder en zit er vaak ook geen stijgende lijn in. Vaak willen ze de lat alleen maar steeds hoger leggen, terwijl het salaris gelijk blijft.
Aan het begin kan het wel echt een hele grote uitdaging zijn. Vaak heb ik mezelf afgevraagd waar ik aan begonnen was en afgevraagd of ik dom bezig was. Maar uiteindelijk werd al het harde werk dubbel zo hard beloond
Ik ben van het part time ondernemen. En de rest ben ik in loondienst als docent en probeer ik studenten wat bij te brengen over ondernemerschap. Ideale combi! Stukje zekerheid, stukje eigen baas.
Ik loop ook een beetje vast in de keuze van deeltijds of voltijds zelfstandig ondernemerschap, is hier een workshop of cursus rond.
Ik weet het niet Ingrid, je zou kunnen kijken op https://startendevrouwelijkeondernemers.nl/