Deze week in de bioscoop | vanaf 21 oktober
Het is weer woensdag dus vanaf morgen, 21 oktober, zijn er weer nieuwe film releases in de bioscoop. Het lijstje is lekker afwisselend, van horror tot Nederlands drama en van blockbuster tot arthouse. Kijk je even mee?
The French Dispatch
Ik verwacht veel van deze film, hopelijk stelt deze nieuwe Wes Anderson niet teleur! The French Dispatch presenteert een collectie verhalen uit de laatste uitgave van een Amerikaans tijdschrift dat in de 20ste eeuw in een fictief Frans stadje gemaakt werd. De cast is behoorlijk groot; enkele acteurs en actrices die je voorbij ziet komen zijn Timothée Chalamet, Adrien Brody, Tilda Swinton, Benicio del Toro, Léa Seydoux, Frances McDormand, Saoirse Ronan, Bill Murray en Owen Wilson. Meerdere vaste Wes Anderson-gezichten dus`!
Op The French Dispatch wacht ik, zonder overdrijven, al ongeveer twee jaar. We zijn, als grote Wes Anderson fans, tijdens het filmen namelijk naar de filmlocatie afgereisd waar we Wes Anderson een scène zagen regisseren, mooie sets gebouwd zagen worden en mijn kinderen met Timothée Chalamet mochten praten. Hoe leuk is het dan om de film nu te zien en de straten en decors te spotten!
Venom: Let There Be Carnage
Het vervolg van Venom staat eigenlijk op de wenslijst van mijn zoon maar het leeftijdsadvies is 16 jaar dus dat gaat hem niet worden. Tom Hardy is terug op het grote doek als Eddie Brock/Venom, een van Marvel’s antihelden. Venom moet het deze keer opnemen tegen zijn aartsvijand Carnage, ook wel bekend als Cletus Kasady.
Woody Harrelson speelt Carnage, wat mij de ideale match lijkt maar van wat ik tot nu toe hoor, zijn de kritieken op de nieuwe superheldenfilm niet mals. Ik laat jullie weten wat ik ervan vond want ik ga er wel heen. Dit is toch het soort film die je op een bioscoopscherm moet zien.
Dead & Beautiful
Dead & Beautiful is de nieuwe film van de Nederlandse regisseur David Verbeek. Het gaat over een groepje steenrijke vrienden dat alles al heeft. Ze zijn jong, mooi en rijk. Ze vervelen zich dan ook dood en gaan op zoek naar spanning en sensatie. De vijf vrienden vormen de Circle, een soort van clubje waarbij ze beurtelings de andere uitdagen door een unieke, extravagante ervaring te verzinnen.
De ervaringen worden steeds extremer tot het volledig uit de hand loopt. Na een sjamanistisch ritueel in de jungle wordt het vriendengroepje wakker met….puntige hoektanden. De Engelstalige film werd in Taiwan opgenomen met een internationale cast waaronder actrice Aviis Zhong uit Taiwan en de Nederlandse acteur Gijs Blom.
Songs of Repression
Deze week is ook de release van de indrukwekkende en ontstellende documentaire Songs of Repression. Aan de voet van het Chileense Andesgebergte ligt een idyllische Duitse kolonie. De pracht van de plek verbergt echter een afschuwelijk verleden. In 1961 emigreerden de Duitse prediker Paul Schaefer en zijn gemeenschap naar Chili om daar de armen te helpen. Ze richtten de Colonia Dignidad op, die al snel veranderde in een gesloten sekte waar waardigheid ver te zoeken was.
Songs of Repression, van de makers van The Act of Killing, onderzoekt hoe de overgebleven bewoners van de gemeenschap omgaan met 45 jaar kindermisbruik, collectieve afranselingen en slavernij-achtige taferelen. Met sprekende beelden en intieme eerlijke gesprekken ontrafelen de documentairemakers de gruwelijke geschiedenis van dit, op het eerste gezicht idyllisch, plekje.
Drijfzand
Drijfzand is een Nederlands drama met Hanna van Vliet en Elsie de Brauw. Suze leidt een rustig en gelukkig leven met haar man en dochtertje op Texel. Wanneer blijkt dat haar moeder – de onafhankelijke theateractrice Helena – een ongeneeslijke hersentumor heeft, begint Suze’s zorgvuldig opgebouwde bestaan te wankelen.
Drijfzand is een emotioneel verhaal over een moeizame moeder-dochterrelatie en de keuze tussen loyaliteit, gezondheid en liefde.
Never Gonna Snow Again
In de intrigerende Pools-Duitse dramafilm gaat de raadselachtige Zhenia aan de slag als masseur in een ommuurde gemeenschap in een Poolse stad. De huizen hier zien er allemaal hetzelfde uit en worden bewoond door de rijkere klasse. Ondanks hun rijkdom worstelen de bewoners met verdriet en innerlijke leegte. De masseur biedt hen troost met zijn handen die genezen en zijn ogen die de zielen van deze eenzame bewoners doordringen.
Voor hen klinkt zijn Russische accent als het lied van het verleden, een vredige melodie uit hun kindertijd, toen de wereld een veiligere plek was.
Seance
Kun je niet wachten op Halloween? Pak dan alvast Seance (met Suki Waterhouse) mee in de bioscoop. Op een prestigieuze kostschool doen zes vriendinnen voor de grap mee aan een nachtelijk ritueel. Ze roepen de geest op van een studente van wie wordt beweerd dat ze zelfmoord heeft gepleegd en nog altijd rondspookt door de school. Nog diezelfde nacht komt een van de vriendinnen te overlijden en vragen de anderen zich angstig af wat voor onheil ze hebben gewekt.
Als de net aangekomen nieuwe studente Camille de kamer van het dode meisje krijgt toegewezen, krijgt ze al meteen gezeik met diens vriendinnen. Het loopt zo hoog op dat ze allemaal moeten nablijven in de oude schoolbibliotheek. Ideaal natuurlijk om met zijn allen een seance te houden. Aan het begin verdenken ze elkaar maar al snel blijkt er toch meer aan de hand te zijn. Er komen boodschappen door dat de geest die de meiden eerder hebben opgeroepen van plan is hen allemaal te vermoorden…Lekker dan…
Zit er iets tussen naar je smaak? Ga je überhaupt nog naar de bioscoop tegenwoordig sinds de CoronaCheck app getoond moet worden?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Mijn kinderen gingen naar Venom en vonden die film leuk, maar die is niets voor mij Seance lijkt mij dan leuker.