Ga naar de inhoud
Home » Movies Revisited: Spring Breakers (2015)

Movies Revisited: Spring Breakers (2015)

movies revisited

Welkom bij een nieuwe Movies Revisited! Ik ben Tattoo en deel hier regelmatig mijn mening over een ‘oudere’ film, deze keer koos ik voor Spring Breakers. Ik houd van rustige films, maar ik heb ook een heel matig concentratievermogen. Ik heb daarom constant iets boeiends nodig wil ik niet wegdromen. Wanneer ik merk dat m’n concentratie laag ligt, dan kijk ik dezelfde paar films terug met een perfect balans tussen rustig én boeiend. Één daarvan is Spring Breakers van Harmony Korine. Ik moest in eerste instantie aan de film wennen, maar zoals ik al dacht was dat gewoon een teken van dat het een interessante en diepgaande film was, en uiteindelijk is het één van m’n absolute favorieten geworden.

Het verhaal

De film gaat over vier meiden die verveeld zijn door het alledaagse leven dat ze nu leiden. Ze kijken uit naar niks anders dan de aankomende ‘Spring Break’, een Amerikaanse voorjaarsvakantie. Ze hebben eigenlijk te weinig geld, doen daarom iets fouts, en gaan uiteindelijk toch op Spring Break.

Iets wat ik de laatste tijd erg waardeer in films, is wanneer de personages niet al teveel backstory hebben, en er niet al teveel structuur zit in het verhaal. Dat klinkt niet al te best maar los van de structuur ‘moet’ er natuurlijk wel een gedachte achter de keuzes zitten, vind ik. Aan eigen visie ontbreekt het hier in ieder geval niet, en het feit dat je de personages niet kent voegt in dit geval dan ook toe aan het verhaal. Je ziet deze meiden in een heftig momentopname, en dat laat je echt stilstaan bij het moment.

Ik moet alleen daarom wel bekennen dat je je na de eerste watch misschien niet helemáál tevreden voelt met het verhaal en niet per se antwoord hebt op waarom de personages doen wat ze doen. Maar ook dat gevoel van buitenstaander zijn voegt toe aan de nare sfeer, en dat is het belangrijkste deel van Spring Breakers. Het gevoel voor sfeer van Harmony Korine is ongelofelijk, tuurlijk zorgen de herhalende shots voor een apart gevoel maar ook zijn oog voor detail vind ik geweldig.

Oppervlakkig mét diepgang

De vier meiden lijken op het stereotype oppervlakkige student in Amerika en zijn bezig met domme frat feesten. Ik vind dat soort gelegenheden vaak een goeie backdrop in films. Daardoor sta je erbij stil dat lang niet alles is zoals het lijkt, in oppervlakte zit diepgang en andersom. Dat contrast komt veel terug in de film, soms dus door details en soms door meer in your face dingen zoals het gebruik van een Britney Spears lied tijdens een nare scène.

Ook de casting is hier een voorbeeld van, met namen als Vanessa Hudgens, Selena Gomez en Ashley Benson. Die waren vrijwel alleen bekend van films en series waar al een luchtig beeld aan verbonden zat, zoals High School Musical en Pretty Little Liars. Maar in deze film pakt Harmony Korine die associatie die je al hebt, en laat daarvan een heel andere kant zien. Het acteerwerk is soms wat hakkelig, maar ik vind dat het past bij de personages die in een aparte situatie zitten. Disclaimer: de reacties op de film zijn wel heel gemengd, dus lang niet iedereen deelt mijn mening haha.

spring breakers film

Mooi om naar te kijken

Naast dat er veel na te denken valt over de gebeurtenissen in de film, is de regie op zich eigenlijk al genoeg voor een fijne kijkervaring. Veel prikkelende shots, veel cuts en veel gekleurde lichten. Alles aan Spring Breakers is uniek, en het gaat er helemaal voor. Nou daar heb je hem, m’n go to herkijk-film. Laat me vooral weten wat die van jullie is, want terwijl ik dit schrijf besef ik dat Spring Breakers misschien een beetje een idiote keuze is als herkijk-film. Hij is namelijk best duister, maar ja er zitten ook leuke feestjes en dubstep muziek in, dus dat compenseert toch?

De film Spring Breakers is onder meer via Cinemember en op Pathé Thuis te zien.

1 reactie op “Movies Revisited: Spring Breakers (2015)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »