Ga naar de inhoud
Home » 20 engste plaatsen op de wereld

20 engste plaatsen op de wereld

engste plaatsen wereld

Geloof jij dat bepaalde plaatsen, dorpen, huizen, negatieve energie uitstralen? Dat er spoken ronddwalen? Dat het voelbaar is wanneer er in het verleden iets naars gebeurd is? Na ons artikel over griezelige spookhotels waar je kunt overnachten, gingen we deze keer op zoek naar de engste plaatsen op de wereld. Soms gewoon doordat de plaatsen er eng uitzien, soms door een nare duistere energie en soms omdat het er ernstig spookt!

Greyfriars Kirkyard, Schotland

Het Greyfriars Kirkyard in Edinburgh staat bekend als dé meest angstaanjagende plaats ter wereld. Ik denk dat begraafplaatsen sowieso meestal een beetje eng zijn maar in het Greyfriars is een deel van de begraafplaats niet meer toegankelijk voor bezoekers omdat er zo vaak paranormale activiteiten plaatsvonden. Daar stond in 1679 Covenanter’s Prison. De gevangenen werden onmenselijk behandeld door de medogenloze George ‘Bloody’ Mackenzie en het grootste deel kwam de gevangenis niet levend uit.

Fysieke aanvallen

Bloody Mackenzie is begraven in Greyfriars Kirkyard in het zwarte mausoleum. Het verhaal gaat dat hij bezoekers van de begraafplaats fysiek aanvalt. Ja, fysiek, het is geen Casper het vriendelijk spookje dus we hebben het over honderden (!) mensen die beweren gebeten te zijn, geslagen of verbrand. De voorvallen namen allemaal plaats in de buurt van de gevangenis en in de buurt van het mausoleum.

Dat zou in 1999 begonnen zijn, toen een dakloze man ‘inbrak’ in het mausoleum. Je mag nu dus niet meer in dat deel van de begraafplaats, al maken ze een uitzondering voor mensen die deelnemen aan de City of the Dead tour maar die mogen alleen met de gids naar binnen.

engste plekken ter wereld
Foto: Carlos Delgado via Wikimedia

Een andere begraafplaats waar het volgens de verhalen heel erg spookt is het Cinco Saltos in Argentinië.

Het Hoiabos, Roemenië

In het Hoiabos (Hoia Baciu Forest) in Roemenië zouden er behalve geesten ook UFO’s zijn gespot en zouden er portalen naar andere werelden verstopt zitten. Bezoekers melden regelmatig dat ze zich ziek of in ieder geval niet prettig voelden in het bos, of dat ze het gevoel hadden dat ze bekeken werden. De jongens van StukTV hebben voor één van de afleveringen van Horrornacht een nacht in het bos doorgebracht. Je kunt het op YouTube terugkijken.

Er gaat een verhaal rond over een meisje dat het bos inging en verdween. Vijf jaren later verscheen ze weer, in dezelfde kleren, zonder enige herinnering van wat er gebeurd was. Ook zouden elektronische apparaten niet goed functioneren in het bos. Nou ja, al met al, zou er behoorlijk veel geks zijn aan het Roemeense bos. Het is dan ook niet gek dat het bekend staat als een van de meest spookachtige plekken ter wereld!

Eng bos met spoken
Foto: Cristian Bortes , CC BY 2.0 via Wikimedia

Beechworth Asylum, Australië

Beechworth Asylum, ook bekend onder de naam Mayday Hills Mental Hospital, is een ontmantelde psychiatrische instelling in Victoria in Australië. De inrichting bestond vanaf 1867 en sloot de deuren in 1995. Je werd relatief makkelijk opgenomen in de inrichting – twee handtekeningen waren al genoeg – maar om te vertrekken had je maar liefst acht handtekeningen nodig. Je kunt je wel voorstellen dat er slechts weinig patiënten (levend) uit het asylum vertrokken.

Het enorme gebouw is gelegen te midden van een ommuurde tuin van 11 hectare. Op de drukste momenten konden er 1200 patiënten verblijven en circa 500 stafleden. Schijnbaar zijn de meeste paranormale activiteiten voelbaar in de ruimtes waar vroeger elektroshocks toegediend werden. De waarnemingen van geesten begonnen al voordat de instelling de deuren sloot.

Hoofdzuster Sharpe

Verpleegkundigen getuigden dat ze een dame, hoofdzuster Sharpe, zagen zitten tijdens de elektroshocks en dat patiënten haar aanwezigheid als prettig ervaarden. In latere jaren zijn veel waarnemingen geweest: mensen hoorden onder meer voetstappen door de gangen en gelach van kinderen.

Ook is een voormalige tuinman meermalen gespot in de tuin. Je kunt er in de avonden/nachten terecht voor speciale ‘Ghost Tours’.

Enge locaties
Foto (uit ong 1950): John T Collins, Public domain, via Wikimedia Commons

Een ander psychiatrische instelling waar het blijkbaar goed raak is wat betreft paranormale waarnemingen is het Nummela Sanatorium in Finland.

Ossuarium van Sedlec, Tsjechië

Het Ossuarium van Sedlec is luguber maar ook wel fotogeniek. Het is een rooms-katholieke kapel gelegen onder een kerk op de begraafplaats Sedlec bij Kutná Hora in Tsjechië. De ornamenten in de kerk zijn gemaakt van de skeletten van ruim 40 000 personen.

Het kerkhof was populair bij bewoners van heel Europa omdat, volgens de legendes, een monnik heilig grond uit Jeruzalem had verspreid over de begraafplaats. Als gevolg hiervan was de begraafplaats al behoorlijk vol en toen er in de 14e eeuw een pestepidemie volgde, groeide de begraafplaats uit haar voegen. In de 15e eeuw werd daarom op het kerkhof een kerk gebouwd met daaronder een kapel waar de vele botten bewaard zouden worden.

Bottenkunst door František Rint

Pas zo’n vier eeuwen later werd de kapel op de huidige manier ‘ingericht’ door de Tsjechische kunstenaar František Rint. Dit deed hij in opdracht van de eigenaren van het kerkje, de familie Schwarzenberg, waarbij hij zoveel mogelijk botten gebruikte in de inrichting en decoratie. Weetje: in de grote kroonluchter in het schip van de kapel zijn alle botten uit het menselijk lichaam verwerkt. Het Ossarium van Sedlec is tegenwoordig een toeristische hoogtepunt in Tsjechië.

Ossarium in Tsjechië
Foto: Interfase, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Catacomben van Parijs, Frankrijk

Nog meer botten! De catacomben in Parijs zijn ondergrondse begraafplaatsen. Eind 18e eeuw werd om gezondheidsredenen besloten om de menselijke resten uit begraafplaatsen door de stad ondergronds te bewaren. Het ondergrondse grottenstelsel bestond al want het waren oude kalksteengroeven. Er is in Parijs een enorm ondergrondse stelsel van bijna 300 km aan gangen en kamers. Een tweede Parijs onder ‘ons’ Parijs.

In de catacomben zijn de botten en schedels van ruim zes miljoen Parijzenaren ondergebracht. Het is bijzonder indrukwekkend omdat ze op elkaar gestapeld zijn in dit ellenlang ondergrondse stelsel. Er lijkt geen einde aan te komen! De catacomben hebben een oppervlak van 11 000 m2. Bezoekers mogen een deel van de catacomben bezichtigen, circa 1,5 km. Ik krijg het al benauwd bij de foto. Zo’n bezoek is niet aan mij besteed!

Donkere gangen catacomben
Foto: Rijin, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Horrorfilm Catacombs

Er is een horrorfilm uit 2007, Catacombs, die zich afspeelt in de catacomben van Parijs. Er wordt een geheim feest georganiseerd in de catacomben van Parijs en natuurlijk gaan er tijdens de film heel wat mensen dood. Ondanks het feit dat de film zich in de catacomben afspeelt, is het daar niet gefilmd. Er waren replica gebouwd in Roemenië, waar het gefilmd is.

Het Museum voor Geschiedenis en Antropologie van Tenerife, Spanje

De legende vertelt dat Catalina Lercaro gedwongen werd om met een rijke oude(re) kapitein te trouwen waar ze niet verliefd op was. De nacht vóór de bruiloft besloot het jonge meisje zelfmoord te plegen, in haar ogen de enige ontsnapping uit de opgelegde huwelijk. Ze sprong haar dood tegemoet in een diepe put op de binnenplaats van haar ouderlijk huis, ja je raadt het al, tegenwoordig het Museum voor Geschiedenis en Antropologie van Tenerife.

Sindsdien hebben veel mensen beweerd Catalina in haar trouwjurk in de zalen en door de muren van het museum te hebben zien lopen. Ook zijn er waarnemingen geweest van voetstappen en het geluid van deuren die open en dichtgaan en beweerden mensen dat de temperatuur in het museum soms plotseling en zonder enkele aanleiding daalde.

Aokigahara bos, Japan

Het Aokigahara-bos wordt ook wel het zelfmoordbos genoemd. In dit groene dichtbegroeide bos, aan de voet van de berg Fuji in Japan, plegen er jaarlijks meer dan 70 mensen zelfmoord. De Japanse overheid probeert dit tegen te gaan: er zijn door het hele bos borden geplaatst met texten in de trant van dat het leven de moeite waarde is of dat je geliefden je zullen missen.

Er werd lang geleden al regelmatig zelfmoord gepleegd in het bos maar het aantal zelfmoorden in het bos nam explosief toe naar aanleiding van het boek Kuroi Kaiju dat in 1960 gepubliceerd werd. Hierin pleegt een stel zelfmoord in het bos. De Japanse schrijver Wataru Tsurumi gooide nog wat olie op het vuur door in zijn boek ‘The Complete Manual of Suicide’ het Aokigahara bos te benoemen als ‘beste plek om te sterven’. Overigens is het Aokigahara bos niet de plek op de wereld waar de meeste zelfmoorden plaatsvinden want dat is de golden gate bridge in San Francisco! Het Japanse bos staat op de tweede plek.

engste plaatsen op de wereld
Foto: Big Ben in Japan from Kawasaki, Japan, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Films en YouTube

Er schijnt een mysterieuze en nare sfeer te zijn in het bos. Lijkt me niet zo gek. Er gaan veel verhalen rond over het bos, zo zouden er Yurei (een soort van geesten) en monsters wonen. De film The Sea of Trees met Matthew McConaughey en Naomi Watts speelt zich af in het bos, maar slechts een deel van de film is daadwerkelijk in Japan gefilmd.

De bekende YouTuber Logan Paul was enkele jaren geleden met vrienden naar het bos – natuurlijk werd alles gefilmd en op YouTube geplaatst – en daar maakte hij smakeloze grappen en erger, hij filmde close ups van een man die zelfmoord had gepleegd en daar lag. Dit voorval zorgde voor een breuk tussen YouTube en Logan Paul en vele samenwerkingen met de YouTuber werden ontbonden. Het filmpje werd van YouTube afgehaald en er werden excuses aangeboden aan de nabestaanden van de man.

De hangende doodskisten van Sagada, Filipijnen

Eén van de toeristische bezienswaardigheden in Sagada zijn de hangende doodskisten die boven elkaar hangen tegen de rotswand. Het is wel een macaber gezicht! Men dacht dat je door de doden zo hoog te hangen, ze enerzijds dichterbij de goden/ de hemel zouden zijn maar ook anderzijds dat het ‘veiliger’ was voor de lijken om hoog te liggen en niet onder de grond, o.a ter bescherming tegen roofdieren.

Wanneer een kist oud wordt en er dus al jaren hangt, valt het op een gegeven moment van die rotswand af. Gevolg? Kapotte kisten en een boel beenderen en schedels onderaan de rots. Hier lees je meer over deze bijzondere traditie.

Foto: Lastithegreat, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kruisheuvel, Litouwen

De Heuvel der Kruisen of Kruisheuvel is een bedevaartsoord in Litouwen die er heel indrukwekkend en ook wel behoorlijk eng uitziet door de enorme hoeveelheid kruisen die er staan. Vooral omdat ze niet netjes op een rij staan maar het is een wildgroei aan kruisen in allerlei maten. Er wordt geschat dat er meer dan 55 000 kruisen op de heuvel staan.

Iedereen mag daar ook gewoon een kruis neerzetten dus het aantal groeit alsmaar. Niemand lijkt te weten hoe dit überhaupt ooit begon en wie de eerste kruisen hier plaatste. Eén ding wat zeker is, wanneer je daar staat wordt je er wel even stil van.

Foto: Yamen, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia

Spookhuis in Bern, Zwitserland

Het onbewoonde huis aan de Junkerngasse 54 in Bern is in mysterie gehuld. Het huis uit de 15e eeuw is al meer dan 100 jaar onbewoond. Er doen veel verhalen de ronde over dit huis. Zo zou er ooit een jong stelletje hebben overnacht voor de grap en ‘s morgen kwamen ze het huis in shock uit en met grijs haar. Daarnaast is meerdere keren een vrouw gekleed in het zwart gespot en wanneer je tussen 23:00 uur en middernacht naar het raam kijkt, dan kun je een vrouw zonder hoofd voorbij zien lopen. In de jaren 40 werd een film gemaakt over deze spookachtige locatie.

Poveglia eiland, Italië

Poveglia is een klein onbewoond eiland met een tragische geschiedenis, gelegen in de Lagune van Venetië. Er zijn bizar veel mensen op dit spookachtig eilandje gestorven. Het aantal wordt geschat op meer dan 160 000. Niet zo raar dat er een negatieve energie hangt rondom het eiland. De meeste Italianen komen er niet in de buurt. Het eiland staat er bekend als vervloekt. Jarenlang werd Poveglia gebruikt om zieke mensen die de pest hadden opgelopen af te zonderen. De zieken werden hier door zogenaamde pestmeesters gedumpt. De pest veroorzaakte de dood van ruim een derde van de Europese bevolking tussen 1347 en 1352.

Als je veertig dagen op het eiland op het eiland had doorgebracht zonder te sterven en nog gezond was, dan mocht je naar Venetië terug. Ja, de welbekende quarantaine dus maar niemand kwam de 40 dagen gezond door in deze erbarmelijke condities tussen de zieken. Zo nu en dan werden de vele lijken in massagraven op het eiland begraven.

De wrede dokter

Later, van 1922 tot 1968 bevond zich op het eiland een psychiatrische instelling. De patiënten schijnen gemarteld te zijn en aan verschrikkelijke ‘wetenschappelijke’ experimenten en lobotomie te zijn onderworpen tijdens die jaren. De dokter in kwestie pleegde uiteindelijk zelfmoord door van de klokkentoren af te springen omdat hij gek werd van de stemmen die hij hoorde. De stemmen van patiënten die door de jaren heen door zijn toedoen waren overleden…..

Bah, heel veel leed en heel veel doden dus op dit eilandje. Geen wonder dat er een unheimische sfeer hangt. Toegang tot het eiland is verboden maar sommige mensen zijn er stiekem naar binnen geglipt zoals de Urban Explorers. Het filmpje dat ze er maakten kun je hierboven bekijken. Of het er daadwerkelijk spookt of dat het eiland vervloekt is kan ik je niet vertellen, maar dat het één van de engste plekken op aarde staat buiten kijf.

Huis Binnenveld, Nederland

Ja, ja, ook in Nederland hebben we spookhuizen. Het huis Binnenveld staat in Huissen en staat in de volksmond bekend als het Spookhuis van Huissen. Het werd in de 18e eeuw gebouwd en was vanaf 1813 tot 2008 eigendom van dezelfde familie. Het is een rijsmonument met veel geschiedenis. In 2008 kocht Emile Ratelband het maar zijn vrouw wilde er niet wonen door de vele spookverhalen dus Ratelband verkocht het door aan Johan Vlemmix.

Maar wie zijn toch die spoken die er in het huis ronddolen? In 1770 brak de dijk van de rivier en Huissen overstroomde. Hierbij vonden 200 mensen de dood. Dat resulteerde misschien in enkele spoken. Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 lag de frontlijn in Huissen. Er stierven veel soldaten in het dorp. Enkelen zouden nog zijn blijven hangen. Ik las op de verhalenbank dat er in het huis een Duitse soldaat is doodgeschoten en dat er twee mensen in de kelder verdronken zijn maar ik kon hier nergens bevestiging van vinden.

La Isla de las Muñecas, Mexico

La Isla de las Muñecas, of het eiland van de poppen, is een eilandje in een meer ten zuiden van Mexico-Stad. Op het eiland woonde zo’n twintig jaar lang ene Don Julian Santana Barrera in zijn eentje. Het verhaal gaat dat een klein meisje in het meer verdronk en dat Barrera haar lijk vond. Haar geest zou daarna daar ronddolen en hij zou bang zijn geweest ervoor. Hij hoorde haar geest telkens schreeuwen en kreunen.

Als een soort van bescherming of misschien meer ter ere van het gestorven meisje begon hij poppen op te hangen die hij vond, bijvoorbeeld bij de vuilnis onderweg van zijn werk naar huis. Eerst hing hij ze op in en rondom zijn huis en daarna steeds meer en meer totdat het hele eiland gevuld was met honderden en honderden afgedankte poppen. Na zijn dood (hij verdronk in 2001) bleven mensen poppen naar het eiland brengen. Het ziet er behoorlijk eng uit, vooral ook omdat de poppen meestal in een slechte staat zijn.

Het filmpje hierboven is weliswaar in het Spaans maar het geeft een goed beeld van hoe angstaanjagend het eiland is!

Nagoro, Japan

In de categorie griezelige poppen moeten we ook Nagoro noemen, ook bekend als het Nagoro Doll Village. Nagoro is een dorp in Japan waar nog maar weinig mensen wonen. Veel bewoners vertrokken ooit, op zoek naar werk en de achtergebleven bewoners werden oud en stierven. Zo werd het dorp steeds leger en leger. Bewoonster Tsukimi Ayano bedacht een oplossing tegen de groeiende eenzaamheid. Ze maakte levensgrote poppen van stro die leken op familieleden die er niet meer waren.

In tien jaar tijd zijn die paar poppen uitgegroeid tot een groep van meer dan 350 poppen, allemaal naar gelijkenis van oud-bewoners. De poppen liggen niet allemaal ergens in een verlate school maar ze staan/zitten/liggen verspreid door het hele dorp. Zo heb je er eentje dat aan het vissen is en kindjes-poppen die in de schoolbanken zitten of op de trap van school zitten. In 2019 woonden er nog maar 27 mensen in Nagaro. Er wonen meer poppen dan mensen. Werkelijk heel creepy….

Lizzie Borden House, Verenigde Staten

Op 4 augustus 1892 vond de dubbele moord plaats op Andrew Borden en zijn vrouw Abby in hun huis aan 230 Second Street in de stad Fall River in Massachusetts. Ze werden op een extreem gewelddadige manier met een bijl vermoord. De moord is nog altijd onopgelost maar in die tijd werd de dochter van Andrew beschuldigd, Lizzie. Lizzie was toen 32 jaar oud en ze woonde nog thuis. Abby was haar stiefmoeder.

De rechtzaak tegen Lizzie duurde veertien dagen en is tot op heden één van de meest beruchte moordzaken uit de Amerikaanse geschiedenis. Bij de reconstructie van de moorden werd duidelijk dat Abby eerst vermoord was, terwijl Andrew in de stad was. Andrew werd ruim een uur later vermoord toen hij thuiskwam. Op het moment van de moorden waren Lizzie en de huishulp Bridget in huis. Op 19 juni werd Lizzie onschuldig bevonden. Ze erfde samen met haar zus Emma haar vader’s geld (hij was behoorlijk rijk) en landgoed maar ze bleven niet in het huis wonen en kwamen er niet meer.

Andrew en Abby

De geesten van Andrew en Abby zouden nog in het huis voelbaar zijn, wellicht op zoek naar gerechtigheid. Tegenwoordig is het mogelijk in het huis te overnachten want het is een Bed & Breakfast geworden, maar het staat wel te koop dus wie weet of dat in de toekomst nog zo blijft.

Aflevering 5 van seizoen 11 van het programma Supernatural ging over het Lizzie Borden House en is vast ergens terug te kijken. In 2018 is de film Lizzie uitgekomen, gebaseerd op de moord, met Chloë Sevigny en Kristen Stewart in de hoofdrollen.

Foto: Kenneth C. Zirkel, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia

Salem, Verenigde Staten

Vanaf Lizzie’s huis is het slechts anderhalf uur rijden naar Salem dus je zou bijvoorbeeld Salem kunnen verkennen en daarna slapen bij Lizzie’s voor een echte spookvakantie! Salem is een stad dat bekend staat als één van de meest duistere steden van de Verenigde Staten. De naam Salem komt van het Hebreeuwse woord sjalom (vrede). Het was daar in de 17e eeuw allesbehalve vredelievend want in Salem vonden de beruchte heksenprocessen plaats in 1692.

Bridget Bishop was de eerste vrouw in Salem die ervan werd beschuldigd een heks te zijn. Ze werd in juni 1692 vermoord. Dit was het begin van een hele reeks moorden op zogenaamde heksen en tevens het begin van de vele paranormale waarnemingen in de stad. Tot nu toe worden er geregeld spoken en andere paranormale activiteiten waargenomen in Salem.

Live meekijken vanuit je bank

Je kunt er onder meer het Witch House bezoeken, het voormalige huis van Jonathan Corwin, de rechter die tijdens de processen de 20 zogenaamde heksen tot de dood veroordeelde.

Er zijn verschillende ‘heksen-tours’ waar men aan deel kan nemen in Salem en op Halloween is het in de stad één groot feest. De VS te ver voor je? Vanuit je bank kun je online live meedoen met een ‘ghost tour’.

Kasteel Bran, Roemenië

Het kasteel Bran in Roemenië staat te boek als het kasteel van Dracula maar eigenlijk is dat best raar want het kasteel heeft geen enkele connectie met de fictieve Dracula en zelfs niet met de vorst die schrijver Bram Stoker inspireerde, Vlad III. Stoker is zelfs nooit in Roemenië geweest maar het kasteel is wel het enige kasteel in Transsylvanië dat enigszins overeenkomt met de beschrijving van het kasteel van Dracula. Dracula was tenslotte een aristocratische vampier met een kasteel in Transsylvanië. En zo werd kasteel Bran, dankzij slimme toeristische marketing en hardnekkige mythes, bekend als het griezelige vampierenkasteel.

Voor het personage Dracula heeft Stoker zich waarschijnlijk laten inspireren door de hartloze vorst Vlad III, ook wel bekend onder de namen Vlad Dracula en Vlad de Spietser. Dracul betekent duivel in het (modern) Roemeens en komt oorspronkelijk van het woord draak. Hoe dan ook, Vlad was duivels en had vele wrede moorden op zijn naam staan. Het liefst spieste hij zijn slachtoffers. Ook Vlad had geen bewezen connectie met het kasteel, al wordt er soms gezegd dat hij er twee maanden gevangen is geweest.

De strigoi

Nu hoor ik je denken ‘maar wat is er dan eng aan kasteel Bran‘ als zowel Vlad III als Dracula niets ermee te maken hebben? Nou, in de omringende dorpen geloven mensen dat in omringende streek ‘strigoi’ leven. Dit zijn gemene en onrustige geesten die uit hun graf zijn opgestaan.

Overdag lijken ze ‘gewoon’ mensen maar ‘s nachts verlaten hun zielen hun lichaam en maken ze de dorpelingen bang of erger. Het bloed van hun slachtoffers bezorgt de strigoi energie en kracht. Alles bij elkaar dus minder eng dan andere plaatsen op deze lijst maar je zou er alsnog niet gezellig gaan wandelen na zonsondergang.

Burcht van Čachtice, Slowakije

In dit kasteel woonde vroeger de Hongaarse gravin Elizabeth Bátory, ook wel bekend staat als de vrouwelijke Dracula. Zij heeft die naam te danken aan verhalen die beweren dat ze graag in het bloed van jonge vrouwen baadde om eeuwig jong te blijven. Of dat echt zo is weet ik niet, zeker is wel dat ze gedurende een periode van zo’n 25 jaar ongeveer 600 jonge vrouwen martelde, vervolgens vermoorde en ze in de grond rondom de burcht van Čachtice liet begraven.

De gravin staat zelfs in het Guinness Book of Records als moordenares met de meeste doden op haar naam. Tegenwoordig is er slechts een ruïne over van het kasteel, mooi gelegen boven op een heuvel in het dorp Čachtice, én met hele slechte vibes.

engste plekken van de wereld
Foto via Pixabay

Leap Castle en Charleville Castle, Ierland

Er zijn zoveel spookkastelen in Ierland dat je er een complete rondreis van zou kunnen maken!

Muzikant Sean Ryan en zijn vrouw wonen sinds 1991 in Leap Castle en schijnbaar is het er een en al komen en gaan van verschillende geesten. Sean vertelt dat sommige waarnemen dingen zijn die ze horen dus bijvoorbeeld voetstappen of pratende mensen en andere keren zien ze daadwerkelijk een geest. Dat beschrijft hij als mensen met een soort van waas om zich heen.

Het kasteel heeft een lange geschiedenis waarbij er mensen in het kasteel zijn gevangen gehouden en zijn geëxecuteerd. Zo vonden ze ooit tijdens renovaties een verborgen kerker met veel menselijke resten en houten spiezen. Ik ga het niet spellen, you get it. Er zouden verschillende spoken ronddolen in Leap Castle. Er zijn in de loop der jaren veel waarnemingen geweest van bezoekers.

Charleville kasteel
Foto: Trenchspike, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Het kindje van Charleville

Charleville Castle is een prachtig kasteel in gotische stijl. Er schijnen hier veel paranormale waarnemingen te zijn en het kasteel is bezocht in meerdere tv programma’s zoals ‘Ghost Hunters International’ en ‘Scariest Places on Earth’. Het kasteel dateert uit de 19e eeuw en het is gelegen in een bos waar vroeger druïdes bij elkaar kwamen.

In 1861 stierf de 8-jarige Harriet toen ze op de balustrade van de trap aan het spelen was en naar beneden viel. Bezoekers van het kasteel menen de geest van Harriet te hebben gezien op de trap of een aanwezigheid te hebben gevoeld – wederom op de befaamde trap, ook zou er ‘s nachts soms een zingend meisje te horen zijn of gelach en soms geschreeuw.

Eastern State Penitentiary, Verenigde Staten

De Eastern State Penitentiary is een voormalige gevangenis in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Het was van 1829 tot 1971 in gebruik als gevangenis en befaamde misdadigers zoals Al Capone verbleven hier. Over de jaren heen verbleven er zo’n 70 000 gevangenen hier en het was geen gezellige plek om in understatements te spreken. Het is een plek met een shitload aan negatieve energie. Deze muren hebben veel leed gezien: van moord tot gekte, mishandeling tot zelfmoord, en sommige gevangenen werden op gruwelijke wijze gemarteld. Nu is het enorme gebouw leeg en vervallen is, ziet het er alleen maar nog enger uit!

Engste plaatsen van de wereld
Celblok 7 (c) John Van Horn

Over de jaren zijn er veel waarnemingen geweest, van stemmen, voetstappen en schaduwen van mensen en veel meer. De waarnemingen lijken voornamelijk in bepaalde celblokken plaats te vinden zoals celblok 4 en celblok 12. Er worden rondleidingen door de oude gevangenis georganiseerd evenals evenementen zoals een speciale Halloween nacht.

Geloof jij in geesten? En ken jij nog bijzondere plekken die op de lijst met de engste plaatsen op de wereld horen?

22 reacties op “20 engste plaatsen op de wereld”

 1. Oh wat interessant! Die hangende kisten ook, jeetje! Aan de ene kant zou ik al die plekken wel willen zien, maar ik ben best een schijterd haha (vind het spookhuis nog eng). Alleen in een bos zou ik sowieso nooit doen. Geloof wel in geesten, maar gelukkig nooit één gezien…

 2. Ik geloof eker dat je op plekken meer kan voelen, of ergens een akelig gevoel kan krijgen. Ik zou daarom niet snel naar de plekken toegaan.

 3. wat een waanzinnig leuk en goed gedocumenteerd artikel! Ik kende alleen de catacomben van parijs, waar het naarmijn gevoel niet spookt…
  Ik hou de andere plekken in mijn hoofd, wie weet kom ik er eens langs!

 4. ik zou ook wel naar Ossuarium van Sedlec willen, weliswaar vind ik die hangende doodskisten spectaculairder,maar dat ligt net ( ook maar net hoor) niet op mijn route

 5. Oh damn… ik krijg gewoon de kriebels van je lijst. Brrr… ik heb net ook wat horror escape rooms gespeeld en ook daar slaakte ik af en toe een gil. Dus ik denk dat ik zeker niet geschikt ben om zulke plekken te bezoeken. Ik ben wel benieuwd naar het filmpje van StukTV. Die ga ik wel een keer kijken… als ik het lef heb…

 6. Brrrr 😉 Mooi uitgebreid artikel heb je ervan gemaakt! Dat soort plaatsen komen niet echt op mijn bucketlist, maar als ik in de buurt ben, kom je er vaak toch, omdat het nu eenmaal bekende bezienswaardigheden zijn. Het kasteel Bran in Roemenië heeft idd geen rechtstreekse link met een van de Dracula’s, maar in de Roemeense geschiedenisverhalen/mythen is er veel over dit kasteel geschreven. Men denkt daar dat Stoker wellicht dat soort verhalen gelezen heeft, waardoor zijn beschrijving van het fictieve kasteel weg heeft van de beschrijvingen van Bran.

 7. Wooooow je hebt je best er op gedaan!! Wat een intrigerend en spannend artikel heb je er van gemaakt. Ik kreeg gewoon kippenvel bij het lezen van sommige stukjes. Je gaat je afvragen of het waar is en wat je zelf zou ervaren als je er zo lopen. Hoewel ik daar te bangig voor ben aangelegd om het daadwerkelijk te proberen. Sommige huizen en kastelen zijn overigens echt prachtig!!

  Overigens ben ik tijdens een vakantie in Rome ook in zo’n “bottencrypte” geweest. https://www.droomplekken.nl/italie/santa-maria-della-concezione-rome/ Het doet wat met je…

 8. Wat een tof artikel heb je geschreven! En dan die foto’s… Vooral die hangende poppen zien er behoorlijk spooky uit. Ik heb zelf de hangende doodskisten in de Filipijnen bezocht en toevallig net het verhaal van Lizzy Borden gehoord tijdens een ‘spooktocht’ in Amerika.

 9. Oehh!! Dit vind ik vet, ik wil overal heen. Sommige plekken ken ik van documentaires. Stuk TV is ook op een paar plekken geweest. Dit soort plekken wekken mijn nieuwsgierigheid

 10. Ik ‘houd’ hiervan. Kijk ook altijd van die enge filmpjes op Youtube enzo, vind het altijd erg interessant. The Dark Tourist op Netflix is dan ook een aanrader om te kijken als je hiervan houdt. Huis Binnenveld woon ik heel dichtbij (woon zelf ook in Huissen). Het wordt ook wel ‘t huus van de witte wieven genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »