Docu Brandstof: Burn-out op jonge leeftijd
Op dinsdag 4 oktober is op NPO 2 de korte documentaire Brandstof te zien (ook kun je het later via NPO start terugkijken). Er zijn al veel programma’s en docu’s gemaakt over mensen met een burn-out maar deze Teledoc behandelt specifiek jongeren met een burn-out. Sporten, studeren, werken, een sociaal leven opbouwen, deadlines, maatschappelijke verwachtingen, geld, huishouden, het is veel. Zes jonge mensen vertellen over hun ervaring met een burn-out. Ze praten er openlijk over en vertellen onder meer over de symptomen, hun gevoelens en de reacties uit hun omgeving. Brandstof duurt slechts 25 minuten.
Jongeren met een burn-out
De zes jonge mensen die in Brandstof aan het woord komen zaten plotseling maanden of soms zelfs jaren thuis. Hoe voelt het als douchen en aankleden ineens dagtaken zijn geworden? En hoe ga je om met een paniekaanval middenin een drukke supermarkt? Daar waar het leven van leeftijdgenoten net ‘begint’, staan deze jongeren op pauze. En dat zorgt dan weer voor meer druk op ze. Zo belanden ze in een negatieve spiraal.
Wat is überhaupt een burn-out? Op het arboportaal staat: ‘Een burn-out is een syndroom van (1) emotionele vermoeidheid of uitputting, in combinatie met (2) afstand nemen van het werk (distantie) en/of (3) weinig vertrouwen (meer) hebben in eigen functioneren. Bij een burn-out staat het chronische karakter (klachten duren langer dan zes maanden) en de extreme vermoeidheid, overspanning en uitputting op de voorgrond.’ Met andere woorden, een burn-out is over het algemeen het gevolg van langdurige blootstelling aan stress. Een burn-out moet serieus genomen worden. Het kan veel gevolgen hebben, zo kan het bijvoorbeeld op den duur leiden tot hart- en vaatziekten.
Een burn-out een teken van zwakte?
Veel jongeren met een burn-out voelen dat ze falen. Wanneer mensen uit hun omgeving met (goedbedoelde) opbeurende woorden komen als ‘kop op’ of ‘jij kunt dit’, dan versterkt dat het beeld dat een burn-out een teken van zwakte is. Kom om, niet huilen, niet aanstellen, doorgaan, doorgaan, doorgaan. Wanneer het niet lukt, dan ervaren ze dat als falen, als een teken van zwakte. Toch is het vaak zelfs het tegenovergestelde. Een burn-out uit zich vaak als degene eigenlijk te lang is doorgegaan onder ongunstige omstandigheden. Te lang ‘sterk’ is geweest.
De jongeren vertellen daarnaast dat ze de neiging hebben om te vergelijken, om hun eigen situatie te toetsen aan hun omgeving. Het ervaren van prestatiedruk en de hoge mate van sociale vergelijking kan grote invloed hebben op het mentale welzijn van jongeren. Uit een enquête van het CBS onder jongeren (uit 2021) gaf 6 op de 10 ondervraagden aan dat wat anderen van hen vinden (mede)bepalend is voor hun zelfbeeld. Dat is niet gering….We leven in een wereld van verwachtingen en patronen. Bereik je een bepaalde leeftijd dan wordt verwacht dat je in het plaatje past van baantje, huisje, boompje, beestje. Het liefste NU. Snel. De klok tikt.
De kwaal van deze tijd
Op jonge leeftijd hebben de jongeren in de documentaire gedwongen moeten herontdekken waar hun grenzen liggen, ook nog lang na herstel. Deze zes verhalen staan niet op zichzelf maar laten een collectief patroon zien. Hoe kan het toch dat er zoveel mensen in de bloei van hun leven al volledig opgebrand raken? Is het een kwaal van deze tijd? Wordt het – zoals je regelmatig hoort – versterkt door social media? Of is dit een kwaal van alle tijden en heeft het beestje alleen een andere naam gekregen?
Teledoc Campus is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO, Nederlands Filmfonds en NPO-fonds voor de ontwikkeling van documentairetalent. Jonge regisseurs en producenten krijgen de kans met korte documentaires ervaring op te doen.
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Interessante invalshoek van de documentaire om het specifiek op jongeren te betrekken. Wel goed denk ik, want het is sowieso al niet makkelijk en toch nog iets waar vaak schaamte bij komt kijken. En als je jong bent, kan het zijn dat het begrip nog minder is vanuit je omgeving.
Wat mooi dat je hier aandacht aan geeft en dankjewel voor de tip! Super goed dat dit uit de taboe sfeer wordt gehaald. Ik ga de docu ook zeker kijken.
Goed dat er aandacht aan dit onderwerp besteed word. Ik vraag me soms af in hoevere de ouders invloed hebben op het alles moeten van hun kinderen zoals sporten, hoge cijfers halen enz
Deze docu wil ik absoluut gaan zien, want ik hoorde van collega’s ook al dat het erg indrukwekkend is om hun verhalen te horen en dat het echt om een hele grote groep gaat die hier mee worstelt.