Ga naar de inhoud
Home » Liefhebbers Franse films opgelet: Tapis Rouge 2021 is hier!

Liefhebbers Franse films opgelet: Tapis Rouge 2021 is hier!

tapis rouge 2021

Houd je van Franse films? Dan heb ik de tip voor je. Van 11 t/m 16 november 2021 vindt de derde editie van het Frans filmfestival Tapis Rouge plaats. Dat betekent 20 Franse films, premières en exclusieve vertoningen. Alle films worden vertoond in bioscoop de FilmHallen in Amsterdam.

De openingsfilm: Boîte Noire

Een film waar ik persoonlijk naar uitkijk is Boîte Noire, tevens de openingsfilm van dit jaar. Matthieu Vasseur (Pierre Niney), een medewerker bij het onderzoeksbureau voor de veiligheid van de burgerluchtvaart, onderzoekt een vliegtuigongeluk dat plaats heeft gevonden tijdens een vlucht Dubai-Parijs. De oorzaak van de crash in de Franse Alpen, die zo’n 300 slachtoffers maakt, is onbekend. De analyse van de zwarte dozen leidt Matthieu ertoe zijn eigen geheime onderzoek te starten. Met rollen voor Lou de Laâge en André Dussollier.

Regisseur Yann Gozlan zal tijdens de openingsavond op 11 november aanwezig zijn.

Welke films moet je niet missen

Er staat van alles op het programma dit jaar, van mysterie tot thriller en van komedie tot drama. Hieronder deel ik de films die je sowieso niet moet missen! Maar werkelijk, er zijn zoveel films die de moeite zijn, dit is slechts een mini-selectie. Bekijk het programma om te zien welke films je kunt bekijken en welke speciale evenementen er plaatsvinden in het kader van het Frans filmfestival.

Tout S’est Bien Passé

De Prix Tapis Rouge 2021 voor de beste verfilming van een Franstalige roman is toegekend aan François Ozon’s drama Tout s’est bien passé, een bewerking van de gelijknamige roman van Emmanuèle Bernheim.

De vader van schrijfster Emmanuèle, André krijgt een hartinfarct. Als gevolg hiervan is hij deels verlamd en vindt hij de kwaliteit van zijn leven zo sterk verminderd dat hij niet verder wil leven. Hij vraagt Emmanuèle om hem te helpen een einde aan zijn leven te maken. Met de hulp van haar zus Pascale moet ze kiezen of ze hem zal helpen of dat ze hem kan overtuigen om van gedachten te veranderen.

Geen lichte kost dus maar zeer zeker een mooie film met een sterke cast. De rol van Emmanuèle wordt vertolkt door Sophie Marceau, Géraldine Pailhas speelt de zus en André Dussollier speelt André.

Zaï Zaï Zaï Zaï

tapis rouge franse films

Terwijl hij boodschappen doet, merkt Fabrice dat hij zijn klantenkaart niet bij zich heeft. Waarschijnlijk zit het nog in zijn andere broek. De bewaker gelooft er niets van en het gesprek begint uit de hand te lopen maar dan slaagt Fabrice erin te vluchten. Binnen de kortste keren escaleert de situatie en neemt de media de zaak over. Fabrice is nu volksvijand nummer één.

Zaï zaï zaï zaï is gebaseerd op het gelijknamige stripboek van Fabrice Caro (Fabcaro) uit 2015. Het absurde verhaal is minder absurd dan je zou denken. Er zijn veel parallellen met ‘onze wereld’.

Villa Caprice

In de thriller Villa Caprice speelt Patrick Bruel de machtige Franse zakenman Gilles Fontaine. Hij wordt ervan verdacht onder dubieuze voorwaarden een domein aan de Côte d’Azur, de Villa Caprice, te hebben gekocht. De beroemde advocaat Luc Germon, gespeeld door Niels Arestrup, neemt de verdediging op zich. Mooie machtsverhoudingen en nog mooiere mediterrane landschappen. What’s not to like?

Leuke bijkomstigheid voor de Patrick Bruel fans: de acteur/zanger zal op 15 november persoonlijk aanwezig zijn voor de vertoning van de film en vragen van het publiek te beantwoorden.

Oranges Sanguines

Op hetzelfde moment probeert een stel gepensioneerden een rock wedstrijd te winnen, wordt een minister van belastingontwijking verdacht en ontmoet een tienermeisje een seksuele freak. Een lange nacht begint.

wrede Franse komedie

Deze (zwarte) komedie is verboden voor jongeren onder de 16 jaar, dat belooft wat. Sowieso niet naartoe gaan als je snel op je teentjes getrapt bent, deze film is allesbehalve politiek correct!

Let op: alle films worden vertoond met ondertiteling, maar soms is de ondertiteling in het Engels en soms in het Nederlands. Het wordt wel altijd duidelijk aangegeven.

franse films filmfestival

Had jij al gehoord van Tapis Rouge? Welke film op het programma spreekt jou het meeste aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »