tweedehands auto kopen

Een tweedehands auto kopen

Toen wij op zoek waren naar een auto om een lange reis mee te maken, besloten we al meteen dat we dat met een 2e hands auto wilden doen. Na veel wikken en wegen kozen we voor een ouderwetse Land Rover Defender, die speciaal aangepast was voor verre overland reizen inclusief daktent, keukentje en al. De verkopers waren ermee naar Zuid-Afrika gereden. Wat een top ding was dat! Na onze reis hebben we de 4×4 weer verkocht aan een koppel die een lange reis door Azië ging maken. Zo’n Defender kan enorm lang meegaan en wanneer er een probleem is, weten ze hem in de verste uithoek nog te fixen. Ongetwijfeld hebben onze kopers de auto na hun reis ook weer aan reizigers verkocht. En zo heeft de Landrover meer van de wereld gezien dan wij. Mooi toch? Zelf heb ik nooit een nieuwe auto gehad, altijd 2e hands. De vraag naar tweedehandsauto’s is de laatste jaren steeds groter geworden. Er zijn wel wat punten waarbij je moet opletten bij het kopen van een tweedehandse auto.

Waar let je op bij het kopen van een 2e hands auto?

De kosten

Bedenk vóór aanschaf hoeveel jouw auto jou gaat kosten. De kosten stoppen namelijk niet bij de koopprijs van je auto. Denk ook aan verzekering, onderhoudskosten, belasting, parkeerkosten en eventuele afschrijving. De hoogte van deze kosten hangen samen met je autokeuze, dus houd er vanaf het begin al rekening mee.

Wat de prijs van je auto betreft, is er één sleutelwoord: vergelijk. Hoe aantrekkelijk een auto ook kan zijn, vergelijk eerst goed. Vergelijk merken, modellen en aanbieders onderling om de beste prijs en voorwaarden te vinden. Een proefrit met een auto kan je keuze vergemakkelijken. Ga nou niet even tien minuten rijden ermee, neem uitgebreid de tijd. Vraag de verkoper extra informatie over de tweedehandsauto, bijvoorbeeld over de onderhoudshistorie. Ga niet over een nacht ijs, maak een weloverwogen keus.

land rover defender
Kleine ferry tussen Griekenland en Turkije (c) Srsck

Brandstof of elektrisch

In tegenstelling tot enkele jaren geleden, zijn er tegenwoordig veel tweedehands hybride en elektrische auto’s. Keuze zat dus. Bedenk dus goed hoe vaak je je auto gaat gebruiken, waarvoor en in welke omstandigheden om te kunnen beslissen wat het beste bij je past: benzine, diesel, CNG, hybride of elektrisch.

Aantal kilometers en bouwjaar

Over het algemeen kies je voor een zo jong mogelijke auto, met zo min mogelijk kilometers erop. Toch zegt de lage kilometerstand niet alles. Een auto met een wat ouder bouwjaar én een laag kilometerstand is niet veel gebruikt. Waarom niet en onder welke omstandigheden is de auto dan wel gebruikt? Een auto die lange tijd stilstaat is niet per se beter. In sommige gevallen kun je beter voor een hoger kilometerstand gaan in combinatie met een jonger bouwjaar. Laat je adviseren door de verkoper en wees wel bewust van je keuze.

Garantie

Wanneer je een tweedehandsauto hebt gevonden die aan je wensen en eisen voldoet, dan ga je over tot de koop. Maak daarbij goede afspraken en let erop dat je een helder koopovereenkomst krijgt met daarop de gegevens van je 2e hands auto en alle gemaakte afspraken over de levering, de leveringstermijn en de garantie. Bij bedrijven als My Way genieten tweedehandswagens van een garantie van minimum één jaar, vaak kun je de duur verlengen. Daarnaast verbindt een My Way gecertificeerde gebruikte auto’s distributeur zich ertoe een auto terug te nemen, wanneer die om een bepaalde reden niet aan de verwachtingen voldoet, wel onder bepaalde voorwaarden natuurlijk. Maar check daarom altijd goed wat de voorwaarden zijn en hoelang de garantie is.

Mijn PT Cruiser

Mijn eerste auto ooit was een bordeauxrode Chrysler PT Cruiser met amper kilometers erop. Wat was ik verliefd op die auto. Mijn moeder zei altijd dat je eerste auto het beste tweedehands kon zijn, omdat je je dan meer op je gemak voelt. Met andere woorden, je bent minder bang om krasjes te maken bij het parkeren. Ik heb nooit krassen gemaakt op mijn PT Cruiser, ik was er extreem voorzichtig mee. Die auto is jarenlang meegegaan, op de veerboot naar Kroatië, op autoslaaptreinen, op onverharde wegen door Albanië, etc.. Nooit spijt gehad. Toen wij later in Frankrijk woonden, heb ik weer een tweedehandse PT Cruiser gekocht, de kleur was minder (bruin – blegh) maar deze had wel een dakraam, zo chill!

Weet jij nog wat jou eerste auto was? En zou jij een tweedehands auto kopen?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.