Ga naar de inhoud
Home » Movies Revisited: The Family Stone (2005)

Movies Revisited: The Family Stone (2005)

kerstfilm the family stone

Woohoo, bijna kerst! Welkom bij een nieuwe Movies Revisited. Ik ben Tattoo en ik deel hier elke maand mijn mening over een ‘oudere’ film. Om in de sfeer te komen was ik op zoek naar een goede kerst revisit. Ik ga zeker ook m’n favoriete kerstfilm voor de duizendste keer herkijken (The Gremlins), maar ik wilde ook iets kijken dat minder vers in m’n geheugen zat. Lang geleden heb ik de film The Family Stone gekeken van Thomas Bezucha. Ik wist alleen nog dat ik toentertijd niet zo goed wist wat ik ervan moest vinden, en stiekem is dat nog steeds een beetje zo (later meer) maar ik vond het een enjoyable revisit en een solide kerstfilmpje.

Waar gaat The Family Stone over

De film gaat over de grote familie Stone (een gestoorde sterrencast met Sarah Jessica Parker, Claire Danes, Luke Wilson, Rachel McAdams, Diane Keaton en meer), die bij elkaar komen in het huis van de ouders om kerst te vieren. Zoon Everett, gespeeld door Dermot Mulroney, introduceert voor het eerst z’n nieuwe vriendin Meredith, gespeeld door SJP. Dit zorgt voor spanning in het huis, want niemand van de Family Stone kan de luxueuze, strenge workaholic levensstijl van Meredith waarderen. De familieleden vinden haar niet passen bij Everett. Vanuit dit conflict ontstaat er bij elk familielid weer een ander conflict, en wordt het dus een vrij chaotische kerst.

Ups en downs

Chaos wordt het inderdaad, want ik moet zeggen dat het script van The Family Stone soms een béétje alle kanten op gaat. Sommige plotpunten zijn ietwat overbodig, en soms staat er ineens een personage centraal waar we niet eens zo heel veel van weten. Maar er waren genoeg redeeming qualities aan deze vermakelijke kerstfilm. Zo is de kerstmis knusheid alom aanwezig, en zijn er zóveel kleine details te zien die die gezelligheid nog verder versterken. Denk aan dingetjes zoals dat er nog wat Halloween versiering in huis hangt die nog niet weg is gehaald, of hoe een bed niet de meest efficiënte plaatsing heeft middenin een kamer. Je merkt dat er goed over de set is nagedacht.

Qua verhaal verwachtte ik een luchtige romcom, maar soms is het juist ineens heel verdrietig, en de karakters reageren dan heel ‘echt’. Maar tegelijkertijd zijn de karakters zo nu en dan werkelijk niet uit te staan. Echt, soms zijn de Stones zó onsympathiek, dat er praktisch niemand is om voor te rooten. En dan zijn we nog niet eens bij nog een belangrijk element van deze emotionele achtbaan, namelijk de romantiek. Ja de personages maken vreemde keuzes, en ja het is allemaal een beetje all over the place…Maar ik was nu eenmaal he-le-maal geïnvesteerd in hoe het zou gaan met de liefde.

Kijken met kerst?

Als je een kerstfilm wilt zien met emotionele momenten maar ook met de nodige kerst luchtigheid, dan lijkt The Family Stone me een mooie revisit. De cast is leuk en de personages maken allerlei emoties door, en als kijker wordt je erin meegesleurd. De styling en muziek zorgt er bovendien voor dat je van begin tot einde ondergedompeld wordt in kerstsferen.

Meer inspiratie voor kerstfilms vind je hier

The Family Stone is onder meer op Disney+ te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »