ragdoll kat

Voeding voor gevoelige katten

Onze twee ragdolls zijn inmiddels 11 jaar oud. Sinds ze superjong waren, is er één heel gevoelig voor van alles en nog wat terwijl de andere nooit ergens last van heeft. De gevoelige kat, Happy, reageert snel allergisch op verschillende soorten voeding. Dat uit zich bij elke kat weer anders. De ene kat heeft last van huidklachten (jeuk, uitslag), de ander van maagdarmklachten (kotsen, diarree) of met een beetje pech van een combinatie van de twee. Bij Happy is het vooral zo dat hij jeuk krijgt waardoor hij aan zijn vacht gaat likken. Dan krijg hij daardoor weer klitten en dat zorgt weer voor meer jeuk. Een vicieuze cirkel dus.

Speciale voeding

In de loop der jaren heb ik heel veel verschillende soorten kattenvoer geprobeerd. De dierenarts adviseerde me ooit om hem alleen maar speciale voeding voor gevoelige katten te geven, en zo nu en dan gekookte kipfilet. Happy is gek op kipfilet bleek, dus nu wissel ik het af met kattenvoer en dat gaat goed. De keuze is reuze tegenwoordig. Vroeger had je niet zoveel opties wat betreft kattenvoer. Het voer zat vol onnodige en vaak ongezonde additivieven. Nu hebben de meeste merken zoals bijvoorbeeld Trovet een heel scala aan speciale voeding voor katten (en voor andere dieren) die geschikt zijn bij voedselovergevoeligheid. Vergelijk sowieso de verschillende opties en kies bij voorkeur een licht verteerbare, hypoallergene dieetvoeding.

Bij hypoallergene voeding wordt vaak gekozen voor voeding met een hoge voedingswaarde en voor één dierlijke eiwitbron en één koolhydraatbron. Je kunt op die manier ook één voor één de ingrediënten afstrepen om een beter beeld te krijgen van de ingrediënten waar je kat slecht op reageert. Daarbij geldt in de regel, hoe minder conserveringsmiddelen en andere troep hoe beter. Voeding voor allergische katten is vaak duurder dan kattenvoer van het eerste het beste huismerk. Aan de andere kant scheelt het je heel wat dierenartskosten én heb je een blije kat. Is ook wat waard toch?

voeding gevoelige katten

Merken

Hypoallergene voeding voor katten is beschikbaar in alle soorten en maten, als nat- of als droogvoer. Vrijwel alle merken hebben een hypoallergeen aanbod. Zelf koop ik ons kattenvoer alleen nog bij dierenspeciaalzaken, want het aanbod in supermarkten is erg gelimiteerd. Bovendien scheelt het me behoorlijk wat sjouwwerk wanneer het thuis bezorgd wordt, want ik koop meteen grote zakken die lang meegaan maar ook zwaar zijn.

Naar welke merken kun je kijken wanneer je op zoek bent naar voeding voor gevoelige katten? Ik noemde net al Trovet. Wij gebruiken ook vaak kattenvoer van Royal Canin, en dan in het bijzonder van Royal Canin Veterinary Diet. Verder kun je denken aan Hill’s kattenvoer, Purina en Iams. Die laatste vind je vaak nog wel in de supermarkt. Let bij je keuze natuurlijk ook op de leeftijd van je kat.

Heb je een kat die allergisch lijkt, dus regelmatig overgeeft, diarree heeft of veel aan zichzelf likt, dan is het verstandig om eerst de dierenarts te bezoeken en samen een aangepast dieet af te spreken.

Succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.