Ga naar de inhoud
Home » Festival de Cannes: Un Certain Regard

Festival de Cannes: Un Certain Regard

winnaar un certain regard 2022

Morgenavond wordt het Cannes Filmfestival 2022 afgesloten met de slotceremonie waarbij de Gouden Palmen uitgereikt zullen worden. De selectie was ijzersterk dit jaar. Persoonlijk root ik voor de Belgische film Close van Lukas Dhont – kippenvel! In Cannes vond vanavond alvast de uitreiking van de categorie Un Certain Regard plaats en daar mocht ik bij zijn. De sympathieke Italiaanse actrice Valeria Golino (in geweldige gouden jurk) reikte als juryvoorzitter de prijzen uit tijdens een ongedwongen ceremonie.

Un Certain Regard wordt toegekend aan vernieuwende arthouse films, oftewel films die een ander perspectief bieden dan dat we gewend zijn. Er dingen 20 films mee.

Inhoudsopgave

Winnaars

De Franse film Les Pires (de slechtsten) van Lise Akoka en Romane Gueret ging er vandoor met de felbegeerde prijs. In de buitenwijken van Boulogne-sur-Mer, in het noorden van Frankrijk, worden tijdens een casting vier tieners gekozen om in een film te spelen: Lily, Ryan, Maylis en Jessy. Iedereen in de buurt is verbaasd: waarom zijn precies die vier gekozen terwijl ze ‘de slechtsten’ zijn?

Daarnaast werd er een award uitgereikt voor beste performance, twee beter gezegd want deze ging naar zowel Vicky Krieps voor haar rol in Corsage als naar Adam Bessa die de rol van Ali vertolkt in Harka. De Luxemburgse Krieps, onder meer bekend van Phantom Thread, speelt ook in Plus que jamais een andere film die dit jaar in de selectie van Un Certain Regard is opgenomen. Plus que jamais is de laatste film met Gaspard Ulliel die afgelopen januari overleed aan de gevolgen van een skiongeluk. De film viel helaas buiten de prijzen.

De prijs voor beste scenario ging naar de Palestijnse film Mediterranean Fever. De 40-jarige Palestijnse Walid, die in Haifa woont met zijn vrouw en kinderen, cultiveert zijn depressie en zijn literaire ambities. Wanneer hij bevriend raakt met Jalal gaat Walid aan de haal met een geheim project.

De Roemeense film Metronom won beste regie. Het is 1972 in Boekarest wanneer de 17-jarige Ana met haar vrienden op een feest besluit een brief te sturen naar Metronom, het muzikale programma dat Radio Free Europe clandestien in Roemenië uitzendt. Dan verschijnt de geheime politie van Ceausescu, de Securitate…

Joyland Cannes 2022

De Pakistaanse Joyland won de juryprijs. Terwijl de familie Rana verlangt naar de geboorte van een jongetje om de familielijn voort te zetten, sluit hun jongste zoon zich in het geheim aan bij een erotisch danstheater en wordt hij verliefd op een ambitieuze transsterretje. Hun onmogelijke liefdesverhaal wakkert de seksuele verlangens van de familieleden aan. Joyland won overigens ook de Queer Palm dit jaar.

Ten slotte won de Franse Rodéo de aanmoedigingsprijs ‘coup de coeur du jury’. Deze rauwe film gaat over Julia, haar liefde voor motors en haar plek in een bende motorrijders die het extreme ‘cross bitume’ beoefenen.

Een film die ik zelf miste tussen de winnaars is War Pony. Deze sterke film volgt het met elkaar verweven lot van twee jonge Lakota jongens die in het Pine Ridge reservaat wonen (Update 29/5: War Pony heeft gisteren tijdens de slotceremonie de Caméra d’or gewonnen!). Al met al is het een mooie afwisselende lijst winnaars geworden en de films zijn stuk voor stuk het kijken waard zijn, mocht je de kans krijgen om die te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »