Eami winnaar iffr
| |

EAMI | een heftige visuele reis

De competitiewinnaars van de 51ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn bekendgemaakt tijdens de IFFR Awards Ceremony op 2 februari.  De Tiger Competition is IFFR’s podium voor opkomend filmtalent. Dit jaar deden 14 geselecteerde titels mee aan de competitie. De Tiger Award ging naar EAMI van de Paraguayaanse filmmaker Paz Encina. Het is dan ook wel een erg mooie en unieke film.

Gedwongen verplaatsing

Het begin is zacht, dromerig en poëtisch maar al snel slaat de sfeer om. EAMI gaat namelijk over de gedwongen verplaatsing van de inheemse Ayoreo Totobiegosode. Ze worden verjaagd uit de noordelijke Paraguayaanse Chaco bossen door één van de meest buitensporige ontbossingen ter wereld. Er wordt as we speak maandelijks meer dan 25.000 hectare bos gekapt! Bedrijven gebruiken het land onder meer voor veeteelt en de inheemse bevolking wordt ingezet als een soort van goedkope arbeidskrachten.

Wanneer de ontbossing door blijft gaan, zal de exodus van de Ayoreo Totobiegosode nog verder toenemen. Hun cultuur, hun taal en tradities en uiteindelijk zelfs hun mensen zullen met uitsterven worden bedreigd. Het is één en al onrecht, gevaar, geweld, vernedering en onderdrukking….

tiger competition

Een nare droom

Eami betekent ‘bos’ in Ayoreo maar het betekent ook ‘wereld’. Voor de inheemse bevolking is het bos de hele wereld. Ze maken geen onderscheid tussen dieren, bomen en planten. Het is allemaal verbonden. Door de ontbossing wordt hun wereld steeds kleiner en kleiner.

Het contrast tussen de prachtig mooie landschappen enerzijds en de harteloze acties van de ‘coñones’ anderzijds komt hard binnen. Bij tijden is de film erg abstract door de diepgaande symboliek. Asoj is een vogelgodin in de inheemse Ayoreo Totobiegosode cultuur. Zij brengt verhalen uit verleden, heden en toekomst samen. Asoj is nu Eami, een 5-jarig meisje (waarvan de naam dan weer bos/wereld betekent). Zij moet de plek waar ze vandaan komt achter zich laten.

Alles loopt in elkaar over, vogel, kind, godin…Aan het begin van de film kijk je zo’n 8 à 9 minuten lang naar een paar eieren, ik was bijna afgehaakt maar blijf vooral kijken, het is een belangrijk onderwerp dat helaas actueel is. EAMI beschrijf ik denk ik het beste als een nare droom gegoten in een magisch realistische documentaire-achtige setting.

EAMI Tiger competition

Srsck score ★★★1/2

Paraguay, 2022. Drama van Paz Encina met Anel Picanerai.

De film EAMI is later dit jaar in de Nederlandse bioscopen te zien. Voor meer informatie verwijs ik je naar de site van IFFR.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Linda schrijft 't op schreef:

    Wat goed dat je aan dit onderwerp aandacht besteed, we horen en zien er veel te weinig over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.