Hardcore Never Dies
|

Hardcore Never Dies in de bios

Sinds de release van Hardcore Never Dies op 9 november zijn er al ruim 60 000 bezoekers op de Nederlandse misdaad thriller afgekomen. De film speelt zich af in de hardcore muziekscene uit de jaren 90 en ik denk dat een groot deel van de bezoekers oude gabbers zijn zoals ik, die de geweldige sfeer uit die tijd nog eens wilden voelen. En wat een geweldige ervaring is het! Ik kon maar niet stilzitten in mijn stoel, de hele bioscoop-rij bewoog mee met de muziek. De Aussies, de kale koppen, de saamhorigheid en hakkûh maar. Maar los van alle nostalgische gevoelens, is Hardcore Never Dies ook gewoon een spannende film die je van begin tot einde geboeid weet te houden.

Jim, Jim en Joes

Visueel is Hardcore Never Dies een pareltje, de kleuren spatten van het scherm af, maar ook het acteerwerk is bijzonder sterk. De regie lag in handen van Gouden-Kalfwinnaar Jim Taihuttu (De Oost, Wolf). Joes Brauers (Quo Vadis, Aida?, Do Not Hesitate) en Jim Deddes (De Oost, Joardy Season) vertolken de hoofdrollen. Brauers doet het, zoals we van hem gewend zijn, weer geweldig maar Deddes steelt de show als Danny. Zo dan, die kroop echt even in de huid van zijn personage. Ook Rosa Stil, die het vriendinnetje van Danny speelt, is absoluut het vermelden waard. Kortom, dit team is een match made in heaven.

Tot in de puntjes

Daarbij is er enorm gelet op de details en de waarheidsgetrouwe weergave van de gabberscene uit die tijd. Bijna de hele film is gedraaid in Rotterdam, waarbij er door production designer Ben Zuydwijk en
zijn team keihard is gewerkt om de jaren ’90 zo realistisch mogelijk in beeld te brengen. Het
eerste grote feest speelt zich af in de Energiehal, maar deze locatie werd afgebroken in 1999 dus moest de set helemaal worden gebouwd. ‘Rotterdam Terror Corps’, de oorspronkelijke organisator van de Rotterdam Megarave, adviseerde en stelde decorstukken ter beschikking die sinds hun feest niet
meer waren gebruikt. Ook het merk Australian is betrokken bij de film en maakte speciale re-issues van pakken uit ’95 voor de hoofdcast. Op sommige opnamedagen stonden zo’n driehonderd echte gabbers op set als figuranten. Tof toch? Een feest van herkenning!

Ik ben denk ik niet eerder zo enthousiast geweest over een Nederlandse film. Ik zou aanraden om de film op groot scherm te kijken nu het nog kan, voor het visueel aspect maar zeker ook voor de muziek. De film is overigens niet alleen voor gabbers leuk, ik denk dat iedereen het wel kan waarderen of je nu wel of niet in die tijd bent opgegroeid.

Waar gaat het over?

De zeventienjarige Michael (Brauers) woont nog bij zijn ouders in Rotterdam. Hij droomt ervan om aan het conservatorium te studeren en pianist te worden. Zijn vader staat daar echter niet achter, dus Michael doet stiekem auditie. Paps zou het liefste zien dat Michael een ‘echte baan’ krijgt, bijvoorbeeld in de tomatenkassen. Danny (Deddes), de oudere broer van Michael is al uit huis. Of beter gezegd, hij is het huis uitgeschopt omdat hij vooral bezig was met drugs en kleine criminaliteit. Voor zijn vader is hij een hopeloos geval die van slechte invloed is op zijn broertje, en hij wil dan ook niets met Danny te maken hebben.

Wanneer Danny op een dag onverwachts op Michael’s werkplek opduikt, komen de broers nader tot elkaar. Danny introduceert zijn broertje in de Rotterdamse gabberscene en Michael is meteen verkocht. Er gaat een wereld voor hem open. Hij gaat helemaal op in de muziek en de sfeer die er in die wereld heerst. Het lijkt allemaal zo mooi, de muziek, de vrijheid, de broederschap, maar de keuzes van Danny brengen de twee steeds verder en dieper in de problemen.

Srsck score ★★★★1/2

Nederland, 2023. Misdaad/thriller van Jim Taihuttu met Joes Brauers, Jim Deddes, Rosa Stil, Huub Smit, Joenoes Polnaija, Jordy Dijkshoorn

De film Hardcore Never Dies is nu te zien in de bioscoop

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Linda schrijft 't op schreef:

    Een film over de goede oude tijd van vroeger, ik hoorde inderdaad al dat het een goede film is.

  2. nicole orriens schreef:

    Dankjewel voor de duidelijke review! Dit lijkt me een vrij specifieke film voor echte liefhebbers!

  3. Ja! Deze wil ik nog heel graag zien in de bioscoop. Wist alleen niet dat er ook daadwerkelijk een verhaal in zat 😉

  4. Claire schreef:

    Net niet mijn tijd, maar wel super tof en inspirerend! Ik wil de film zeker kijken (en zien welke goede oude tijd ik gemist heb).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.