Ga naar de inhoud
Home » Wat je huis (stiekem) over je zegt

Wat je huis (stiekem) over je zegt

gezelligheid s avonds

Heb je er ooit bij stilgestaan wat je huis over je zegt? Wat kan de loodgieter/collega/kennis die jou thuis bezoekt over je te weten komen. Met andere woorden, wat vertel jij je bezoek – bewust of onbewust? Wanneer ik kijk naar mijn eigen woning, dan vertel ik hele verhalen. Wie mij bezoekt kan echt veel over mij leren. Laatst was ik bij een collega op bezoek, nou die inrichting verklapte niks, nada, kan ik je vertellen. Een en ander heeft ook te maken met de indeling van je huis.

Bij die collega liep ik bijvoorbeeld al meteen de woonkamer in. Daar hebben we gezeten en dat is de enige ruimte die ik gezien heb. Het was minimalistisch ingericht met behoorlijk kale muren. Mijn woning is daarentegen zo ingedeeld dat je minstens drie ruimtes ziet voordat je in onze woonkamer gaat zitten. Bij mij is het bovendien één en al maximalistisch in huis. More is more!

Je interesses en passies

Hoe vol is je boekenkast? En wat voor boeken staan erin? Romans of non-fictie? Boeken over kunst, wetenschap, politiek, kookboeken? Boeken vertellen echt heel veel. Tegenwoordig heb je alleen minder boeken in huizen dan vroeger. Alleen al het feit dat er boeken in huis zijn, zegt tegenwoordig al iets over je.

Maar ook andere dingen vertellen wat je interesses en passies zijn. Hangt er iets aan de muur? Wat hangt er aan de muur? Kunst, foto’s, vakantie souvenirs, iets anders? Iemand die niet van reizen houdt, zal zijn woning uiteraard niet volhangen met vakantie souvenirs.

In mijn huis zie je veel dvd’s. Dat wijst op een filmliefhebber, want de meeste mensen streamen tegenwoordig. En staan er bijvoorbeeld kaarsen op tafel, ligt er haardhout bij de openhaard, ruikte het naar wierook of van die geurbranders? Dit zijn details die erop wijzen dat iemand het graag gezellig maakt in huis, de figuurlijke warmte opzoekt. Is je keuken heel uitgebreid met kookspullen en mooi servies, of is het al meteen duidelijk dat de keuken niet vaak gebruikt wordt? Over het algemeen zul je niet de koelkast openen wanneer je op bezoek bent, maar de inhoud ervan vertelt ook veel over de bewoner(s). Je kunt je wel voorstellen waarom!

Je afkomst

Hangt er een vlag in of voor je woning? In Amerikaanse films zie je vaak Amerikaanse vlaggen voor de deur al hangen. Hier zie je dat minder, al heb ik – for the sake van dit artikel – geteld hoeveel vlaggen er in mijn straat, vanaf de buitenkant, te zien zijn. Dat zijn er vijf Nederlandse, twee Scheveningse vlaggen en één uit Oekraïne. En ik woon in een vrije kleine straat. Een vlag zegt veel over je. Het zegt op welk land (of regio, of stad) je trots bent en bij welk land je je voelt horen. In bepaalde gevallen zegt het iets over je afkomst. Vanaf de straat zie je bij ons geen vlaggen, maar eenmaal binnen hangen er wel twee.

Je politieke voorkeur

Ha, dit is een leuke. Men doet vaak een beetje geheimzinnig over de partij op wie ze stemmen. Toch zag ik bij de afgelopen verkiezingen best veel posters van verschillende partijen achter de ramen hangen. Ik heb een poster van mijn partij op de wc-deur hangen, dus die kun je eenmaal binnen niet missen.

Netjes of een sloddervos

Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de mensen hun huis opruimt en schoonmaakt wanneer ze bezoek verwachten. Toch zie je vaak alsnog wel of een huis supernetjes is of een ongeorganiseerde chaos. Vaak wordt aangenomen dat chaos wijst op creatieve mensen. Dat is soms ook zo, maar niet altijd. Soms heeft iemand het gewoon druk of geen zin om op te ruimen. Andersom is het zo dat hele nette georganiseerde inrichtingen vaak wijzen op zakelijke of wetenschappelijke types. Singles zullen over het algemeen ook vaker een opgeruimd huis hebben dan een gezin met kinderen.

Uit sommige onderzoeken bleek dat mensen die angstig zijn, vaker een opgeruimd huis hebben dan mensen zonder angsten. Het hebben van een net huis kan er namelijk op wijzen dat je je omgeving wilt controleren. Het is dus allemaal niet feilloos. Of een woning keurig opgeruimd of ongeordend is, is vaak een tijdsopname en zegt uiteindelijk minder over de bewoner dan de andere punten op deze lijst.

Of je voorzichtig bent

Ben je voorzichtig? Hangen er brandmelders en koolmonoxidemelders in je woning? Heb je misschien een brandblusser in je keuken hangen? Of denk je niet na over mogelijke doemscenario’s? Het is wat makkelijk om hier het labeltje ‘optimistisch’ of ‘pessimistisch’ aan te hangen…

Je geloof

Bij mensen die gelovig zijn, zie je vrijwel altijd wel geloofsuitingen in huis. Bij Christenen bijvoorbeeld zul je over het algemeen minstens een kruis zien hangen in huis. Je komt er daarom vrij makkelijk achter wat het geloof is van iemand, op basis van inrichting/decoratie. Bij mij zouden mensen in de war raken, want er hangen/staan objecten die verwijzen naar vier verschillende geloven.

Introvert of extrovert

De interieur van je woning geeft doorgaans weer of je een introvert of een extrovert bent. Het gebruik van kleuren zeggen veel. Is de inrichting van je woning kleurrijk of is er juist gekozen voor een neutrale of rustige kleurenpalet? Degene die oranje en rode muren in zijn woning heeft, zal over het algemeen niet introvert zijn. Nog een ding, een extrovert zal vaker mensen over de vloer hebben en zal daarom bijvoorbeeld eerder een grote eettafel hebben en extra zitplaatsen in de woonkamer – terwijl een woning de veilige haven van de introvert is. Die wilt geborgenheid, warmte, zich fijn voelen in zijn eigen omgeving. Die zal eerder een kleine tafel hebben en minder zitplaatsen in de woonkamer. En ja een makkelijker, zijn de gordijnen open of dicht?

Je gezinssituatie

Wanneer je foto’s in huis hebt hangen, dan is het makkelijk je familiesituatie te achterhalen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen onder de 35 vaker foto’s van zichzelf in huis hebben hangen dan ouderen. Ouderen hebben eerder foto’s van hun kinderen, kleinkinderen of ouders hangen – maar niet echt van zichzelf. De selfie generatie is opgegroeid met het posten van foto’s van zichzelf en zal dat sneller hebben hangen.

Hoe je het ook wendt of keert, foto’s vertellen natuurlijk je verhaal. Hoeveel kinderen je hebt, of je kinderen hebt, of je gescheiden bent (nergens die ex-man te verkennen op de foto’s ;)), of je een grote familie hebt, en meer. Maar ook wanneer je geen foto’s hebt hangen, zegt je huis veel over je gezinssituatie. Veel kleine details verraden of je bijvoorbeeld alleen woont of dat er kinderen in huis zijn.

Of je veel thuis bent

Heb je planten in huis? Zijn het planten die weinig verzorging nodig hebben of zijn het planten waar je liefdevol voor moet zorgen? Zijn je planten gezond of zit er ergens in een hoek een halfdode plant? Mensen die vaak reizen zullen niet zo snel veel planten in huis hebben. Hetzelfde geldt voor huisdieren trouwens. En het soort huisdier zegt ook echt veel over je karakter: heb je een kat, een slang of een konijn?

Kortom, elk detail in je woning zegt iets over jou. In het Engels zeggen ze: ‘Home is where the heart is’. En dat is natuurlijk ook zo, al is het natuurlijk geen wetenschap 🙂

Wat zegt jouw huis over jou?

2 reacties op “Wat je huis (stiekem) over je zegt”

  1. Zo leuk dit! Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan maar inderdaad! Zo hebben wij uitpuilende boekenkasten maar tegenwoordig winnen de kinderboeken het, is het knus rommelig en gevuld met foto’s en planten. Rustig, hyper en gezellig tegelijkertijd haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »