Films met…konijnen
Fijne Pasen, lieve mensen! Met de Paashaas in gedachten gingen we op zoek naar films met konijnen. Ik geef jullie meteen een filmtip mochten jullie vandaag met de kinderen iets willen kijken: De Vijf Legendes. Die is op Netflix te zien. Het is een van mijn favoriete kinderfilms en de Paashaas speelt een van de hoofdrollen dus qua sfeer zit je helemaal goed. De haas is wel wat nors 🙂
Is het jullie trouwens opgevallen dat hazen en konijnen in films vaak eng zijn? Ik vraag me af waar dat aan ligt. Ze roepen blijkbaar enge associaties op bij veel regisseurs en scenarioschrijvers. Konijnen hebben sowieso verschillende mythologische en symbolische betekenissen in verschillende culturen. Vaak worden ze in verband gebracht met vruchtbaarheid (duh) maar ook van wedergeboorte. Ook worden ze vaak gezien als ‘bang’ en worden ze in verband gebracht met laboratoria/proeven. Vinden jullie konijnen eng? Hieronder hebben we een lijst van films met konijnen en de meeste zijn best freaky!
Konijnen in de hoofdrol
Watership Down
Watership Down is de jaren ’70 verfilming, als animatie, van het gelijknamige boek van Richard Adams. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de konijnen. In 2018 is er ook een nieuwe versie van gemaakt, deze keer als miniserie. Toen ik op school zat, werd het boek steevast behandeld bij Engels. Het is allemaal behoorlijk gruwelijk.
De konijnen hebben een eigen scheppingsverhaal in Watership Down. Alle dieren zijn aan het begin gelijk maar wanneer de vader der konijnen, El-Ahrairah, weigert te luisteren naar de schepper plukken alle konijnen er de wrange vruchten van. Even heel erg in het kort: een groepje konijnen onderneemt een reis met als doel een nieuwe kolonie te stichten, ze hebben veel vijanden, er zijn bloederige scènes en er is een zwart konijn dat symbool staat voor de dood.
Al met al, niet het meest vrolijke konijnenverhaal. Mijn dochter werd er heel bang van toen ze jonger was en zij is die film ook nooit meer vergeten.
Donnie Darko
Het is 1988. Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) is een 16-jarige tiener met psychische problemen. Hij heeft geen vrienden maar hij heeft wel Frank, een wezen in een konijnenpak. Frank vertelt hem dat de wereld over 28 dagen (en 6 uur, 42 minuten, 12 secondes) zal vergaan.
Wel grappig detail is dat de film ook in 28 dagen is opgenomen. Anyway, Frank is een engerd. In een konijnenpak. Geen honden- of hamsterpak. Nee, een konijn. Geweldige film trouwens.
Night of the Lepus
In Night of the Lepus, een film uit 1972, hebben we te maken met weerwolf-achtige bloeddorstige konijnen die het gemunt hebben op koeien en paarden en uiteindelijk….trommelgeroffel….op mensen.
Even een mooie quote voor jullie gevonden waarmee alles ook meteen gezegd is: “Attention! Attention! Ladies and gentlemen, attention! There is a herd of killer rabbits headed this way and we desperately need your help! “
Wallace & Gromit: De vloek van het weerkonijn
Nu we het toch over ‘weerkonijnen’ hebben, kunnen we onmogelijk deze Britse animatiefilm skippen. De hond Gromit en zijn baasje Wallace waren al bekend van korte animatiefilmpjes maar dit was de eerste lange film met de kleipoppetjes in de hoofdrol.
In de film worden de tuinen van de buurtbewoners geteisterd door een konijnenplaag. Wallace en Gromit denken het probleem wel even op te lossen met hun bedrijf Anti-Pesto. Ze hebben alleen niet gerekend op het weerkonijn. Een grappige parodie op horrorfilms 🙂
Alice in Wonderland
Het witte konijn staat natuurlijk centraal in het welbekende verhaal van Alice. Alice zou nooit in Wonderland terecht zijn gekomen was het niet om het konijn. Oorspronkelijk is dit geen eng konijn maar hij is wel gestrest en gehaast. In verschillende films wordt hij op andere manieren geïnterpreteerd. Hieronder zie je het konijn in de Disney animatie uit 1951.
In de Tim Burton versie uit 2010, ziet het konijn er al stukken enger uit met zijn bloeddoorlopen ogen.
Dan hebben we nog een extra duistere Alice versie. Een Tsjechische Alice uit 1988 geschreven en geregisseerd door Jan Švankmajer. Daarin is het konijn eerst een knuffel maar hij ontpopt zich tot een echte sadist.
Konijnen op de achtergrond
Us
Jordan Peele’s horrorfilm Us zit propvol konijnen. In een interview zei hij hierover: They’re adorable but they terrify me at the same time. And they got those scissor-like ears that creep me out.”
Natuurlijk start de film al met kooien gevuld met konijnen maar verder zien we ook Zora met een shirt met een konijn erop en ligt er bijvoorbeeld een konijnenknuffel in het huisje. Aan het einde van de film zijn er ook weer talloze konijnen en aan het einde houdt Jason een konijn vast. Konijnen zat zullen we maar zeggen.
Fatal Attraction
Een van de meest memorabele scenes uit de jaren 80 thriller, is wanneer Alex (Glenn Close) het konijntje van de dochter van Dan (Michael Douglas) kookt. Ja, je leest het goed – kookt! Brrrrrr….
Harvey
Deze komische film uit 1950 heb ik helaas nog niet gezien. Het gaat over een vrouw die haar broer wil laten opnemen omdat ze denkt dat hij gestoord is. Hij gaat namelijk om met een onzichtbaar 2 meter lang konijn genaamd Harvey.
Lost
De vijfde aflevering van het eerste seizoen van mijn favoriete serie Lost heet “White Rabbit”. Jack volgt zijn vader in deze aflevering dieper en dieper de jungle (en de problemen) in net als Alice het witte konijn dieper en dieper het konijnenhol in volgde. Lost is over algemeen bezaaid met konijntjes, hier en daar verschijnen ze weer.
We zien Sawyer bijvoorbeeld in aflevering “Confidence Man” het boek van Watership Down lezen. Ook wordt in een aflevering gezegd dat Ben een konijn als huisdier had vroeger. In het Orchid Orientation film zien we op een gegeven moment ook een wit konijn met het nummer 15 erop. In het Hydra Orientation film zijn er ook konijntjes in kooien op de achtergrond. In de aflevering “Lighthouse” vindt Jack de sleutel van David’s huis onder het beeld van een wit konijn. Er hangt een poster van een wit konijn in Aaron’s kamer in Kate’s huis. En ga zomaar door….
Maar het meest heftige ‘konijnen-moment’ van Lost is wanneer Ben in aflevering “Every Man for Himself” een konijn zogenaamd vermoord ter illustratie van wat er met Sawyer zou kunnen gebeuren. Later blijkt het konijn nog te leven.
Verwijzingen naar konijnen
The Matrix
In The Matrix wordt verwezen naar het witte konijn uit Alice. Morpheus zegt “I imagine that right now you’re feeling a bit like Alice, tumbling down the rabbit hole.” en later weer “take the red pill, you stay in Wonderland. And I show you how deep the rabbit hole goes.”
Of Mice and Men
Of Mice and Men is gebaseerd op de gelijknamige roman van John Steinbeck uit 1937. Aanrader trouwens, prachtig boek. De film is ook goed. John Malkovich speelt Lennie, een achterlijke goedzak. Hij is zeg maar een kind in een volwassen lichaam. Hij kent zijn eigen kracht niet en dat brengt hem steeds in de problemen.
George zorgt voor hem. Hij heeft Lennie beloofd dat ze ooit een eigen boerderijtje zullen hebben met grote stukken land en dieren. Lennie zal dan voor de konijnen mogen zorgen. Dat is zijn allergrootste droom. Elke keer als het even minder gaat, dan troost Lennie zichzelf met de gedachte dat hij ooit die konijntjes zal mogen aaien. Hij is namelijk helemaal gek op alles wat zacht is. En nee, dat gaat niet goed.
We zien geen konijn in de film maar ze staan voor dé droom en worden constant vermeld.
Lieve konijnen
Om te eindigen toch ook enkele lieve konijnen. Eerdergenoemde Paashaas uit De Vijf Legendes mag dan wel een mopperkont zijn, hij is wel heel lief. En natuurlijk hebben we Stampertje uit Bambi en Snowball in Huisdiergeheimen.
In Winnie de Poe kennen we Konijn en in Peter Pan is er een grote lieve konijnenfamilie. Peter Rabbit en Bugs Bunny zijn ondeugend maar wel sympathiek.
De lieve konijnen komen vooral in de kinderfilms voor en de enge konijnen in de films ‘voor volwassenen’.
That’s All Folks!
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Tsjonge wat hebben konijnen nog vaak een rol in films zeg! Mijn eerste gedachte was aan het konijn in Alice in Wonderland, maar er zijn er dus veel meer.
Ik ga voor Alice in Wonderland…echt my favourite
Ik heb er best vele van dit lijstje gezien. Donnie Darko vond ik echt vaag. En US vond is wel goed alleen snapte ik het einde niet helemaal. Was een beetje een wazige film.
Haha wat zijn het er veel zeg! Doe mij de lieve konijnen maar 😉
Ik word helemaal naar van als die slechte konijnen foto’s, dus doe mij de lieve konijnen maar haha.
Nog best een hoop films waar konijnen in zitten. Had ik niet verwacht!
Zo grappig dat het eerste dat ik in je lijstje zie Watership Down is. Laten we dat boek nu net afgesloten hebben. De tekenfilm is trouwens een favoriet van mijn jongens, geen idee wat dat over hun mentale staat verteld LOL
Wel leuk zo’n overzichtje met allemaal konijnen in een (hoofd)rol. Had het niet verwacht dat je er zoveel tegen zou komen.
haha ja die tekenfilm is wel heftig. Grappig dat het hun favoriet is!
Wat een leuk thema, zoveel konijntjes bij elkaar.
Alice in Wonderland!! die blijf ik het leukste vinden kwa konijn erin haah
haha Fatal Attraction is toch wel de bekendste wat mij betreft en Alice in Wonderland en oh Bugs Bunny natuurlijk ook! Vooral de lieve konijnen vind ik het leukste.
Geef mij maar de lieve konijnen haha! Ik vind het eerste rijtje best creepy.
Ik ben eigenlijk dol op konijnen, maar nooit door gehad dat er zo veel films zijn met konijnen. Haha ja Bambi heb ik natuurlijk wel gezien 😉
Wat een geweldig lijstje! Mijn favoriete film met een konijn in de hoofdrol is zeker weten Zootopia (oftewel Zootropolis) waarin een vrouwelijk konijntje bij de politie gaat. Echt zo’n leuke film, ook voor kinderen!
Watership down, het boek was beter…
Dat is meestal natuurlijk, maar dit was wel een zeer goed film van een boek.
de andere films ken ik niet, ik ben dan ook eerder een lezer en geen kijker. 😉
oh, watership down vond ik zoooo zielig. Huilen met de kraan open
Ik wist niet dat er zoveel films met konijnen waren, haha. Alice in Wonderland en Lost he b ik gezien. Verder niets denk ik.