film Legally Blonde
|

Legally Blonde en andere ‘advocaten films’

Er zijn van die beroepen waarbij het gezicht van je toekomstige schoonouders spontaan begint te glunderen: chirurg, piloot, tandarts en advocaat bijvoorbeeld. Vooral bij de laatste heeft men regelmatig een geromantiseerd beeld. Dat hebben we te danken aan Hollywood, waar vrijwel elke filmadvocaat een badass advocaat strafrecht is. Ok, echtscheidingsadvocaten zijn ook goed vertegenwoordigd, maar daar houdt het wel mee op wat de rechtsgebieden betreft. Meestal is de advocaat een knappe en gespierde man. Zo nu en dan is het een vrouw die er op het eerste oog niet zo intelligent uitziet, maar iedereen versteld doet staan met haar ontwapenende toespraak. Eén ding is zeker, de advocaten in Hollywood films zijn altijd ontiegelijk slim. Zullen we even kijken naar enkele iconische advocaten in films?

Elle Woods

Reese Witherspoon speelt Elle Woods, een blonde dame die in Harvard rechten gaat studeren om haar ex-vriend terug te pakken – of terug te winnen in eerste instantie. Uiteindelijk verrast ze iedereen want wow, ze blijkt hartstikke intelligent. En dat terwijl ze blond is, roze jurkjes draagt en met een miniatuur hond rondloopt. Elle wordt succesvol en populair terwijl ex-vriendlief een triest geval is en blijft. Einde verhaal. Nou ja, soort van dan, Legally Blonde (2001) werd gevolgd door Legally Blonde 2 (2003) en we worden binnenkort gezegend met deel 3. De films zijn hartstikke cliché maar stiekem ook wel best grappig en vermakelijk.

The Devil’s Advocate

The Devil’s Advocate is een interessante horrorfilm uit 1997. Keanu Reeves speelt de ambitieuze advocaat Kevin die bij een groot advocatenkantoor in New York aan de slag mag. Dit is dé kans van zijn leven, hij gaat er dan ook vol voor. Hij verhuist met zijn vrouw (één van de vroegste rollen van Charlize Theron) naar New York. Al snel na de verhuizing krijgt zijn vrouw last van nachtmerries en maffe visioenen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Kevin’s nieuwe baas, John Milton (Al Pacino), niet is wie hij beweert.

A few good men

A Few Good Men (1992) is een militair rechtbankdrama met Tom Cruise als advocaat Daniel Kaffee en Demi Moore als advocaat JoAnne Galloway. Kaffee verdedigt twee ‘marines’ die terechtstaan voor moord op een andere ‘marine’ in Guantanamo Bay. In eerste instantie lijkt het een eenvoudige zaak en wil Kaffee snel een schikking treffen, tot blijkt dat er veel meer achter de zaak schuilt en enkele hooggeplaatste militairen wellicht meer op hun kerfstok hebben dan je in eerste instantie zou vermoeden. Mét sterke rol voor Jack Nicholson als kolonel Nathan Jessep én een van de bekendste quotes uit de filmgeschiedenis: “I want the truth!” “You can’t handle the truth!”.

Tom Cruise speelt overigens ook een advocaat, Mitch McDeere, in de goede 90s film The Firm. Na zijn rechtenstudie aan Harvard gaat hij aan de slag voor een advocatenkantoor in Memphis. Het ziet er allemaal too good to be true uit, hij krijgt een hoog salaris, een huis, een auto, de hele mikmak maar dan blijkt het ook daadwerkelijk too good to be true. Goede film!

The Accused

Deze film heeft diepe indruk op me gemaakt toen het in 1988 uitkwam. Bedenk, deze film kwam ver vóór de me-too bewegingen uit en viel best uit de toon voor die tijd. The Accused is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Jodie Foster speelt Sarah, een jonge vrouw die verkracht wordt door een groep mannen in een bar. Er zijn meerdere getuigen maar niemand doet iets. Officier van justitie Katryn Murphy gaat achter de getuigen aan omdat ze het lieten gebeuren. De rechtszaak is heel zwaar voor Sarah omdat er veel wordt aangedrongen op ‘uitlokking’, ze was namelijk sexy gekleed en ging sexy dansen. Katryn Murphy werd gespeeld door actrice Kelly McGillis, die zelf tijdens haar studententijd verkracht is. Kortom, een stevig rechtbankdrama.

film rechtszaak

Marriage Story

Ik houd persoonlijk niet van scheidingsdramafilms, maar ik wil toch Noah Baumbach’s Marriage Story vermelden omdat Laura Dern in deze film mijn favoriete film advocaat speelt. Ze speelt scheidingsadvocaat Nora en het is slechts een bescheiden bijrol, maar ik vind haar zo sterk in die rol. Mocht ik ooit weer scheiden, dan wil ik Nora Fanshaw als advocaat! De film bespreekt de perikelen rondom de scheiding van Charlie en Nicole (gespeeld door Adam Driver en Scarlett Scarlett Johansson) en de voogdij van hun zoontje. Een leuke quote uit Marriage Story is: “Criminal lawyers see bad people at their best, divorce lawyers see good people at their worst” (- Ted).

De ‘bij-vrouwen’

Wat je ook veel ziet in Hollywood rechtbankfilms zijn sterke vrouwen die eigenlijk geen advocaat zijn maar de advocaat helpen en low key ervoor zorgen dat de zaak gewonnen wordt. Dit zie je onder meer in de films Erin Brokovich met Julia Roberts en My cousin Vinny met Marisa Tomei.

De verschillende rechtsgebieden

Advocaat word je niet ‘even snel’. Als advocaat weet je alles over het (Nederlandse) rechtssysteem, waardoor je je cliënten kunt representeren en helpen met hun juridische problemen. Om advocaat te worden kies je een specialisatie in de vorm van een juridische master nadat je je bacheloropleiding afgerond hebt. Er zijn verschillende rechtsgebieden, waarvan strafrecht er eentje is. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een advocaat verkeersrecht worden, om iets te noemen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: arbeidsrecht, vreemdelingenrecht, familierecht of huurrecht. Er zijn legio mogelijkheden. Vervolgens volgt er nog een advocaat-stage/beroepsopleiding van drie jaar.

Wie is jouw favoriete advocaat in een film?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.