Ga naar de inhoud
Home » Intieme driehoeksverhouding in Passages

Intieme driehoeksverhouding in Passages

Passages film

Het Franse drama Passages van regisseur Ira Sachs draaide in Nederland slechts in een handjevol bioscopen. Vanaf morgen is de film gelukkig via MUBI te zien. Passages is een liefdesverhaal, al is het er wel eentje waar geen twee maar drie personen mee gemoeid zijn.

Liefde is ingewikkeld

Wanneer de excentrieke Duitse filmmaker Tomas (Franz Rogowski) en de jonge Agathe (Adèle Exarchopoulos) elkaar op een feestje ontmoeten, springen de vonken er meteen vanaf. Ze belanden al snel in bed maar klein probleempje, Tomas is getrouwd met de uitermate lieve Martin (Ben Whishaw). Tomas heeft duidelijk gevoelens voor zowel Martin als Agathe en weet niet meer wat hij wil. Bij de een voelt het veilig en vertrouwd terwijl het bij de ander een en al passie en vuurwerk is. Is hij bij de een, dan mist hij de ander – en andersom.

Kortom, Passages vertelt een universeel verhaal in een modern jasje. Er zijn enkele expliciete seks scènes, maar de film gaat in de kern over hoe ingewikkeld liefde kan zijn en over alle, soms tegenstrijdige, gevoelens die daarmee gepaard gaan. Alle drie, ook Tomas zelf, lijden onder de situatie.

Franse film Passages

Onhebbelijke hoofdrolspeler

Franz Rogowski speelt de rol van Tomas erg overtuigend. Hij is irritant en onhebbelijk. Want is het echt liefde wat hij voelt? Het is vooral verlangen en jaloezie als je het mij vraagt. Hij is zo’n ‘het gras is groener aan de overkant’ type. Uiteindelijk houdt hij in eerste instantie vooral van zichzelf. De grens tussen liefde, verliefdheid, verlangen en vriendschap is dun en dat wordt mooi weergegeven in Passages.

Wat een extra dimensie geeft aan de film is de mix van nationaliteiten. Tomas is Duits, Agathe Frans en Martin Engels. De film speelt zich af in Parijs, een stad waar regisseur Ira Sachs een speciale band mee heeft. Hij heeft er zelf gewoond in zijn jonge jaren en hij komt er nog graag. Alles bij elkaar is het een mooie film waar je je in kunt verliezen doordat je altijd wel iets van jezelf herkent in een van de personages. Maar ook de shots zien er mooi uit en de styling is gewaagd. Ondanks het lage tempo verveelt de film nergens.

Passages is vanaf morgen, 27 oktober, alleen te zien op MUBI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »