Ga naar de inhoud
Home » 5 Films over racisme in de 19e eeuw in Amerika

5 Films over racisme in de 19e eeuw in Amerika

films over racisme

Vandaag bespreekt Yaika Tak vijf films over racisme, rassenscheiding en discriminatie in Amerika in de 19e eeuw. Amerika, het land van de vrijheid – het succes van The American Dream – mogelijkheden – altijd net ietsjes meer – én racisme. Racisme is al vanaf zolang het land bestaat een groot probleem geweest. Amerika kent dan ook een heel nare, donkere geschiedenis op het gebied van racisme. Al is ‘geschiedenis’ een groot woord, aangezien Afro-Amerikanen in 1960 in sommige staten nog geen stemrecht hadden.

In de Nederlandse geschiedenisboeken wordt deze periode in Amerika vaak niet behandeld. In deze periode speelde er namelijk enorm veel in Europa zelf. De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de aanloop van de Koude Oorlog nemen de geschiedenis hoofdstukken volledig in beslag. Daarom is het goed om jezelf meer te verdiepen in deze periode.

The Best Of Enemies

De film ‘The Best Of Enemies’ laat je op een pijnlijke manier zien hoe diep het racisme probleem in de Amerikaanse samenleving zat (of zit). Wanneer in 1971 de zwarte school in Durham afbrandt – en de zwarte kinderen worden verzocht hun lessen te gaan volgen op de witte school – bereikt de rassenkwestie in het dorp zijn climax.

Films over racisme

De witte Amerikanen dienen meteen een aanklacht in bij de gemeente. De gemeenteraad beslist dat er een mediator moet komen om dit ‘probleem’ op te lossen. De witte en zwarte bewoners moeten in gemengde groepen met elkaar gaan praten. Beide partijen hebben ook een voorzitter. Zo worden de Afro-Amerikanen vertegenwoordigd door de zwarte vrouwelijke woordvoerster én de witte bewoners door de leider van KKK.  Uiteindelijk moet er gestemd worden door een onafhankelijke raad. Deze raad bestaat uit willekeurig gekozen mensen uit het dorp.

Doordat deze film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, realiseer je je hoe heftig te situatie in Amerika is geweest. Wel was er veel kritiek op de film. Het racistische gedrag van de witte Amerikanen werd enigszins genormaliseerd. Er is hierdoor geen rekening gehouden met de gevoelens van zwarte Amerikanen.

Selma film

Selma

Dan gaan we door naar de film ‘Selma’. De waargebeurde en belangwekkende Selma gaat over de strijd om stemrecht voor Afro-Amerikanen in de jaren 60. De Civil Right Movement, die werd geleid door Martin Luther King, organiseerde allerlei protesten met als doel gelijke rechten te krijgen. Dit waren enkel en alleen vreedzame protesten. Dat betekent dat er geen geweld werd gebruikt tijdens de protesten.

Films over racisme in Amerika

Foto door Unseen Histories op Unsplash

King, vertolkt door David Oyelowo, is de hoofdpersoon in deze film én de protestacties worden gefilmd vanuit zijn oogpunt. De georganiseerde mars van Selma naar Montgomery staat centraal in de film. Het is een confronterende, maar belangwekkende film over de verstandhouding tussen Amerika en de Afro-Amerikanen in de jaren 60.

Racisme in Amerika

The Help

In eerste instantie wilde ik deze film niet in dit rijtje zetten, aangezien er sprake is van white savorism in deze film. Dit houdt in dat er een wit persoon is die de zwarte bevolking komt ‘redden’. Toch geeft de film wel een goed beeld van hoe zwarte mensen werden behandeld in de 19e eeuw in Amerika én dat is het uiteindelijke doel van dit artikel.

De film speelt zich af in Mississippi aan het begin van de jaren 60. De meeste zwarte vrouwen werkten als dienstmeisjes voor witte gezinnen. Zij werden verschrikkelijk behandeld. Zo moesten zij bijvoorbeeld hun behoeftes op een andere wc doen van het witte gezin. In ‘The Help’ gaat een jonge journalist de ervaringen en verhalen publiceren van deze zwarte vrouwen.

Deze jonge journalist, die wordt gespeeld door Emma Stone, is de dochter van zo’n wit gezin die altijd beschikte over een maid. Deze film laat voornamelijk de verstandhouding goed zien in het Zuiden van Amerika tussen zwart en wit in de jaren 60.

Mudbound op Netflix

Mudbound

Ook deze film speelt zich af in Mississippi. Het verhaal achter de film ‘Mudbound’ speelt zich zo’n 20 jaar eerder af, namelijk rond 1940. De plek waar de film zich afspeelt is enorm verdeeld. Wit en zwart leven totaal langs elkaar heen. De witte bevolking moet dan ook niks hebben van de zwarte bevolking.

Er zijn twee families die op hetzelfde stuk land komen te wonen; één witte familie en één zwarte familie. Beiden families hadden een uitgezonden zoon die meevocht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat de Tweede Wereldoorlog op zijn einde was gekomen, keerden de twee zoons terug naar het stukje land in Mississippi.

Op dit armoedige stukje land, werden zij niet meer erkend als helden. Ze blijven beiden achter met PTSS-verschijnselen én kunnen zich moeilijk mengen in het normale leven. Wel hebben ze elkaar gevonden. Echter mogen ze niet met elkaar omgaan wegens de verschillende huidskleuren. Deze onmogelijke vriendschap staat centraal in deze film. Het is een heel heftige en emotionele film, maar hij is zeker het kijken waard.

films over racisme

I Am Not Your Negro

Ik wil graag eindigen met de documentaire ‘I Am Not Your Negro’. Het is het verhaal van ‘de zwarte Amerikaan’ in Amerika. Het verhaal wordt verteld aan de hand van teksten en beelden van de schrijver James Baldwin. De bekende schrijver overleed al in 1987, maar zijn teksten zijn bijzonder actueel.

De documentaire zit vol met tv-beelden van Baldwin en er worden stukken voorgelezen uit zijn boek. Het is misschien niet helemaal in de 19e eeuw, maar de documentaire legt je het verleden haarfijn uit. Ook laat deze documentaire je realiseren dat deze constateringen en inzichten nog steeds relevant zijn anno 2020. De documentaire is enorm indrukwekkend én hij was dan ook genomineerd voor een Oscar.

Heb jij al een van deze films gezien óf ken jij nog andere films over racisme die absoluut bekeken moeten worden?

8 reacties op “5 Films over racisme in de 19e eeuw in Amerika”

  1. Ik ken eerlijk gezegd alleen The Help. Heel goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik vind dat overigens ook van alles wat er in Nederlands-Indië is gebeurd. Je leest er nagenoeg niets over in de geschiedenisboeken. Dat heeft natuurlijk een reden. Afijn, ik lees nu veel boeken over die periode. Heel erg ook. De docu/film die mij erg heeft geraakt is: “They call me babu”. Aanrader.

  2. Ik heb alleen The Help gezien, een goede film, maar ik snap je twijfel of het in dit rijtje thuishoort. De andere films heb ik nog niet gezien, maar spreken me qua verhaallijn wel aan.

  3. wat een goed idee! ik moet bekennen dat ik er niet een van ken! Wel de naam James Baldwin, ik heb denk ik de meeste van zijn boeken wel gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »