Asteroid City | Lekker ouderwets Wes Anderson

film asteroid city

Vandaag vond de wereldpremière van Wes Anderson’s film Asteroid City plaats tijdens het Cannes Film Festival. Regisseur Wes Anderson liep samen met een deel van de sterrencast de rode loper van het Grand Théâtre Lumière op. Scarlett Johansson, Jason Schwartzman, Tom Hanks, Bryan Cranston, Adrien Brody, Hope Davis, Steve Carell, Rupert Friend, Maya Hawke en Jeffrey Wright waren onder meer aanwezig. Ik mocht de film vanmiddag al bekijken tijdens de persvoorstelling en ik was van begin tot einde betoverd. Wat is het weer een mooie film geworden! Heel conceptueel, en zoals we gewend zijn van Wes Anderson een visueel pareltje waar speelse kleuren en symmetrische beelden overheersen.

Het verhaal

Asteroid City speelt zich af rond 1955 in een fictief Amerikaans plaatsje. Een groep überslimme tieners en hun ouders verblijven samen in een motel midden in de woestijn om een wetenschappelijke competitie voor jonge ‘Stargazers en Space Cadets’ bij te wonen. Wanneer zij allen onverwachts getuige zijn van een unieke buitenaardse gebeurtenis heeft dat tot gevolg dat ze daar tijdelijk in lockdown vast komen te zitten.

De film zit zo in elkaar dat het een verhaal in een verhaal is. Daar houdt Wes Anderson nou eenmaal van. Het verschil is heel duidelijk aangezien het ene deel zwart wit is, en het andere deel voornamelijk zachtgeel en pastelblauw. Elk personage voegt een eigen dimensie toe aan Asteroid City. Het is in die zin vrij lastig te zeggen voor wie de hoofdrollen zijn weggelegd, aangezien elk personage wat inbrengt, soms wat langer, soms wat korter. De meeste kort, dat kan ook haast niet anders met zo’n omvangrijke cast. Degene die ik als hoofdrol zou bestempelen is Jason Schwartzman die de rol van fotograaf Augie Steenbeck vertolkt.

Zijn vrouw is enkele weken eerder overleden en hij moet het nieuws nog brengen aan zijn kinderen, drie jonge dochters en zoon Woodrow ‘Brainiac’ (Jake Ryan) die deelneemt aan de wetenschappelijke competitie. Schwartzman werkt inmiddels al jaren en jaren met Wes samen. Ze ontmoetten elkaar toen Jason nog maar 17 jaar oud was. Een andere belangrijke rol is die van Scarlett Johansson, die de beroemde actrice Midge Campbell speelt. Zij is daar met haar dochter die ook meedoet met de competitie.

Acteurs

Zoals gezegd zien we sommige acteurs slechts vluchtig voorbijkomen, zoals Margot Robbie die een mini-rol heeft weten te bemachtigen. Anderen zijn meer prominent in beeld zoals Tom Hanks, Maya Hawke en Steve Carell. Uiteraard zijn er ook weer rollen weggelegd voor Tony Revolori en Tilda Swinton. Wes Anderson stamgasten Owen Wilson en Bill Murray zijn daarentegen deze keer niet van de partij.

In het zwart witte deel, dus als het ware het andere verhaal, zien we Bryan Cranston (je weet wel, uit Breaking Bad) als een soort van presentator, Edward Norton als schrijver, Adrien Brody als regisseur en William Dafoe als toneeldocent. En dan noem ik bij lange na niet iedereen uit de enorme cast.

Ik had mijn bedenkingen toen ik Tom Hanks op de affiche zag staan maar hij valt niet per se uit de toon. Geen Elvis praktijken deze keer gelukkig. Oh ja en Jeff Goldblum is er ook, al is hij niet erg herkenbaar (ik zal verder niks spoilen).

Vervlogen tijden

Tijdens de persco vertelde Wes Anderson dat hij op de zet net zo werkt als dat ze dat in 1930 deden. Hij houdt van films maken op een authentieke ouderwetse manier. En dat voel je ook, of beter gezegd, dat zie je. Veel van zijn films ademen altijd al wel vervlogen tijd, en Asteroid City is daarop geen uitzondering. Ik vind dat de film dit jaar wel iets van een prijs op het festival van Cannes moet winnen.

Het is toch een staaltje vakmanschap, of het verder nou wel of niet je smaak is. Alles is tot in de puntjes in scène gezet en aan alle details is gedacht, of het op het gebied is van het kleurenpalet, muziekkeuze, styling (lekker kitsch) of (vintage) belettering. Daarbij is er in Asteroid City ook veel humor, meer dan gemiddeld in Wes films. Misschien ook wel iets flauwer, maar het past goed in het geheel.

Courtesy of Pop. 87 Productions/Focus Features

Wat mij betreft is Asteroid City één van de betere films van Wes Anderson. Er is zoveel te zien, dat de film sowieso een tweede keer bekeken moet worden.

De film is vanaf 22 juni te zien in de Nederlandse bioscopen.

2 gedachten over “Asteroid City | Lekker ouderwets Wes Anderson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »