Ga naar de inhoud
Home » Goed voorbereid met de trein | verdwaald!

Goed voorbereid met de trein | verdwaald!

treinreizen

Binnenkort zullen er weer verschillende Europese nachttreinen actief worden. Er werd relatief weinig met nachttreinen gereisd dus langzaam vervielen er steeds meer lijnen maar nu wordt dat gelukkig op sommige lijnen weer teruggedraaid. Vanaf 25 mei zal er weer een nachttrein van Amsterdam naar Wenen rijden, met tussenstappen Utrecht, München, Innsbruck. Vanaf 28 mei rijdt er een trein van Praag naar Split met tussenstop in Ljubljana, sinds vorige week rijdt ook de Parijs-Nice nachtlijn weer en op iets langere termijn, in april 2022, wordt de lijn Amsterdam-Praag verwacht. Kortom, ik ben gelukkig.

nachttreinen
Nachttrein-plannen van de DB, SNCF, OEBB en SBB.

Ik vind het, als groot liefhebber van reizen met de trein, ook altijd erg leuk om de treinervaringen van andere reizigers te horen. Ellen van MamaScrapelle vertelt ons hieronder over haar avontuur met de trein toen ze nog een eerstejaars studente was >>>

Ik weet het nog als de dag van gisteren, al is het in werkelijkheid ruim 20 jaar geleden. Ik studeerde in Deventer en we zouden met de familie een weekendje weg gaan. Omdat ik tentamens had zou ik vanuit Deventer naar Meppen reizen. Goed voorbereid op reis gaan begint natuurlijk met de ov planner van 9292. Dus ik zocht netjes de route uit op de computer en printte hem uit. Ik pakte mijn weekendtas, zorgde dat mijn mobiele HI telefoon was opgeladen en ging op pad.

Ihre Fahrkarte bitte

De treinreis ging voorspoedig en ik hield goed in de gaten wanneer ik zou moeten overstappen. De reis van Deventer naar Meppen was een vrij makkelijke verbinding gelukkig. Al was me wel opgevallen dat ik een deel door Duitsland zou reizen. Ach ik zag er kwaad in. De landgrenzen zijn immers niet recht en als 9292 het vertelt, dan zal het wel goed zijn. Ik had het volste vertrouwen in mijn goede voorbereiding voor het weekendje weg.

Maar toen werd ik opeens aangesproken door een Duitse conducteur met een hele grote snor: “Ihre Fahrkarte bitte”. Oeps, ik spreek dus geen Duits, maar denk dat ik wel denk te weten wat hij bedoelt. Trots laat ik hem mijn OV kaart zien. Ja, mijn Nederlandse OV kaart dus. Had ik al verteld dat ik blond ben hahaha. De meneer keek ernaar, trok zijn wenkbrauwen op en vroeg weer: “Ihre Fahrkarte bitte “ In het Engels stamelde ik dat ik student was en hem niet begreep, dit was toch een geldig vervoersbewijs?

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid op reis gaan.. nou nee niet echt dus! Ik gaf de Duitse conducteur een 5 gulden muntje en stapte de eerstvolgende halte uit. Daar probeerde ik een treinkaartje naar Meppen te kopen met mijn pinpas. Maar ja die werd mooi niet geaccepteerd in Duitsland dus. Gelukkig had ik net een week een creditcard en kon ik daarmee een kaartje naar Meppen komen. Few daar zal het wel goed komen!

Ik probeerde met mijn mobiele telefoon mijn moeder te bellen, maar helaas had ik geen dekking. Ik hoopte vurig dat ze zich niet al teveel zorgen zouden maken. Kon je maar op lange afstanden aan telepathie doen..

Aangekomen op Meppen zag ik nergens mijn familie. Ik snapte er helemaal niks van. Bij een taxichauffeuse, ja ik koos een vriendelijke dame uit, wisselde ik mijn laatste guldens om voor Duits geld om bij een telefooncel mijn moeder te kunnen bellen.

Reizen met de trein
Meppen?

Verkeerde station

Wat bleek, zij waren wel degelijk bij Meppen, maar dan in Meppen Nederland! Had ik net een hele spannende treinreis overleefd voor niks. Chips wat nu? Goed voorbereid op reis gaan uh sja ik had nog beter mijn best moeten doen dus!

Bang als ik was voor de Duitse politiemannen besloot ik toch maar aan de taxichauffeuse te vragen of ze mij kon helpen. Gelukkig was het bureau dichtbij en daar moesten de mannen smakelijk lachen om mijn Engelse uitleg van mijn avontuur. Ze belden mijn familie op en een oom die ook nog onderweg was naar Meppen, zou naar mij toe komen rijden. De afstand tussen deze twee plekken is gelukkig niet groot. Ik dronk voor het eerst in mijn leven koffie, vond het nog lekker ook, en schaamde mij diep.

Keine stress

Nu ruim 20 jaar later zijn de tijden zo anders. Er staan duidelijk landcodes achter de plaatsnamen op 9292ov. Je mobiele telefoon heeft ook dekking in het buitenland, je Nederlandse Euro’s worden ook in Duitsland geaccepteerd en zelfs je pinpas werkt er gewoon. Maar ik heb hier wel één heel groot ding van geleerd, ouders controleer altijd of je kinderen de reis goed gepland hebben.

Goed voorbereid op reis scheelt heel wat stress en geld, al levert het achteraf wel een goed verhaal op natuurlijk. Of je gaat lekker met je kinderen op reis: treinreizen met kinderen zijn erg fijn. De kinderen genieten met volle teugen van het wisselende landschap, de gezelligheid en het avontuur.

Houd jij ook van treinreizen? En ga jij altijd goed voorbereid op reis?

7 reacties op “Goed voorbereid met de trein | verdwaald!”

  1. Oh nee wat een verhaal en ik zie het zo voor me. Ik ben niet zo van het treinen al heb ik twintig jaar geleden wel een interrail gedaan door Frankrijk, Spanje en Portugal en dit was ideaal. Ook met de nachttrein enzo. Een leuk avontuur was deze vakantie.

  2. Ik reis zelf ook graag met de trein. Niet zo ver, meestal een reis van ongeveer 3 uur. Een nachttrein lijkt mij ook wel fijn, vooral voor verre reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »