Ga naar de inhoud
Home » Wie wint het Eurovisie Songfestival 2021 ?

Wie wint het Eurovisie Songfestival 2021 ?

Jeangu Macrooy

In 2019 won Nederland – eindelijk sinds 1975 weer – met het prachtige nummer Arcade van Duncan Laurence. Ik voorspelde toen vanaf het begin al dat Nederland zou winnen. Samen met mijn vriendengroep hadden we een Eurovision-Night georganiseerd, puur om onze winst samen te vieren. We hebben toen ook met zijn alle gewed op wie er in de top 5 zou belanden, en je raadt al wie er won: Moi! En dat is eigenlijk precies wat ik nu ga doen. Voorspellen, voorspellen en nog meer voorspellen. Dus..wie wint het Eurovisie Songfestival 2021?

Sinds 2013, toen ik begon met het Eurovisie Songfestival te volgen, heb ik steeds de winnaar goed voorspeld. Gaat het me dit jaar weer lukken? Dit jaar is het erg lastig voorspellen! Wint Nederland voor de tweede keer op rij, en voor welke landen kunnen we op een goed resultaat rekenen?

Of Nederland weer gaat winnen? Als je alles in overweging neemt, hebben we dit jaar gewoon geen winnend lied. Onze staging ziet er goed uit en heeft een prachtige boodschap maar of het er genoeg uitspat om de ‘curse of the host-country’ te verbreken (dat het land die Eurovisie organiseert in de bottom 5 terecht komt)? Nee, dat denk ik absoluut niet. De bookmakers hebben ons op dit moment op een 21ste plek staan van de 26 landen in de finale. Oei!

Kanshebbers op de titel

De vier landen die volgens mij wél een kans maken om het Eurovisie Songfestival 2021 te winnen zijn:

Malta, Destiny – Je Me Casse

Je Me Casse is een female empowerment nummer. Destiny zingt het verhaal van een uitje naar de club, waarbij een man een vrouw lastigvalt. Hij probeert haar met drankjes etc te versieren maar zij heeft geen interesse in hem. Wat je ook aan hebt, het mag niet als toestemming gezien worden voor een man om te kunnen doen wat hij wilt. En als hij niet stopt met haar lastig vallen, peert ze hem oftewel “Je me casse”. Malta was toen alle nummers bekend werden, de absolute favoriet. Dat is ook een tijdje zo gebleven. Waar Euro-fans echter vaak op wachten zijn de rehearsals, waar je ziet wat de artiesten aan zullen trekken en een voorproefje krijgt van hoe het eruit komt te zien. Hier kwamen de twijfels naar boven.

Eurovisie Songfestival Malta
Foto: EBU/Andres Putting

Zowel de zangeres, Destiny Chukunyere, als haar achtergronddanseressen hadden fluoriserend roze outfits aan wat voor heel veel mensen niet bij hun visie paste. En de achtergrond viel ook erg tegen, het was een simpele fluoriserend gele muur. De fans hadden meer verwacht, en de bookmakers ook. Inmiddels is ze naar de derde plek gezakt bij de bookmakers maar Malta is absoluut nog een kanshebber op de titel. In de halve finale had Destiny haar roze jurk verruild voor een zilveren outfit. Ik ben ervan overtuigd dat de eerste halve finale gewonnen is door Destiny maar dat zullen we pas na de finale kunnen zien.

Zwitserland, Gjon’s Tears – Tout l’Univers

Tout l’Univers is een franstalig nummer dat, van wat ik eruit heb geïnterpreteerd, gaat over de angst om op te groeien in een harde wereld en de kracht van liefde. Vooral aan het begin hoor je zinnen zoals ‘Le moment de grandir’ en ‘Ne pas te retenir’. Maar zodra de pre-chorus begint neemt het nummer een hele andere wending. “Tout l’univers. Nos deux coeurs sous la terre. Au milieu des failles où tout éclate, se trouver au point d’impact. Sans toi. Que deviendront nos souffles s’ils restent sur le bord?”. Dit betekent: “Het hele universum. Onze twee harten onder de aarde. In het midden van de scheuren waar alles explodeert, op het punt van intensiteit. Zonder jou. Wat zal er van onze ademhaling overblijven, als het op de kust blijft?”.

Foto: EBU/Andres Putting

Ik vind het prachtig en het is dan ook mijn op één na favoriet van het jaar. Maar of het gaat winnen weet ik niet zeker. De impact van de videoclip was groot. Hij heeft het over het hele universum en in de videoclip zie je dan ook een gigantisch draaiend heelal. Ik dacht ook gelijk dat ze dit op het podium zouden her-creëren, maar dat was niet het geval. Wel een teleurstelling voor zowel mij, de fans en de bookmakers. Maar of je de Zwitsers-Albanese zanger weg kunt strepen uit het lijstje kanshebbers: Dat denk ik niet.

Frankrijk, Barbara Pravi – Voilà

Valt het jullie ook op dat tot nu toe alle titels van deze nummers Frans zijn? Mij nu ook :D. Anyway, back to business. Frankrijk was tot vorige week de favoriet volgens de bookmakers, en staat nu tweede. Frankrijk heeft dit jaar wel wat in hun voordeel. Dat de fans nu minder verwachten van Zwitserland maakte Frankrijk al heel snel de nieuwe franstalige favoriet van het jaar. Voilà gaat over een meisje met een droom. Ze begint het nummer dan ook met lyrics zoals: “Écoutez moi, Moi la chanteuse à demi”. Wat eigenlijk betekent: “Luister naar mij, de wannabe zangeres”.

Barbara Pravi Eurovision
Foto: EBU/ Thomas Hanses

Later in het nummer hoor je de passie in haar stem en verandert het eigenlijk naar bijna een cry for help dat mensen luisteren naar haar stem, haar verhaal en de boodschap die ze wil overbrengen. En aan het einde interpreteer ik het als een soort overwinning dat mensen haar eindelijk zien en dat haar droom eindelijk is uitgekomen. De staging is prachtig, haar stem is fenomenaal en het liedje is pure kwaliteit. De enige vraag die is of ze hiermee de kijkers thuis wel 100% meesleept, want met de juryleden zit het wel goed! Absoluut een kanshebber.

Italië, Måneskin – Zitti E Buoni

En daar is hij dan: Mijn persoonlijke favoriet van dit jaar. Zitte E Buoni is een Italiaans nummer en de titel betekent letterlijk: “Zwijg en wees braaf/rustig”. Het gaat over je eigen stijl omhelzen en over het leven als iemand die anders denkt dan de rest. Dit nummer is een rocknummer waar ik zelf ontzettend van houd en dan is het ook nog in eigen taal. Finland heeft dit jaar ook een rocknummer ingezonden maar is toch minder een favoriet omdat zowel ik als de fans het gevoel hebben dat het nummer van Finland bijna een metal nummer te noemen is wat ik dan toch voorspel minder in de smaak gaat vallen bij de juryleden. Qua fans denk ik ook dat meer mensen met de Italiaanse inzending zullen connecten omdat er toch een soort classy vibe hangt als deze band optreedt.

Italiaanse inzending eurovisie 2021
Foto: EBU/ Andres Putting

Het is echt geweldig om te zien. Ik zie deze act de televote in de finale ook winnen, het enige wat hun nog zou kunnen tegen houden zijn de juryleden, en ik maak me daar wel zorgen om. Er is in mijn hoofd geen twijfel mogelijk over het feit dat Italië dit jaar in de top 5 komt. Maar kunnen ze het ook winnen? Volgens de bookmakers is Italië op dit moment de favoriet, maar dat kan nog veranderen…

Top 10 Voorspellingen Eurovisie Songfestival 2021

Jullie hebben nu al mijn mogelijke winnaars gezien, maar welke landen maken de top 10 compleet? Dit zijn mijn voorspellingen voor de top 10 van Eurovisie Songfestival 2021!

10. Litouwen, The Roop – Discoteque (212 punten)

Litouwen was in 2020 een favoriet om te winnen, dus toen dat jaar niet doorging was dat echt wel een teleurstelling. Dit jaar heeft The Roop een soortgelijk nummer gestuurd, maar naar mijn mening wel minder sterk. Discoteque heeft een uitbundige staging en de leadzanger Vaidotas Valiukevičius heeft een goede stem. Ik denk dat ze daarom middle of the road gaan scoren bij de juryleden en qua televote verwacht ik dat ze niet buiten de top 10 eindigen.

Litouwen Eurovisie songfestival
Foto: EBU/ Andres Putting

Ik denk dat dit net genoeg gaat zijn voor een plekje in de top 10, maar wil ook een honourable mention geven aan Griekenland & Rusland, want zij zouden in mijn hoofd dit plekje kunnen stelen.

9. Cyprus, Elena Tsagrinou – El Diablo (228 punten)

Cyprus heeft dit jaar een risico genomen met dit nummer. Het gaat over de duivel wat een gevoelig onderwerp is, maar de fans hebben dit toch goed ontvangen. Het is één van de betere catchy bops van het jaar en op Elena’s stem is live werkelijk niks aan te merken. Ik denk daarom dat ze bij zowel de juryleden als bij de televote het goed gaan doen. Of het net zoveel hype heeft of net zo uniek is als andere inzendingen, weet ik niet zeker.

Cyprus Eurovision 2021
Foto: EBU/ Thomas Hanses

Cyprus opent in de finale de show, wat een voordeel kan zijn als het echt een heel uitbundig nummer was maar dat is het niet, en daarom kan het nummer vergeten worden in de loop van de avond. Vandaar de negende plek voor Cyprus.

8. IJsland, daði & gagnamagnið – 10 Years (252 punten)

Ijsland was net als Litouwen één van de favorieten om te winnen in 2020. Sterker nog, hun nummer ‘Think About Things’, wat ging over daði’s dochter, werd een internationale hit. Dit jaar stuurde de zanger samen met zijn band het nummer ’10 Years op’, wat gaat over zijn vrouw. Het nummer is erg goed, hij heeft een bijzondere stem en hij is nog best bekend door de hit van vorig jaar.

IJsland halve finale Eurovisie
Foto: EBU/ Andres Putting

Ik verwacht dat dit nummer bij zowel de juryleden als de televote in de top 10 zal eindigen om deze redenen. Toch heeft dit nummer minder impact dan hun nummer van vorig jaar. Ik zie een paar andere landen het beter doen bij de juryleden en qua televote heeft deze band de pech dat ze niet live mogen optreden omdat een deel van de bandleden Covid-19 heeft opgelopen. Avrotros gebruikt daarom in de finale, net als in halve finale 2, het filmpje van de 2de rehearsal. Ik denk dat dit hun succes bij het publiek toch een beetje zal beïnvloeden.

7. Bulgarije, VICTORIA – Growing Up Is Getting Old (260 punten)

Victoria heeft dit nummer zelf geschreven voor haar vader. Het is een heel klein liedje in vergelijking met veel andere inzendingen dit jaar, en ik denk dat het er juist om die reden gaat uitspatten. Haar stem is super uniek en neemt je echt mee. Ik denk dat dit het bij de juryleden heel erg goed gaat doen. Haar stem klinkt live bijna hetzelfde als in de videoclip.

Bulgarije Eurovisie
Foto: EBU/ Thomas Hanses

Mijn enige zorg voor Bulgarije is toch de televote. Een deel van de mensen gaat hier mee connecten maar of heel Europa dat gaat doen is voor mij de vraag. Ik zie dit in de top 5 komen bij de juryleden, misschien zelfs in de top 3, maar heb het vermoeden dat de televote dit rond een 13de/14de plek gaat ranken. En daarmee hoop ik dat ze de top 7 van het Eurovisie Songfestival 2021 haalt.

6. San Marino, Senhit ft. Flo Rida – Adrenalina (289 punten)

Wie had ooit gedacht dat de beroemde rapper Flo Rida op het Eurovision podium zou belanden? Ik in ieder geval niet, maar San Marino maakte van die droom toch realiteit. Wat San Marino in zijn voordeel heeft is dat ze in de finale als laatste optreden. En dat dan met Flo Rida in het lied ook nog. Als de televote hier niet voor gaat, dan weet ik het oprecht niet meer.

Flo Rida Eurovisie
Foto: Stijn Smulders

De reden dat ik denk dat dit niet echt de kans heeft om het Eurovisie Songfestival 2021 te winnen is door de stemmen van de juryleden. Hoewel ik ze dit wel in de top 12/13 zie zetten, zijn Senhit haar vocals live niet geweldig en meer dan een goed popnummer wordt dit ook niet. Om te winnen heb je van zowel de jury als de televote support nodig. Maar San Marino mag heel blij zijn met een 6de plek mocht dit uitkomen, want beter dan 19de zijn ze nog nooit geëindigd.

5. Oekraïne, Go_A – Shum (301 punten)

Shum, wat in het Nederlands lawaai betekend, is echt het ultieme Eurovision lied. Het is een soort van techno-pop maar verder kun je er echt geen benaming voor vinden. Het lied is letterlijk lawaai. Maar met de geweldige staging is dit heel snel een fan favourite geworden. Of de juryleden hiervoor gaan, ik denk het niet. Maar mensen vergeten soms dat een heel groot deel van de stemmers geen euro-fans zijn, maar gewoon mensen die eurovisie kijken voor het plezier en voor de show.

Oekraine eurovisie
Foto: EBU/ Andres Putting

Hierom denk ik dat de televote hier echt wild voor zal gaan (mogelijke televote winnaar) en ze misschien wel meer dan 10 plekken omhoog schieten in de uiteindelijke ranking. Ik mag het hopen, ook dit is één van mijn favorieten dit jaar.

4. Zwitserland, Gjon’s Tears – Tout l’Univers (349 punten)

Vanaf hier word het echt lastig. Ik denk, zoals ik al heb gezegd, dat al deze landen kunnen winnen, maar moet toch de knoop doorhakken, en al met al denk ik toch dat Zwitserland op de vierde plek gaat eindigen. Zwitserland gaat hoog eindigen bij zowel de jury als de televote. Het probleem is dat ik denk dat bij de jury 2/3 landen die ik al mogelijke winnaars heb genoemd het beter gaan doen, en bij de televote denk ik toch dat het publiek de andere liedjes en stagings net beter gaan onthouden. Ik had nog steeds liever een andere setting gezien voor dit liedje, en hoewel ik het niet zeker weet, denk ik toch dat dat Zwitserland de winst gaat kosten.

3. Italië, Måneskin – Zitte E Buoni (372 punten)

Hoe graag ik ook wil dat Italië wint, ik weet gewoon net niet zeker of ze genoeg punten gaan halen bij de jury. Ik denk dat het close word tussen San Marino, Oekraïne en Italië, maar ik denk dat Italië uiteindelijk de televote compleet gaan winnen. Ze treden aan het eind van de avond op en dit nummer gaat sowieso blijven hangen bij de kijkers.

Het enige probleem is dat met Finland in de finale er toch een kans is dat een deel van de rock fans op hun gaan stemmen. Hierdoor kan Italië in combinatie met een mindere jury-score dan Malta en Frankrijk toch net niet genoeg punten behalen om te winnen. Maar stiekem hoop ik dat ik het dit jaar fout heb ;).

Eurovisie songfestival 2021
Foto: Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS

2. Frankrijk, Barbara Pravi – Voilà (409 punten)

Dit was pas moeilijk. Ik heb echt eeuwen lang getwijfeld tussen Frankrijk en Malta wie ik dacht dat de winst zou pakken. Ik denk dat Frankrijk de jury-vote gaat winnen, maar dat Malta daar vlak achter zal eindigen. En in combinatie met de televote denk ik toch dat Malta net meer mensen zal bereiken met haar nummer, en daarmee zal Destiny toch net meer punten behalen in totaal. Maar wat is dit een moeilijk jaar om te voorspellen.

Voilà is echt een prachtig nummer, maar in de current state van Europa betwijfel ik toch of genoeg mensen hierop zullen stemmen in vergelijking met een wat sneller nummer. En daarom denk ik toch dat Frankrijk de runner-up zal zijn van Eurovision 2021.

1. Malta, Destiny – Je Me Casse (418 punten)

Daar is ze dan, de winnares van het Eurovisie Songfestival 2021: Destiny voor Malta! Of ik zelfverzekerd ben: Nee. Dit is het eerste jaar waarbij ik echt twijfel over wie er gaat winnen, en ik denk ook dat dit jaar een fotofinish gaat worden. Maar al met al denk ik toch dat Malta zowel de jury als de televote support gaat hebben om te winnen. De jury gaat hiervan houden.

Het is een goed nummer met een sterke boodschap en Destiny kan geweldig zingen. Daarnaast heeft dit heel lang bovenaan de odds gestaan wat de jury soms ook meeneemt. Qua televote denk ik dat dit rond de 3de – 5de plek gaat eindigen, maar omdat ik voorspel dat de verschillen tussen de jury en de televote dit jaar zo groot gaan zijn, zie ik Malta toch het snelste winnen. En ze zou het ook echt verdienen.

Foto: Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS

Voor de liefhebbers heb ik hier nog mijn voorspellingen voor het Eurovisie Songfestival 2021 van plek 11 tot 26:
11. Griekenland – 12. Rusland
13. Finland – 14. Portugal
15. Servië – 16. Zweden
17. Israël – 18. Noorwegen
19. Azerbaijan – 20. Albanië
21. Duitsland – 22. België
23. Moldavië – 24. Nederland
25. Spanje – 26. Engeland

Ik vind het Eurovisie Songfestival 2021 zo ontzettend leuk! We hebben er twee jaar op gewacht en dan is het ook nog zo ontzettend onvoorspelbaar…Ik kan gewoon niet wachten op de resultaten.

Ga jij kijken naar de finale? Wie wordt volgens jou de winnaar?

Groetjes, Max

13 reacties op “Wie wint het Eurovisie Songfestival 2021 ?”

  1. Ik ga zeker kijken! Geen idee wie er gaat winnen overigens.. Cyprus vond ik trouwens echt heel erg gejat van Lady Gaga’s Bad Romance.

  2. Litouwen vind ik ook vrij goed, Ijsland zou met hun gekke kleding wel eens een verrassing kunnen zijn en de rest… Persoonlijk ben ik helemaal niet weg van Malta, snap de fuzz niet goed.
    Maakt niet uit, ik stem tegen beter weten in gewoon lekker voor Belgie!! Ze zijn een beetje een buitenbeentje met hun kalme en eenvoudige act. Zangeres is wel erg goed dus misschien helpt dat wel…

  3. Heel eerlijk is dit niet mijn ding. Wat ik wel heel gaaf vind is dat ik door jouw enthousiasme, teksten en foto’s even een heel ander Songfestival zie dan hoe ik dat voor ogen had (vroeger bedoel ik). Destijds was het zo vaak zo saai. Dit is even van een heel ander niveau. Toch ga ik het nog steeds niet kijken, maar iedereen die dat wel doet… heel veel plezier!

  4. Hier een songfestival fan van het eerste uur. Ik had mijn hoop gevestigd op Zwitserland, maar helaas, de gitaarherrie van Italië wist vooral het publiek te bekoren. Europa is hard aan herrie toe, ha ha ha.

  5. Ik heb enkel naar de finale gekeken. Ik vond het wel jammer dat de UK geen enkel punt gekregen hebben. Volgens mij een van de weinige liedjes dat je nog op de radio zal horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »