Ga naar de inhoud
Home » Our Friend | gemiste kans over pijnlijk onderwerp

Our Friend | gemiste kans over pijnlijk onderwerp

Our Friend film

Houd de zakdoekjes dicht bij de hand wanneer je Our Friend opzet. Journalist Matthew en zijn vrouw Nicole zijn een koppel zoals alle koppels, een koppel met ups en downs. Ze houden van elkaar, hebben twee kinderen, carrières en maken soms foute beslissingen. Je weet, zoals dat gewoon in het echte leven gaat. Our Friend is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en is ook een hele menselijke film. De film raakte me absoluut maar blijft voor mij vooral een gemiste kans. Er had meer uitgehaald kunnen worden.

Van liefde naar kanker naar dood

Relatief kort nadat Matthew en Nicole te horen krijgen dat ze kanker heeft, horen ze dat de chemo niets heeft uitgehaald, dat de kanker is uitgezaaid en dat ze nog maar zes maanden te leven heeft. We gaan heen en terug in de tijd, zien het begin van hun relatie, hun ontmoeting met goede vriend Dane, de kids, de ziekte en Nicole’s gevecht tegen de ziekte. Aan het begin is ze nog strijdlustig, geeft ze zich er niet aan over, wil ze het de kinderen niet vertellen maar op een gegeven moment wordt de ziekte te sterk. Dit zien we ook. Hoe haar kaarsje dooft, steeds meer, tot het uitgaat.

Dat proces is enorm pijnlijk om te zien. Ik voelde hem misschien extra omdat ik mijn moeder aan kanker ben verloren maar ik denk dat Our Friend ook zeker mensen zal ontroeren die het niet rechtstreeks hebben meegemaakt. Ik vond Dakota Johnson, die de rol van Nicole speelt, alleen niet krachtig genoeg. Ik denk dat er legio actrices waren geweest die deze rol beter hadden kunnen vertolken. Ze overtuigde me niet. Dat is wat mij betreft gemiste kans 1.

Vrienden verdwijnen

In het hele proces van diagnose tot acceptatie speelt de goede vriend van het koppel, Dane, een grote rol. Hij steunt ze namelijk zoveel hij kan, terwijl veel vrienden juist uit hun leven ‘verdwijnen’. Wanneer hij ziet dat Matthew het amper aan kan in zijn eentje, besluit hij in te trekken om het gezin te helpen. Matthew is gestopt met werken, besteed zijn dagen aan het verzorgen van zijn vrouw terwijl hij de opvoeding van hun twee dochters op zich probeert te nemen. Dane’s hulp is meer dan welkom.

De omgeving van Dane heeft daarentegen niet veel begrip voor zijn keuze om bij het stel in te trekken. Het kost hem zijn baan en zijn relatie maar er is geen twijfel voor hem: zijn vrienden hebben hem nodig en hij zal er voor ze zijn. Jason Segel is perfect gecast als Dane. Casey Affleck vond ik, net als Dakota Johnson, niet de beste keuze voor de rol (gemiste kans 2). Hij komt vrij gevoelloos en niet sympathiek over.

Casting, tijdslijn en zakdoekjes

Nu vind ik Johnson en Affleck over het algemeen niet erg indrukwekkend als acteurs, ook in andere rollen niet, maar wanneer het verhaal groots is stoort het minder. Our Friend is niet groots. Our Friend is een kleine film waarbij alles draait om emoties, om een gevoel overbrengen en daar zijn ze beiden niet zo sterk in. Zoals gezegd is Jason Segel wel authentiek en overtuigend als de, ietwat depri, goedzak die alles laat vallen voor zijn vrienden.

Waar ik ook uitgeput van werd is het heen en weer gaan in de tijd. Aan de lopende band reizen we af naar 2008, dan is het weer 2013, dan weer 2012. Het is daardoor soms best lastig te volgen. Bij sommige films voegt dit wat toe aan het verhaal maar in dit geval, was het niet nodig en leidt het alleen maar af (gemiste kans 3).

Al met al raad ik de film wel aan, al was het door het onderwerp. Het is echt een hele verdrietige film over kanker, over vriendschap en over loyaliteit. Vriendschap is een kostbaar goed waar je goed mee om moet gaan. Niet alleen in goede tijden. Misschien dat meer mensen dit zullen beseffen bij het zien van Our Friend.

Our Friend met Jason Segel en Dakota Johnson

Srsck score ★★

VS, 2019. Drama van Gabriela Cowperthwaite met Isabella Kai, Cherry Jones (heel kort maar wel het vermelden waard!), Dakota Johnson, Casey Affleck en Jason Segel.

Te zien op o.a Picl en Pathé Thuis.

9 reacties op “Our Friend | gemiste kans over pijnlijk onderwerp”

  1. Heftige film,confronterend maar ook iets wat veel speelt. Kanker is doodsoorzaak nummer 1. Momenteel en ik schrik er van hoeveel jonge mensen tegenwoordig met die rotziekte moeten dealen.

  2. Ben het met je eens dat dakota niet een hele sterke actrice is…. jammer als een film dat niet goed uit de verf komt. Misschien zou ze juist meer van dit soort rollen moeten spelen

  3. mooie duidelijke review ! goed onderbouwd, dat vind ik altijd zo prettig bij jou. Ik denk niet dat ik de film ga zien: ik ben gewoon niet in de stemming ( kan die film ook niets aan doen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »