escher museum

Naar het museum: Escher in het Paleis

Waarom wij relatief veel kunst hebben op een site gericht op ouders en kinderen werd me laatst gevraagd. Net alsof kunst en kinderen niet bij elkaar zouden passen. Ik heb al eerder een stuk geschreven over de kinderen meenemen naar musea en ik blijf erbij dat het echt heel leuk kan zijn voor kinderen. Sommige kunstenaars en musea zullen kinderen wel net iets meer aanspreken dan anderen. Zo ook het Escher museum in Den Haag, Escher in het Paleis, en wel om meerdere redenen.

paarden
Escher in het Paleis

Bizarre kroonluchters

Op de eerste plaats door het werk van Escher natuurlijk maar ook door de interactieve  installaties op de 2e verdieping en door de combinatie van bizarre kroonluchters en de koninklijke locatie. Het museum is gelegen in het vroegere winterpaleis van koningin-moeder Emma. Persoonlijk begreep ik echt helemaal niets van de kroonluchters van de Rotterdamse kunstenaar Hans van Bentem, ik vond ze totaal niet passen in het plaatje, zag er helemaal geen verband in, niet met het paleis en niet met Escher maar de meeste kinderen zullen de kroonluchters in alle vormen en maten vast heel geinig vinden!

kroonluchter Escher museum

Maurits Cornelis Escher

Maurits Cornelis “Mauk” Escher is in Leeuwarden geboren in 1898 en hij overleed in Laren in 1970. Tijdens zijn leven is hij veel verhuisd, eerst naar Arnhem als kind, later naar Haarlem om te studeren, daarna naar Italië met zijn vrouw Jetta, vervolgens naar Zwitserland, toen België en weer terug naar Nederland  in 1941. Eerst in Baarn en uiteindelijk in Laren. In het museum zijn veel foto’s te zien van Escher waaronder eentje van zijn huwelijk in Viareggio aan de Toscaanse kust, heel mooi om te zien! Escher’s bekendste werken dateren uit de periode vanaf 1941. Bij Escher in het Paleis zijn er honderddertig werken van Escher te zien. Dankzij die uitgebreide collectie is de ontwikkeling in zijn werk over de jaren heel mooi te zien!

eschermudpuddle
Escher in het Paleis

Aan het begin zie je nog mooie Italiaanse landschappen en dat ontwikkelt zich naar steeds meer “wiskundige” werken, gezichtsbedrog en surrealistische beelden. Vooral de vele dieren in de werken van Escher en de metamorfoses zullen kinderen weten te intrigeren. Ook sommige werken zoals “de Toren van Babel” zijn leuk voor kinderen omdat ze de “verborgen” mensen er op kunnen zoeken (net als waar is Wally!! ;)).

Interactieve installaties

Op de tweede verdieping zijn er allerlei interactieve installaties die erg leuk zijn voor kinderen. Zo is er bijvoorbeeld een gangetje waar je doorheen loopt waarbij het lijkt of de vloer onder je voeten vandaan gerukt wordt en is er de mogelijkheid om een foto te laten maken waarbij één iemand heel erg groot lijkt en de ander heel erg klein. Het is niet groot maar het zal de kleintjes zeker een tijd vermaken!

Niet alleen kijken maar ook doen
Niet alleen kijken maar ook doen

Wanneer je naar de tweede verdieping gaat zal je trouwens opvallen dat de trap niet doorloopt na de eerste verdieping. Je moet dan een gangetje in en daar is een kleine trap die wel naar de tweede verdieping gaat. Dat komt schijnbaar doordat vroeger de koningin nooit naar de tweede verdieping ging, alleen de bediening. Daardoor was er geen mooie trap nodig naar de tweede want de trap van 1 naar 2 hoog werd toch niet door haar gebruikt. Ik vond het wel geinig 🙂

Waar is de trap?
Waar is de trap?

Het winterpaleis van Koningin Emma

Het paleis waar het museum nu gevestigd is was vroeger het winterpaleis van Koningin Emma, ‘s zomers verbleef ze op Soestdijk. Later diende het paleis als werkpaleis voor de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.  In 1991 verkochten ze het paleis aan de gemeente Den Haag op voorwaarde dat er alleen culturele activiteiten in plaats zouden vinden. Sinds eind 2002 is in het paleis de permanente Escher overzichtstentoonstelling gevestigd.

Vervlogen tijden in het paleis
Vervlogen tijden in het paleis

Workshops in de (herfst)vakantie

Al met al is een bezoek aan Escher in het Paleis een aanrader met de kinderen en leuk om tijdens de vakanties te combineren met een kinderworkshop in het Escher Lab van het Museum.

Voor meer info kun je naar de website van Escher in het Paleis. Of je kunt kijken naar ons lijstje van leukste musea voor kinderen in Nederland.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.