Ga naar de inhoud
Home » Kibbeh bil saniyeh | Nostalgisch gebrabbel en 1 recept uit Libanon

Kibbeh bil saniyeh | Nostalgisch gebrabbel en 1 recept uit Libanon

cici sursock

Ken je dat? Van die geuren die bepaalde beelden van vroeger oproepen? Muziek heeft dat effect ook wel eens. Dan hoor je wat of ruik je wat en BAM er verschijnt een lang vergeten herinnering. Voor mij persoonlijk werkt eten ook als een tijdmachine. Ik word gewoon hartstikke nostalgisch van bepaalde gerechten. Gisteren maakte ik een Libanees vleesgerecht dat “denk aan vroeger” schreeuwde, Kibbeh bil saniyeh. Bil saniyeh betekent, even losjes vertaald, in een ovenschotel. Je hebt namelijk meer soorten Kibbeh, een rauwe versie, een gefrituurde balletjes versie etc..

Kleine ik en de kip

Toen ik een jaar of 5 was kon mijn moeder niet koken. Later werd ze kok, een hele goede zelfs, maar dat had ik toen echt niet kunnen raden. Net zo onrealistisch als dat ze astronaut zou worden. In die tijd hadden mijn ouders ook erg weinig geld dus deden ze creatief met aardappels. Maandag puree, dinsdag gebakken aardappels, woensdag rösti, donderdag friet, nou ja je begrijpt het wel. Gek genoeg was de aardappel overdosis mij niet bijgebleven, mijn ouders vertelden het me later. De kip daarentegen…die vergeet ik niet.

Een van de weinige recepten die mijn moeder in die tijd kende was een gerecht met kip met rijst in tomatensaus. Ik was als kind een moeilijke eter en vond kip sowieso echt heel vies dus dat ging niet helemaal goed. We woonden op 7 hoog, de bovenste verdieping, en ik was te klein om over de rand van het balkon te kijken. Ik wist dus niet dat ons balkon er zo uitzag:

kebbeh recept

Wanneer ik het befaamde kipgerecht voorgeschoteld kreeg (en dat is in mijn herinnering veel te vaak!!) gooide ik mijn bord altijd snel leeg over de balkonrand zo gauw mijn moeder even niet keek (de logica…dacht ik dat de kip dan wel zou verdwijnen??). Op een dag belde de buurvrouw van 6 hoog bij ons aan en ik hoorde haar tegen mijn moeder zeggen dat ze er niets van begreep maar dat ze al een hele tijd regelmatig kip met rijst op haar balkon vond. Mijn moeder was serieus niet blij.

Kibbeh bil saniyeh recept

Hier moest ik dus aan denken toen ik een overheerlijke kibbeh bil saniyeh maakte. Zo maakte mijn moeder het voor me na alle kip taferelen en oh man wat is het toch lekker. Ik ben alleen wel vergeten een foto te maken, echt suf, doe ik vaker ook. Oops I did it again. Nu vind ik dat degene die zich door alle nostalgisch gebrabbel tot op dit punt geworsteld heeft beloond mag worden met het recept van dit hemels gerecht.

recept libanees
Kibbeh (c) honestfood.com

Ingrediënten

Voor het deeg:

800 gr lamsgehakt, 50 gr uien, 500 gr Burghul/Bulgur, zout, peper

Voor de vulling:

300 gr lamsgehakt, 50 uien, 50 gr boter, 100 gr pijnboompitten, zout, peper, nootmuskaat.

Voor erbij:

yoghurt, munt, komkommer, knoflook

De Burghul tien minuten in water laten weken. De eerste 5 ingrediënten in de keukenmachine gooien, aanzetten, doorgaan tot je een homogeen deeg krijgt.

Dan in een pan: je boter, fijngesnipperde uitjes, pijnboompitten, vlees (voor de vulling dus want die andere heb je al verwerkt in het deeg), zout en peper. Koken totdat het gaar is en super lekker ruikt.

Men neme nu een mooi groot rond ovenschotel (zo’n quiche vorm is eigenlijk helemaal perfect). Hierop leg je een gedeelte van het deeg dat je eerder gemaakt hebt, het mag ongeveer 3 a 4 mm dik zijn (echt niet dikker!!). Doe daarbovenop de vulling en bedek het geheel met een andere laag deeg. Deze laag mag wat dikker dan de onderste, maak het deeg gewoon op. Maak een gat in het midden van je “taart” en doe daar een grote klont boter in. Met de botte kant van een mes maak je ruitjes over de hele taart.

Het geheel mag nu in de oven op 200 C, ongeveer 40 minuten. Serveer met een sausje van yoghurt, komkommer, knoflook en verse munt. Hummus is er ook lekker bij. Eigenlijk is het erg makkelijk te maken en echt heel erg lekker al zeg ik het zelf. Volgende keer maak ik een foto, beloofd!!

En er is ook een alternatief voor de vegetariërs onder ons: Kibbeh Aat’aa, oftewel een kibbeh met aardappel, munt en kikkererwten. Het vegetarische kibbeh recept kun je hier vinden. Nomnomnom!!

3 reacties op “Kibbeh bil saniyeh | Nostalgisch gebrabbel en 1 recept uit Libanon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »