Humboldt Forum: nieuwe culturele hotspot in Berlijn

Opening Humboldt Forum

Berlijn is vanaf morgen een culturele hotspot rijker. Het Humboldt Forum opent op 20 juli de deuren voor het publiek. Dit nieuwe culturele kwartier is in de afgelopen tien jaar ontwikkeld en is gelegen op een belangrijke historische locatie in Berlijn op het kruispunt tussen de Brandenburger Tor en de Alexanderplatz.

Wat bijzonder is aan het Humboldt Forum, is dat het een locatie is waar verschillende disciplines bij elkaar zullen komen: Kunst en cultuur maar ook communicatie en debat en wetenschap en natuur.

Tentoonstellingen: Tussen natuur en cultuur

Het Humboldt Forum is geïnspireerd door en vernoemd naar de broers von Humboldt. Het biedt onderdak aan vier partners die een afwisselend programma van tentoonstellingen, voorstellingen en evenementen zullen organiseren.

Expositie Nach der Natur (Naar de natuur)

De openingstentoonstelling van het Humboldt Labor Nach der Natur gaat over de verwevenheid tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit enerzijds en de wereldwijde bedreigingen voor de democratische rechtsorde anderzijds. Het nauwe verband tussen de natuur en de maatschappij, tussen mens en milieu, tussen vooruitgang en vernietiging, is een belangrijk en hartstikke actueel onderwerp.

In de vorm van een modern curiositeitenkabinet is in de tentoonstelling een heel scala aan onderzoeksbenaderingen van deze en andere actuele vraagstukken bijeengebracht.

Cultuur en natuur in Humboldt Forum
Foto: Philipp Plum

Schrecklich schön. Elefant – Mensch – Elfenbein (verschrikkelijk mooi. Olifant – mens – ivoor)

Deze tentoonstelling is een kritische verkenning van de wereldwijde handel in ivoor en de rol van ‘de mens’ daarin. Men gebruikte 40.000 jaar geleden al slagtanden om kunstvoorwerpen te maken. Ivoor staat in onze moderne tijd symbool voor onrecht en geweld, slavernij en koloniale uitbuiting.

De confronterende tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met de Staatliche Museen zu Berlin, het Museum für Naturkunde en de National Museums of Kenya en is tot 28 november 2021 te zien.

Wie zijn de broers Humboldt?

De naam Humboldt staat voor onderwijs en wetenschap. Wilhelm von Humboldt werd in 1767 geboren en zijn broer Alexander in 1769. Alexander verzamelde en documenteerde alles wat hij in handen kreeg – van planten en gesteenten tot dieren en menselijke beenderen. Wilhelm was een sociaal wetenschapper die zich specialiseerde in taalfilosofie, politieke theorie en geschiedfilosofie. Hun manier van denken in samenhangen is kenmerkend voor het artistieke en wetenschappelijke programma van het Humboldt Forum.

De permanente tentoonstelling Einblicke. Die Brüder Humboldt belicht het werk van de twee broers en de connectie met het Humboldt Forum.

Alles over Berlijn

Een andere permanente tentoonstelling is Berlin Global, een uitgebreide tentoonstelling over de stad. Verspreid over een oppervlakte van 4.000 m2 en ontwikkeld met de inwoners van Berlijn leer je in dit interactief geheel alle kanten van de wereldstad kennen door middel van muziek, installaties, kunstwerken, foto’s en objecten. Niet zo’n saai historisch museum dus maar een boeiend geheel, dat zo’n boeiende stad ook wel verdient.

Berlin Global
Foto: Alexander Schippel

Architectuurliefhebbers zullen het gebouw zelf ook zeker kunnen waarderen, een mooie mix van barok en modern. In de kelder kun je overigens overblijfselen zien van het Berliner Schloss dat hier ooit stond.

Meerdere openingsfases

De hele zomer lang is er een uitgebreid aanbod aan activiteiten ter introductie van dit nieuwe centrum. Muziek, dans, kunstinstallaties, projecties, rondleidingen, lezingen en film. Dus mocht je in Berlijn zijn van de zomer, pak dan een openluchtfestival mee of een concert. Natuurlijk kun je ook eten in het forum. Het is een compleet centrum, inclusief plekjes om te shoppen. Maar dit is nog maar het begin van het Humboldt forum!

Eind september wordt de westvleugel van het Ethnologisches Museum en het Museum für Asiatische Kunst geopend, gevolgd door de opening van de oostvleugel van de musea in de eerste helft van 2022. In de musea op de tweede en derde verdieping van het Humboldt Forum zullen meer dan 20.000 objecten uit Afrika, Azië, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika te zien zijn.

Humboldt Forum in Berlijn
Foto: David von Becker

Al met al, is het Humboldt forum zeker een aanvulling op het culturele aanbod van Berlijn. Niet alleen voor toeristen maar ook voor de inwoners van Berlijn. Alle tentoonstellingen zijn de eerste 100 dagen vanaf de opening gratis toegankelijk wat heel fijn is. In verband met corona is het wel alsnog verplicht om vooraf een tijdslot te reserveren via de site.

Berlijn is altijd in beweging. Ik ben al te lang niet in Duitsland geweest. Elke keer dat ik in Berlijn kom, kijk ik mijn ogen uit. Ben jij een Berlijn-liefhebber?

4 gedachten over “Humboldt Forum: nieuwe culturele hotspot in Berlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »