Ga naar de inhoud
Home » Filmlocaties in Ierland | van The Banshees of Inisherin tot Braveheart

Filmlocaties in Ierland | van The Banshees of Inisherin tot Braveheart

Filmlocatie Banshees of Inisherin

Deze week werden de Oscarnominaties bekendgemaakt. Het zal niemand verbazen dat Golden Globes winnaar The Banshees of Inisherin genomineerd is. Niet voor 2 of 3 Oscars. Nee mensen, The Banshees of Inisherin is genomineerd voor maar liefst 9 Oscars. De ruige Ierse westkust heeft absoluut bijgedragen aan het succes van de donker komische film. Ierland is gezegend met betoverende en vooral erg filmische landschappen en is daarom een populaire filmlocatie voor films en series. Wij zetten de mooiste filmlocaties in Ierland op een rijtje.

Waarom Ierland een geliefde filmlocatie is

Het groene eiland heeft veel te bieden op natuurgebied, van watervallen en hoge kliffen tot rotsformaties, grotten en rivieren. Veel plekken zien er best dramatisch uit om eerlijk te zijn. Als ik filmmaker was, dan zou er ook grootste epische films opnemen. En dan hebben we het nog niet eens over alle mysterieuze kastelen en andere spookachtige ruïnes die het land rijk is.

In de afgelopen decennia zijn er tientallen films en series in Ierland opgenomen. Goed nieuws voor de filmliefhebber, want de meeste filmlocaties zijn vrij eenvoudig te bezoeken. Sommigen filmlocaties in Ierland zijn uitgegroeid tot echte toeristische trekpleisters. Noord-Ierland is bijvoorbeeld erg geliefd bij GoT-fans. Hieronder lichten we tien films en series die in Ierland opgenomen zijn, van Belfast tot Harry Potter and the Half Blood Prince.

Kaart door Ierland Toerisme

The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin is de eerste speelfilm die Engels-Iers schrijver en regisseur Martin McDonagh in Ierland heeft opgenomen. Je kent hem van films als In Bruges en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Zijn ouders zijn allebei Iers, paps komt uit County Sligo en mam uit County Galway. McDonagh kwam als kind tijdens de vakanties vaak in County Galway. Als filmlocatie voor The Banshees of Inisherin koos hij (grotendeels) voor Inis Mór in County Galway en het meer noordelijk gelegen Achill Island in County Mayo. The Banshees of Inisherin laat niet alleen de natuurlijke schoonheid van Ierland zien, maar ook de cultuur en erfgoed van het eiland. Mocht je het je afvragen, banshees zijn vrouwelijke mythische wezens uit de Ierse folklore. Zij kondigen de dood aan…

In The Banshees of Inisherin volgen we de twee goede vrienden Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) – hetzelfde acteursduo als In Bruges. Wanneer Colm opeens besluit de vriendschap te verbreken, probeert Padraic met hulp van zijn zus Siobhan de vriendschap nieuw leven in te blazen. Siobhan heeft zelf weer problemen met Dominic, de zoon van de lokale politieman. De gebeurtenissen escaleren volledig als Colm een drastisch ultimatum stelt.

Inis Mór

Inishmore of Inis Mór is de grootste van de drie Araneilanden, gelegen in de Baai van Galway. Het eiland is bekend om de vele mythologische monumenten die er te vinden zijn en om de vlakke kalksteenvlakten die worden doorkruist met droogstenen muren. Deze zijn vaak te zien in de film.

Achill Island

Achill is het grootste eiland van Ierland. De inwoners zijn afstammelingen van de oudste bevolking van Ierland. Het eiland is gelegen aan de westkust, en is met het vasteland verbonden door de Michael Davitt-brug. De omgeving op Achill Island is prachtig, al dan wel heel ruig en ongerept. Er zijn geïsoleerde stranden en dramatische hoge kliffen. Op de affiche van de film is Keem Strand te zien. Hier zijn een aantal belangrijke scènes gefilmd.

Derry Girls

De drie seizoenen van de komische tv-serie Derry Girls zijn te zien op Netflix. De populaire sitcom speelt zich af in het politiek onrustige Noord-Ierland van de jaren 90. We volgen scholier Erin en haar vriendinnen in de Noord-Ierse stad Derry. Het is een erg leuke serie. Derry Girls schetst een duidelijk beeld van Derry in de jaren 90. Het is geschreven door Lisa McGee die zelf uit Derry komt.

Derry – ook wel Londonderry – is na Belfast de grootste stad in Noord-Ierland. De stad is natuurlijk erg veranderd sinds de jaren 90, maar alsnog is het tof om de stad te ontdekken die Derry Girls geïnspireerd heeft. Wanneer je door de stad loopt, herken je veel filmlocaties, waaronder Dennis’s Wee Shop, Pump Street (wel een cream horn eten!), Orchard Row en andere opvallende plekken zoals de historische stadsmuren. Er is ook een grote muurschildering gemaakt van de hoofdrolspeelsters.

Florence Pugh in the Wonder

The Wonder

Florence Pugh speelt in The Wonder een Engelse verpleegster die voor een speciale klus naar de Ierse Midlands afreist. De beelden zijn prachtig. Florence draagt blauwe jurken die het visueel erg goed doen tegen de grauwe Ierse landschappen. Het verhaal is aangrijpend en de sfeer zwaar en benauwend. De film staat niet op de kaart hierboven, maar is voornamelijk gefilmd in Dublin en in County Wicklow in en om het dorpje Hollywood. I kid you not. En ook bij deze psychologische drama/thriller droegen de filmlocaties in Ierland enorm bij aan de sfeer. Was het gefilmd in Almere, dan was het toch stukken minder indrukwekkend geweest, zeg maar.

In een interview zei Florence Pugh op een gegeven moment over het filmen in Ierland: “you’d see all four seasons in one day’. Wat een mooie beschrijving! Een groot deel van de serie Vikings is overigens ook in County Wicklow gefilmd, bijv. Kattegat.

The Commitments

Alan Parker’s The Commitments is één van mijn favoriete films ooit. De werkloze Jimmy Rabbitte stelt in Dublin een soulband samen, met muzikanten en zangers die uit de Ierse arbeidersklasse komen. De film gaat over de opkomst en ondergang van de band en speelt zich af in de jaren 80. Het is doorspekt met heerlijke liedjes en ijzersterke performances.

Meer films in Dublin

Dublin is al vaak op het grote doek verschenen, al dan niet met een muzikale noot. Twee aanraders: Once uit 2007, een film over twee straatmuzikanten in Dublin en Sing Street uit 2016. Sing Street speelt zich af in het Dublin van de jaren 80. De 14-jarige Conor stelt een band samen om indruk op een meisje te maken. En dan eentje zonder muziek, My Left Foot. Deze film gaat over de Ierse kunstenaar Christy Brown, enorm goed vertolkt door Daniel Day-Lewis. Christy Brown leed aan hersenverlamming maar hij leerde schrijven en tekenen/schilderen met zijn linkervoet. De film is gebaseerd op zijn autobiografie, en is grotendeels in Ardmore Studios in Bray en in de straten van Dublin gefilmd.

Braveheart

Ondanks de talloze historische onjuistheden, werd Braveheart in de jaren 90 een enorme kaskraker. De epische film van en met Mel Gibson won zelfs vijf Oscars in 1996, waaronder beste film en beste regisseur. Braveheart gaat over de onafhankelijkheidsstrijd van de Schotten tegen de Engelsen in de 13e eeuw. Mel Gibson speelt de Schotse vrijheidsstrijder William Wallace.

De film werd deels in de Schotse Hooglanden gefilmd, maar verbazingwekkend genoeg is het grootste deel van Braveheart in Ierland opgenomen – veelal in de wijde omgeving van Dublin. Studio opnames vonden plaats bij Ardmore Studios, in Bray, County Wicklow. Het 13e-eeuwse Trim Castle in county Meath is een van de meest herkenbare filmlocaties. Ook Coronation Plantation en Blessington Lakes zijn herkenbare filmlocaties. Hier vind je de volledige lijst filmlocaties uit Braveheart.

Harry Potter and the Half Blood Prince

Voor de zesde Harry Potterfilm was een locatie nodig met dramatische zeekliffen. Waar zou je dat anders filmen dan bij de Kliffen van Moher, een van de beroemdste locaties van Ierland?! Wel een leuk weetje is dat Lemon Rock en de kliffen van Moher middels digitale animatie zijn samengevoegd in de beroemde scène. De Kliffen van Moher behoren tot de hoogste klifkusten van Europa. Ze bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van zo’n veertien kilometer aan de Ierse westkust.

We zagen de Kliffen van Moher op de Wild Atlantic Way al vaker in films, onder meer in romcom Leap Year (2010) en in 80’s klassieker The Princess Bride (1987), al heten ze daar de ‘cliffs of insanity’.

The Quiet Man

Ook in filmklassiekers zien we mooie filmlocaties in Ierland. The Quiet Man is de 1952 Amerikaanse verfilming van de gelijknamige novelle van de Ierse auteur Maurice Walsh. Het werd gefilmd in het rustig dorpje Cong, gelegen op de grens van county Mayo en country Galway. Het was een lieflijk dorpje dat erg authentiek overkwam. Heel geinig om te zien, dat het anno 2022 nog erg weinig veranderd is. Je ziet de verliefde John Wayne en Maureen O’Hara nog zo voor je staan! Natuurlijk bezoek je dan ook Pat Cohan’s Pub en Ashford Castle. Je kunt er zelfs The Quiet Man museum bezichtigen of meegaan met een van de tours langs alle filmlocaties in het dorp. Er is zelfs een The Quiet Man B&B…

Game of Thrones

GoT staat bekend om de unieke locaties en in de loop van de acht seizoenen zijn er locaties in heel veel landen geweest, o.a. in IJsland en Kroatië. Toch is Ierland extra bijzonder wat de locaties betreft. Ten eerste omdat Noord-Ierland de belangrijkste filmlocatie was van seizoen 1 van de iconische serie. Daar begon het allemaal mee. Een van de meest herkenbare filmlocaties in Ierland uit Game of Thrones is Castle Ward, oftewel ‘Winterfell’. Op het domein zijn meerdere scènes opgenomen. Hier kun je precies zien welke. Ook in andere seizoenen kwamen locaties in Noord-Ierland aan bod, bijvoorbeeld wanneer Jamie en Bronn in Dorne (Portstewart Strand) aankwamen in seizoen vijf of het strand in Dragonstone (Downhill beach) in seizoen twee waar Stannis Baratheon de zeven goden verwierp.

Game of Thrones Studio Tour

Tussen Dublin en Belfast vind je ‘s werelds enige officiële Game of Thrones Studio Tour. GoT fans duiken hier achter de schermen van de Seven Kingdoms. De tour is ondergebracht in de echte opnamelocatie in de Linen Mill Studios in het Noord-Ierse Banbridge. Je vindt er filmsets, kostuums, wapens, protheses, originele props, 3D modellen en een voorstellingswereld. Een echte must-see voor filmliefhebbers.

Far and Away

Eind 19e eeuw verlaat de arme boerenzoon Joseph Donnelly (Tom Cruise) Ierland samen met Shannon (Nicole Kidman), de dochter van de gewetenloze landeigenaar, naar Amerika. Ze hopen daar een nieuw bestaand op te bouwen, maar eenmaal in Amerika aangekomen krijgen ze – als Ierse immigranten – de een na de andere tegenslag te verwerken. Leuk weetje: Cruise en Kidman waren getrouwd in die tijd.

Er is een deel in en rondom Montana gefilmd, maar ook een deel in Ierland. Wat de filmlocaties in Ierland betreft, is er in Ardmore studios gefilmd (ja, die naam komt vaak terug in deze lijst), in Killruddery House in county Wicklow (een locatie die ook voor veel andere films gebruikt is) en in de straten van Dublin. Last but not least, is er in Powerscourt Estate gefilmd. Dit landgoed in county Wicklow heeft als achtergrond gediend voor ruim 50 films en tv-series, de eerste keer al in 1944 voor de film Henry V. Om een paar films te noemen naast Far and Away: Willow, King Arthur, Ella Enchanted en tv-series als The Tudors en Vikings.

The Fall

The Fall gaat over detective Stella Gibson (Gillian Anderson) die in Belfast een seriemoordenaar (Jamie Dornan) op de hielen zit. Je ziet als kijker veel bekende bezienswaardigheden uit Belfast terug in deze spannende, en erg goed gemaakte, kat en muisspel. Wil jij in de voetsporen van Gillian Anderson treden? Enkele filmlocaties die je zult herkennen zijn Corry Square, de Botanic Gardens, The Merchant Hotel, Stranmillis University College, het vliegveld, Whiteabbey Hospital en Cathedral Quarter. Ik vond het een goede serie, echte aanrader.

En ook….

Deze lijst is niet compleet, om maar een paar voorbeelden te noemen van films die ik niet benoemd heb maar die ook (deels) in Ierland zijn opgenomen: Saving Private Ryan (1998) – Curracloe Beach werd in de beroemde Steven Spielbergh oorlogsfilm ingezet als Omaha Beach, hetzelfde strand is gebruikt voor de strandscènes in Brooklyn (2015) Met Saoirse Ronan, Star Wars (verschillende films, check de volledige locatielijst), Angela’s Ashes (1999) – grotendeels in Cork en Belfast – en natuurlijk het Kenneth Branagh meesterwerk Belfast (2021) deels in Belfast. Cocaine Bear moet nog uitkomen in Nederland, maar in die zwarte komedie zijn ook flink wat filmlocaties in Ierland.

Kende jij al deze filmlocaties in Ierland? Staat Ierland op je wishlist voor een vakantie?

6 reacties op “Filmlocaties in Ierland | van The Banshees of Inisherin tot Braveheart”

  1. Ierland staat nog nog op mijn (steeds groter wordende) bucketlist. En een filmlocatie lijkt me best tof om mee te nemen. Harry Potter en GoT locaties lijken me wel tof als fan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »