Ga naar de inhoud
Home » Goldie en Prins | de films van Sam de Jong

Goldie en Prins | de films van Sam de Jong

goldie film

Terwijl Goldie nog maar net achttien is geworden, moet ze voor haar twee kleine zusjes zorgen wanneer hun moeder de gevangenis in belandt. Goldie is er heilig van overtuigd dat ze die zorg aankan, als ze maar mag dansen in een videoclip want dan breekt ze door, wordt ze super beroemd. Dan is de zorg van haar zusjes geen enkel probleem meer. Realistisch of niet, Goldie gaat er vol voor.

Nederlandse regisseur

Goldie is het Amerikaanse filmdebuut van Sam de Jong die in 2015 debuteerde met de veelgeprezen Nederlandse film Prins. Het unieke model Slick Woods (je weet wel, die met het kenmerkend spleetje tussen de tanden) speelt de hoofdrol en maakt met de film haar acteerdebuut. Voor Sam de Jong is dit dus nog maar zijn tweede speelfilm.

Wel werkte hij eerder aan korte films, commercials en videoclips, waaronder Drank en Drugs van Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Zowel Lil’ Kleine als de actrice die in de clip van Drank en Drugs speelt, zie je ook in de film Prins.

Verfrissend en origineel

Om even terug te komen op Goldie: ik vond het een verfrissende film. Het is echt geen dertien in een dozijn werk maar een welbekend verhaal in een origineel jasje. De film speelt zich af in New York en het geheel is lekker kleurrijk. Het deed mij hier en daar denken aan een videoclip uit de jaren ’80, mede door de felle kleuren en grafische elementen maar ook door het tempo en de energie die in de film zit.

Toch doet het ‘spelen met stijl’ geen afbreuk aan de verhaallijn en de emoties. De film komt binnen en dat is ook grotendeels te danken aan de overtuigende acteer skills van Slick Woods, het model dat Goldie speelt en met Goldie haar acteerdebuut maakte.

Woods kon ook wel een beetje uit haar eigen leven putten – haar moeder belandde in de gevangenis toen Woods nog maar vier jaar oud was waardoor ze al jong voor zichzelf moest leren zorgen.

Prins

Omdat Goldie me zo positief verraste, was ik nu toch wel benieuwd naar de debuutfilm van Sam de Jong (uit 2015) dus keek ik die er meteen achteraan. Ook in Prins moet de hoofdpersoon vroegtijdig volwassen worden doordat een ouder het verkloot. In Goldie belandt de moeder in de gevangenis, in Prins is de vader verslaafd.

prins sam de jong

Het is niet helemaal The Bronx maar wel bijna – Prins speelt zich af in Amsterdam Noord 🙂 Prins is een coming of age dat zich richt op de zeventienjarige Ayoub (gespeeld door Ayoub El Asri). Het is een verhaal over vriendschap, (kalver)liefde en te snel moeten opgroeien. Ik vond het werkelijk heel sterk gemaakt.

Zowel bij Prins als bij Goldie zijn de thema’s helemaal niet enorm bijzonder maar de uitvoering is anders dan de gemiddelde film. Prins is verrassend en ik kon de humor die door de tragiek heen doorsijpelt echt waarderen.

Kijken of niet kijken?

Ja, ja, zeker kijken. Ik ben erg benieuwd naar meer werk van Sam de Jong en ondertussen kan ik dus zowel Goldie als Prins echt aanraden. Laat je me in de comments weten wat je ervan vond? Goldie is sinds 20 mei op dvd verkrijgbaar en Prins kun je op Netflix zien.

4 reacties op “Goldie en Prins | de films van Sam de Jong”

  1. Klinkt echt heel goed ja. Even wat anders dan anders. Maar wat superknap dat je tweede film al meteen zo groots is, doen de meesten hem niet na. Ben benieuwd. En Prins ga ik eens opzoeken, die kende ik ook nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »