Ga naar de inhoud
Home » Dream Scenario: Freddy Krueger en de cancelcultuur

Dream Scenario: Freddy Krueger en de cancelcultuur

Dream Scenario filmrecensie

De film Dream Scenario draait nu in de bioscoop. Een aanrader wat mij betreft. De film is hartstikke origineel, eng én grappig. Paul Matthews (Nicolas Cage) is best een saaie man, daar kun je niet omheen. Hij is hoogleraar biologie, beetje kalend, type grijze muis qua kleding, hij wordt zelden uitgenodigd op etentjes of feestjes, zijn studenten vallen half in slaap tijdens zijn lessen, zelfs zijn dochters vinden hem oersaai. Eigenlijk kan alleen zijn vrouw hem echt waarderen. Maar alles verandert plotseling, wanneer Paul out of the blue in de dromen van miljoenen mensen begint te verschijnen. Dit bizarre verschijnsel zorgt ervoor dat hij opeens wereldberoemd is. Er worden tv-programma’s over hem gemaakt, grote brands willen deals hem sluiten en zijn studenten willen allemaal een selfie met de professor. Paul geniet van de aandacht. Hij hoopt dankzij alle aandacht eindelijk zijn boek over mieren te kunnen uitgeven.

Even Apeldoorn bellen

Maar dan nemen de dromen een duistere wending en veranderen ze in gruwelijke nachtmerries. Die beste man kan er alleen niets aan veranderen. Hij heeft geen idee hoe hij überhaupt ooit in iemands droom is beland, laat staan dat hij zich ontpopt heeft tot psycho verkrachter en moordenaar. Toch zijn mensen nu bang voor Paul. Ze walgen van hem en ze houden hem verantwoordelijk voor alle afschuwelijke dingen in hij in hun dromen doet. Hij wordt hartstikke gecanceld.

De film verwijst naar de cancelcultuur en hoe snel je beroemd en gehaat kunt worden in deze tijd. Met name via social media, ook al wordt dat niet per se zo specifiek beschreven in de film. Dream Scenario is wat dat betreft echt een unieke film, met een origineel verhaal dat in eerste instantie heel surrealistisch is maar al gaande steeds herkenbaarder wordt en maatschappijkritisch.

Nicolas Cage

Nicolas Cage speelt dus Paul. Die man speelt in zoveel films, niet normaal. Ik heb net even gecheckt op idmb in hoeveel films hij geacteerd heeft die in 2023 uitkwamen: Zes! Sommige jaren zijn er wat minder films, drie in 2021 bijvoorbeeld, soms wat meer zoals 2019 met zes, maar er is geen één jaar zonder Nicolas Cage films als je terugkijkt tot 1985. Dat is het eerste jaar dat ik er geen één zag! Anyway, wat mij betreft, is dit één van zijn betere rollen van de laatste jaren. Je leeft echt met hem mee soms, de arme man 🙂

Andere bekende gezichten in de film zijn Julianne Nicholson (‘I, Tonya’) en Michael Cera (‘Gloria Bell, Superbad’). Er is ook een mini-klein rolletje weggelegd voor Marc Coppola, de broer van Nicolas Cage (hoe al die Coppola familiebanden ook al weer lopen? Daar heb ik hier ooit een stuk over geschreven).

1, 2, Freddy’s coming for you

Omdat we de inhoud van de meeste dromen ook zien, heeft de film een bijzondere extra dimensie én een horror element. In een droom kan tenslotte alles, er zijn geen grenzen en dat geeft de Noorse schrijver en regisseur Kristoffer Borgli veel vrijheden. Wat dat betreft doet de film toch wel denken aan Nightmare on Elm Street, de bekende filmreeks uit de jaren 80 waarbij enge griezel Freddy Krueger dromen binnensluipt en mensen vermoordt. Er is ook een specifieke verwijzing naar Freddy Krueger in de film.

Die surrealistische laag deed me ook aan een andere film denken, namelijk Beau is Afraid. Geinig om te zien dat één van de producenten Ari Aster is, die Beau is Afraid regisseerde. Ik kan me goed voorstellen dat Dream Scenario hem aansprak, de twee films hebben een beetje dezelfde sfeer. Dream Scenario is boeiend, een grappige film met scherpe dialogen. Ik heb echt gelachen!

Film met Nicolas Cage

★★★★

VS, 2023. Komedie/drama/horror van Kristoffer Borgli met Nicolas Cage, Michael Cera en Julianne Nicholson

De film Dream Scenario is nu te zien in de bioscoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »