le pot au feu film
| | |

Franse film Le Pot-au-Feu is paradijs voor foodies

Filmmaker Trần Anh Hùng stelde voor de Franse film Le Pot-au-Feu speciaal een culinair regisseur aan, de beroemde topchef Pierre Gagnaire. Het ene na het ander mooi gestyled klassiek Frans gerecht komt tijdens de film in beeld. Ik zag Le Pot-au-Feu en kan je verklappen dat je niet op je honger blijft zitten tijdens je bioscoopbezoek. Juliette Binoche en Benoît Magimel zijn zoals altijd overtuigend in hun rollen, maar de hoofdrol is deze keer toch echt weggelegd voor al het prachtige eten.

Waar gaat Le Pot-au-Feu over

Le Pot-au-Feu – ook bekend onder de titel La Passion de Dodin Bouffant – is een ode aan de Franse keuken. We leren via het romantische verhaal de wereld van de Franse gastronomie eind 19e eeuw kennen. Het historisch drama is losjes gebaseerd op het roman La Vie et la Passion de Dodin-Bouffant, gourmet uit 1924, al eindigt het verhaal eigenlijk daar waar het boek begint. Kokkin Eugénie Chatagne (Binoche) werkt al 20 jaar voor de beroemde fijnproever Dodin Bouffant (Magimel). De twee voelen elkaar feilloos aan in de keuken, en bereiden samen de meest creatieve gerechten die zelfs de meest illustere chef-koks ter wereld weten te verrassen.

Dodin zou niets liever willen dan met Eugénie trouwen, maar zij houdt het al jaren af. Ze is erg op haar vrijheid gesteld. Soms laat Eugénie de beste man haar slaapkamer binnen, maar alleen wanneer zij dat zelf beslist. Kortom, de film gaat over de beste dingen in de wereld: liefde en eten. Wat wil je nog meer? Voor mij staat koken op hoog niveau gelijk aan kunst. Ik ben persoonlijk iemand die in tijden van stress afleveringen van Chef’s Table kijkt op Netflix om te ontspannen dus je begrijpt wel dat ik de film zeer de moeite waard vind.

Mijn enig puntje van kritiek is dat ik het zo nu en dan wel traag, limiet saai soms, vond. Er wordt weinig gepraat, er is geen muziek, alle focus ligt op de natuur, de ingrediënten en de uiteindelijke gerechten. Je moet dan ook niet naar deze film wanneer je op zoek bent naar spanning of actie. Dit is een film waarbij je ontspannen de tijd neemt om de mooie beelden en de sfeer te proeven.

Oude meesters

Visueel is deze film fantastisch. Pot-au-Feu is een heus bewegend schilderij dat aan het werk van de Oude Meesters doet denken. Bij het gebruik van kleuren, composities en met name licht is aan elk detail gedacht. Niet gek dat Trần Anh Hùng de prijs voor beste regisseur won met Le Pot-au-Feu tijdens het Cannes filmfestival eerder dit jaar.

Mag ik ook wat aandacht vragen voor de jonge actrice Bonnie Chagneau-Ravoire die in deze film debuteert in de rol van het jonge meisje Pauline? Behalve dat haar uiterlijk precies in het tijdsbeeld past – een echte klassieke schoonheid – vind ik haar sterk acteren. Ze praat namelijk bijna niet in de film, en moet het daardoor doen met haar lichaamstaal en uitdrukkingen. Knap voor een debuut!

Kijk hier voor meer films voor foodies!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.