l'évenement Anamaria Vartolomei
| |

L’événement | hartbrekend en relevant

In de film L’événement van regisseur Audrey Diwan reizen we terug naar Frankrijk in de jaren 60. Abortus was in Frankrijk in die tijd strafbaar. Anamaria Vartolomei speelt Anne, een veelbelovende studente. Er staat haar duidelijk een mooie toekomst te wachten maar terwijl de examens voor de deur staan, komt ze erachter dat ze ongewenst zwanger is geraakt. Ze moet de keuze maken tussen een abortus plegen en hiermee haar eigen leven riskeren, of de baby krijgen en haar toekomst opofferen. Voor Anne is geen twijfel mogelijk, ze wilt de zwangerschap beëindigen.

Race tegen de klok

De film volgt het dagelijkse leven van Anne vanaf het moment dat ze tevergeefs op haar menstruatie wacht. De gebeurtenissen worden verteld vanuit haar perspectief. Omdat abortus strafbaar is, wilt niemand haar helpen. De doktoren niet, haar vrienden niet, het vriendje niet. Ze staat volledig alleen in een race tegen de klok want hoe langer ze zwanger is, hoe moeilijker het zal worden om een abortus te laten plegen.

L’évenement is pijnlijk relevant in het licht van de recente ontwikkelingen in de VS. De film is ijzersterk. Er wordt geen oordeel geveld maar de situatie wordt heel feitelijk verteld. Je voelt de pijn, frustratie en uiteindelijk wanhoop bij Anne. Je krijgt het er benauwd van, mede door de manier van filmen. Er is een scène waarbij ik niet eens naar het beeld kon kijken. Ik hoorde het geluid en dat vond ik al penibel genoeg.

Eenzaam maar vastbesloten

De regisseur kiest er bewust voor om de gebeurtenissen heel cru over te brengen, zonder iets te verbloemen. Wel opvallend, het woord abortus wordt geen één keer gebruikt in de film. Dit om nog meer nadruk te leggen op hoe taboe het onderwerp is. Het wordt niet eens uitgesproken.

Er zit daarbij nog een tweede laag in L’événement, weliswaar stukken subtieler, verwerkt in de film: het verschil in sociale klasse. Anne komt uit een arbeidersmilieu. Ze is de eerste in haar familie die op het punt staat om aan de universiteit te studeren. Haar vrienden en medestudenten komen uit een bourgeois omgeving en houden er over het algemeen conservatieve en striktere regels op na.

De film is gebaseerd op het gelijknamige autobiografisch roman uit 2000 van Annie Ernaux. L’événement heeft de Gouden Leeuw gewonnen bij het Filmfestival van Venetië.

Anamaria Vartolomei

De Frans-Roemeense actrice Anamaria Vartolomei, geboren in 1999, is fenomenaal. Ze won meerdere prijzen voor haar rol als Anne, onder meer Beste Veelbelovende Actrice bij de Césars, en geheel terecht.

Vartolomei acteert al sinds ze twaalf is. Haar debuut maakte ze in 2011 naast niemand minder dan Isabelle Huppert in My Little Princess – ook al een pittige rol overigens. Verder zagen we haar in een minirol in La Bonne Épouse en in nog wat Franse films maar niets groots. Ik verwacht dat we haar steeds vaker gaan zien want ze is echt goed.

film l'événement

Srsck-score: ★★★★

Frankrijk, 2021. Drama van Audrey Diwan met Anamaria Vartolomei, Louise Orry-Diquéro en Luàna Bajrami.

De film L’événement is vanaf 20 juli via video on demand

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.