Tips voor een kleine woning
Lange tijd heb ik in kleine woningen gewoond en dat vind ik eerlijk gezegd ook helemaal niet erg. Het tegenovergestelde zelfs, ik vind kleine woningen knus en overzichtelijk. Een tiny house vind ik ook erg aantrekkelijk. We hebben in het verleden rondgereisd in een Landrover met, zoals je je wel kunt voorstellen, niet enorm veel opbergruimte. We waren met zijn vijven en hadden twee kisten op het dak, en dan nog wat opbergruimte in de auto. Ik heb toen niets gemist. Wat dat betreft was dat jaar heel leerzaam wat betreft minimaliseren en ontspullen. Een kleine ruimte kan er bovendien wel gewoon ruimtelijk uitzien. Hoe je dat doet? Ik geef je enkele tips hieronder.
Een lichte vloer
Kleine ruimtes zien er al snel te vol – en daarmee erg druk – uit. Kies daarom voor een rustige uitstraling. Dat begint al met je vloer want dat is de basis van je woning. Een strakke en neutrale vloer zorgt voor een rustige sfeer in huis. Heb je zin in kleur? Kleuraccenten kun je eenvoudig toevoegen (en weghalen wanneer je er klaar mee bent) met meubels en/of accessoires. Doe het ook echt, want die kleuraccenten zullen de lichte ruimte juist weer versterken.
PVC vloeren in lichte kleuren zijn onder meer een goede optie omdat zo’n vloer lang meegaat, geschikt is voor allerlei ruimtes en een hoge slijtageweerstand heeft. Daarnaast zijn er veel verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar. Ideaal! Een laminaatvloer zou ook kunnen, als je maar voor een lichte kleur gaat. Dat laatste geldt overigens ook voor je muren. Een lichte kleur reflecteert en verspreidt meer licht waardoor je ruimte groter oogt.
Spiegels
Hang spiegels op want de reflectie zorgt ervoor dat je ruimte groter lijkt. Wil je dat je ruimte hoger lijkt? Dan hang je smalle hoge spiegels op. Is je ruimte juist smal? Dan hang je brede spiegels op. Een lange spiegel doet het ook goed aan het einde van een donkere gang. Ga er lekker speels mee om, experimenteer met meerdere spiegels en meerdere vormen in een ruimte. Je kunt ook voor plakspiegels kiezen, die zijn makkelijk aan te brengen en dan kun je voor hele spiegelwanden gaan als je zou willen. Denk breed, er zijn meer reflecterende materialen dan alleen spiegels.
Ontspullen
Dit is een schot voor open doel maar ontspullen is nou eenmaal efficiënt wanneer je een kleine woning hebt. Vraag jezelf bij al je spullen af of je ze echt nodig hebt en of je ze gebruikt maar ook of je er gelukkig van wordt. Ik heb prulletjes in huis, die ik van dierbaren heb gekregen of die ik van bepaalde reizen heb meegenomen, en wanneer ik erlangs loop en die spullen zie dan moet ik al meteen glimlachen. Ze roepen geluk bij me op. Die dingen zijn absoluut niet nodig en ik gebruik ze niet dagelijks maar ik bewaar ze wel. Er zijn geen hele strakke regels voor het ontspullen, waar het vooral om gaat is dat je bewust bent van je spullen. Daar gaat het vaak mis. We hebben van alles en we staan er niet meer bij stil.
Wanneer de spullen ‘op’ zijn, neem dan afscheid ervan. Wat badkamers en keukens betreft, maak er een gewoonte van om eens per jaar alles te legen en de houdbaarheidsdata te checken. Ken je dat, dat je soms dingen hebt die je echt niet weg wilt doen maar die uiteindelijk in een doos of achterin een kast belanden? Neem als voorbeeld knutselwerkjes van je kinderen van tig jaar geleden. Ik vond het vroeger heel lastig om dat soort dingen weg te doen. Nu check ik eerst met de kinderen of zij het nog willen en anders maak ik er foto’s van en worden ze in een fotoboek bewaard. Dat werkt ook prima en scheelt heel wat ruimte!
Omhoog, omhoog
Werk in de hoogte. Je hebt misschien wel minder oppervlakte met een kleine woning maar je kunt je muren optimaal gebruiken om in de hoogte ruimte te winnen. Het meest voor de hand liggende is het gebruik van wandplanken. Zo creëer je opbergruimte aan je muur waardoor je geen kast op de grond hoeft te zetten. Maar het geldt voor alles. Hang bijvoorbeeld een plant op in zo’n mooi macramé plantenhanger in plaats van op de grond neer te zetten. Geef daarnaast de voorkeur aan wand- of plafondlampen boven vloerlampen. Denk bij alles even goed na of er een ‘in de hoogte’ alternatief bestaat.
Meubels
Kies je meubels goed uit, want je kunt er nu eenmaal minder kwijt. Ik had vroeger bijvoorbeeld een antieke Chinese bank die ik gebruikte als tv meubel. Niet handig want ik moest ernaast nog een aparte kast hebben voor mijn dvd’s (ja streamen bespaart ruimte, I know, maar mijn dvd’s zijn me dierbaar) en voor de spelcomputer-accessoires van de jongens. Je kunt in dit soort gevallen dus beter een tv meubel met opbergruimte hebben. Die neemt namelijk evenveel ruimte in beslag maar je kunt er meer in kwijt. Denk bijvoorbeeld ook aan een bed met lades eronder, of een bureau dat je in kunt klappen wanneer je het niet gebruikt.
Conclusie, een kleine woning kan heel knus en fijn zijn, maar als de vloeren vol meuk liggen wordt het druk en chaotisch en een beetje claustro. Zorg dus voor rust in je interieur, kies voor lichte kleuren en reflecterende materialen en kies vooral alles bewust – zowel je meubels als de spullen die je bewaart en/of wegdoet. Persoonlijk heb ik liever een kleine dan een grote woning, het scheelt je heel wat uren stofzuigen op jaarbasis!
Wat heb jij liever: een grote of een kleine woning?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.