isère in Frankrijk

Jeannet’s Frankrijk | Isère

Frankrijk is al jaren een van de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlanders, maar waar reizen de vakantiegangers heen in Frankrijk? In de rubriek ‘Mijn Frankrijk’ vertellen lezers over hun favoriete bestemming in Frankrijk. Deze keer reizen we mee naar de Isère met Jeannet van All Kinds of Reizen. All Kinds of Reizen is de aparte reissite van All Kinds of Things, een online magazine voor 60-plussers die zich 40 voelen. Actieve ouderen dus, die nog van alles willen ondernemen en lol hebben in het leven.

Stel jezelf kort voor

Ik ben Jeannet van der Knaap, getrouwd met Xander. Samen hebben we drie zonen, die al volwassen zijn. Ondertussen zijn we ook oma en opa van een kleindochter, én is er een tweede kleindochter onderweg. Ik schrijf veel op mijn blog en tevens werk ik in een museum. In het weekend als floormanager, waarbij het mijn verantwoordelijkheid is dat alles goed reilt en zeilt en doordeweeks twee halve dagen in het museumcafé. Heel leuk om te doen.

Vakantie in Isère

Wat is je favoriete bestemming in Frankrijk en waarom?

De Isère, omdat daar ons vakantiehuis staat. De ouders van mijn man hebben dat huis 35 jaar geleden gekocht en met veel kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen wordt dat huis heel goed gebruikt. Het is een echt familiehuis en dat zorgt ervoor dat onze familie ook heel hecht is.

De Isère is ooit door mijn schoonouders uitgezocht, omdat het daar in de zomer goed weer is en omdat in de winter we vanuit het huis kunnen skiën. Ons dichtstbijzijnde skigebied is St. Pierre de Chartreuse.

Welke plek in de Isère mag je niet missen?

Onderweg naar St. Pierre de Chartreuse vanaf Les Échelles, kom je langs een prachtig ravijn. Je rijdt dan langs het riviertje Le Guiers Mort. Die weg is fenomenaal. In dit gebied zijn verschillende grotten te bezichtigen en ook het klooster van de orde van de Kartuizers is een aanrader om eens te bezoeken. Alhoewel je het klooster zelf logischerwijs niet in mag (het wordt nog bewoond) hebben ze er ook een klein museumpje en je kunt er heerlijke likeurwijn kopen.

Wat moet je absoluut eten wanneer je in Frankrijk bent?

Eigenlijk het meest simpele: stokbrood! Met een lekkere brie erop. Ook al kent Nederland ook stokbroden, een stokbrood in Frankrijk is veel lekkerder dan in Nederland. En dan in de zon je ontbijtje nuttigen. Meteen vakantie!

Maar ik koop daar ook vaak meringues. In St. Pierre de Chartreuse hebben we er eens eentje gekocht, die zo groot was als onze twee handen samen. We hebben er dagen van gesmuld. Het is natuurlijk puur suiker en je krijgt er terstond een suikerfit van, maar met een kopje thee ernaast, jammie.

Wanneer begin je met inpakken? En wat mag er niet ontbreken in je koffer?

Ik pak eigenlijk pas een dag van tevoren in, of eigenlijk de avond van tevoren. Wel zorg ik dat alles schoon is, dus daar maak ik stapeltjes van die ik dan niet aanraak. Maar omdat het ons eigen huis is, is er van alles en hoeven we niet zoveel mee te nemen.

Zelfs eten is er, mocht je laat aankomen. Er is altijd iets van pasta met saus, waardoor je toch iets warms binnen krijgt.

Heb je een goede tip voor fijnproevers in de omgeving?

Recent hebben we een heel lekker restaurant ontdekt. Of eigenlijk mijn zwager, maar nu eten we er elke keer als we er zijn. Het heet Le Pérou in Saint Béron (341 Rue Jules Ferry, 73520 Saint-Béron). Het is Peruaans eten, maar je zit wel gezellig tussen de locals.

Waar haal jij je reisinformatie en -inspiratie vandaan?

Ik google altijd van alles, dus ik kom veel op reisblogs. Maar daar kom ik ook uit wanneer ik via Pinterest zoek. Altijd leuke en goede tips!

Platteland Frankrijk

Wat is je favoriete Franse quote of spreekwoord?

“La vie d’homme c’est comme une ombre qui s’enfuit”. Het is de tekst die bij ons op het kerkje van het dorpje staat. Het betekent zoiets als: Het leven van de mens is als een vluchtende schaduw. Ik begrijp het als: “geniet van elke dag, want elke dag kan je laatste zijn”.

Meer over de Isère

De Isère is een departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het staat bekend om de ongerepte natuur en mooie hoge bergen. Het departement is vernoemd naar de rivier Isère, die door het dal van Grésivaudan stroomt. De Isère heeft veel te bieden, in het bijzonder voor natuurliefhebbers, van groene natuurparken zoals het Nationaal Park Écrins tot aan skigebieden zoals de Alpe d’Huez.

Naast alle outdooractiviteiten, wandel- en fietsroutes en skigebieden, zijn er ook gezellige steden in Isère. Met name Grenoble en Vienne zijn de moeite waard. Het laagste punt van het departement ligt op 133 meter boven NAP en het hoogste punt op 4102 meter!

Vond je het leuk om Jeannet’s favoriete bestemming in Frankrijk te leren kennen? Ga dan vooral eens kijken bij All Kinds of Things.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.