provence lavendel
| |

Hoe geef je je tuin of balkon een Frans tintje?

Als francofiel heeft mijn woning een Frans tintje. Nu nog mijn balkon. Eerst hadden we een heel groot terras maar nu we verhuisd zijn, moeten we het doen met een mini balkon. Ik zat dus te denken om de hoogte in te gaan en een mini Provençaals balkon in te richten waardoor ik me er, wanneer de zon schijnt, weer in La Douce France waan. Allemaal leuk en wel maar hoe geef je je balkon een Frans tintje? Ik heb enkele tips!

Vlechtwerk

Omdat mijn balkon klein is, dacht ik er in eerste instantie niet aan om een loungeset te kopen maar ik zag dat ze in alle vormen en maten komen. Er zijn best compacte sets die uiteindelijk meer zitruimte bieden dan losse stoelen bijvoorbeeld. Voor een Frans tintje zou ik kiezen voor vlechtwerk. Dat doet lekker zomers aan!

Wicker lijkt op rotan maar kan beter tegen weersinvloeden, perfect voor buiten dus. In combinatie met vintage geïnspireerde accessoires van zink, aardewerk en hout krijgt het geheel een Frans tintje én zit je comfortabel. Het oog wil wat maar je wilt tenslotte ook gewoon lekker zitten.

Zelf heb ik er geen ruimte voor maar nog een leuk idee voor een Franse tuin zou zijn om een oud wijnvat neer te zetten als tafel of, nog leuker, ‘om te bouwen’ tot regenton.

Een muurparasol

Ok, niet per se Frans maar ik wilde graag een parasol op ons balkon zodat ik optimaal van de buitenruimte gebruik kan maken. Toen ik aan het rondneuzen was tussen de tuinmeubelen viel mijn oog op een muurparasol. Dat scheelt behoorlijk veel ruimte in vergelijking met een parasol in een parasolvoet op de vloer. Ideaal voor kleine buitenruimtes, die gaat op mijn wenslijst!

Aardewerk

Met de keuze van je planten en bloemen, kun je heel eenvoudig voor een Frans tintje zorgen. Zelf ben ik niet op zoek naar zo’n chique Franse kasteeltuin stijl maar wil ik die warme Provençaalse sfeer nabootsen. Hier passen aardewerk potten het beste bij.

Je kunt voor grote potten op de grond kiezen of voor kleinere hangpotten voor aan de muur of aan je balkonhek. De grote potten passen eerlijk gezegd net wat beter bij de Franse stijl maar ik ga voor meerdere kleine terracotta potten aan de muur door het ruimtegebrek. Deze ga ik vullen met verschillende kleurrijke plantjes.

Plantenkeuze

Sowieso hoort er lavendel in een Provençaalse setting. Door de kenmerkende kleur (en geur!) heb je al snel die zuidelijke stempel gedrukt. Daarnaast ga ik voor kruiden zoals tijm, rozemarijn en basilicum. Je kunt er Provençaals mee koken en het ruikt lekker, twee vliegen in één klap. Oranje-rode fakkellelies zorgen voor warme kleuren en kunnen beter tegen koud dan je zou verwachten dus dat is een mooie toevoeging.

De Lavatera ‘Burgundy Wine’ is ook mooi. Deze plant bloeit van juni tot oktober met roze, soms wijnrode, bloemen. Passiebloemen klimmen dus voor mijn balkon ook ideaal omdat ik in de hoogte wil gaan. En wat helemaal mooi is, is een olijfboom. Laat je wel goed informeren welk soort het beste gedijt in het Nederlands klimaat!

Provençaals landschap

Mocht je ruimte aan de muur hebben, dan kun je een tuinposter ophangen. Ze zijn speciaal gemaakt voor buiten en kunnen goed tegen elk type weer. Je kunt er eentje ophangen van een mooi strand in Zuid-Frankrijk of van een lavendelveld. Hartstikke leuk!

Mocht je de mogelijkheid hebben, dan kun je houten luiken plaatsen bij je ramen of balkondeur. Als dat niet typisch Frans is, dan weet ik het ook niet meer!

franse luiken

Krekels

Het geluid van krekels doet me altijd aan vakantie denken. Ik vind het zo rustgevend al weet ik dat sommige mensen dat geluid juist super irritant vinden 🙂

Wij hebben toen we in Frankrijk woonden hele toffe aardewerk krekels gekocht voor aan de muur. We hebben er meerderen van en die hang ik bij elkaar. Het zijn echte eyecatchers en eentje maakt ook krekelgeluiden als je het knopje aanzet. Ik word er helemaal vrolijk van. Je kunt ze vrijwel overal in Zuid-Frankrijk kopen in souvenirwinkels maar ik zag ze ook op Etsy.

Provencaalse kleuren

Schilder minimaal één van je buitenmuren in een kenmerkende provençaalse kleur. Maak het geheel af met leuke accessoires zoals een vintage gieter, kussentjes met Franse teksten en mooie buitenlampen. Met een beetje geluk heb je nog plek voor een fontein want stiekem hoort die er ook wel bij in een Franse tuin!

kleuren palette provence

Is jouw tuin/balkon in een bepaald thema ingericht?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Heerlijk hoe je je zo toch in Frankrijk kunt wanen! Kan me voorstellen dat je de typisch Franse dingen wel mist als je er hebt gewoond.

  2. Die Provencaalse kleuren vind ik erg mooi! Die zou ik zeker wel op een balkon of in mijn tuin willen! Dankjewel voor de inspiratie.

  3. Met een paar lavendelstruiken maak je mij echt heel erg blij. Grote terracotta potten lijkt me ook geweldig.

  4. Wat een goede ideeën weer. Mooie kleuren en lavendel ruikt zo lekker! In Practical Magic uit 1998 met Sandra Bullock, Nicole Kidman en ER dokter Kovac was er iets met rozemarijn. Alleen ben ik vergeten wat ook al weer, dus ik ga die film maar weer eens kijken 🙂 En op zoek naar The Wicker Man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.