kathleen turner
|

The Estate | strijden om de erfenis van tante Hilda

De voorspelbare komedie The Estate draait nu in de bioscoop. De cast is geweldig, maar ook een geweldige cast kan geen film redden die gedoemd is te mislukken. Dat zullen ze bij de marketingafdeling ook gedacht hebben, want er is totaal geen promotie voor deze film geweest.

Vier hebberige familieleden

De zussen Macey (Toni Collette) en Savannah (Anna Faris) zitten diep in de schulden en dreigen hun café te verliezen. Jo’s Triangle café betekende enorm veel voor hun overleden vader – hij ligt er zelfs tegenover begraven. Wanneer de zussen horen dat hun vermogende tante op sterven ligt, besluiten ze om de verbroken familiebanden te herstellen. Niet uit de goedheid van hun hart, maar om het café te redden dankzij de enorme erfenis binnen te slepen. Ze hebben hierbij niet gerekend op hun gewiekste nicht Beatrice (Rosemarie DeWitt) en vreemde neef Richard (David Duchovny). Beatrice heeft haar echtgenoot James ook meegenomen. Hij bakt tenslotte de beste scones.

Alle vier proberen ze middels slimme plannetjes de lievelingsnicht of neef te worden van tante Hilda (Kathleen Turner) voordat ze haar laatste adem uitblaast. Ze gaan hierbij over lijken. Leuk weetje: James wordt gespeeld door Ron Livingston, die in het echte leven getrouwd is met DeWitt. Hopelijk hebben ze offscreen een beter huwelijk dan in The Estate 🙂

Vrouwencast

De cast van The Estate bestaat voornamelijk uit vrouwen, met enkele mannen in de bijrollen. Eén van de producers vertelde in een interview dat dat precies datgene was dat actrice Toni Collette over de streep trok om mee te doen met het project. Hij vertelde dat er vrijwel geen comedy films zijn in Hollywood met vrouwen in de hoofdrollen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar niet eerder bij stil heb gestaan, maar toen ik dat las ging ik nadenken en in dat genre klopt het eigenlijk wel.

Het personage van Anna Faris is zo irritant, dat ik daar gewoon niet doorheen kon kijken. Toni Collette is zoals gewoonlijk gewoon goed, evenals DeWitt, maar wie echt opvalt is Kathleen Turner als tante Hilda. Ze doet het erg leuk als onhebbelijk personage. Met haar welbekende hese stem kaffert ze iedereen uit.

Kathleen Turner in The Estate

Kathleen Turner

Voor de jonkies onder jullie: Kathleen Turner had een mooie carrière in de jaren 80 en begin 90. De mooie blondine speelde onder meer tegenover Michael Douglas in Romancing the Stone (and de geweldige film The War of the Roses), in Serial Mom met Ricki Lake, met Jack Nicholson in Prizzi’s Honor en met Nicolas Cage in Peggy Sue Got Married. Het ging allemaal van een leien dakje tot ze een vorm van reumatische artritis kreeg. Dit betekende het einde van haar filmcarrière.

Haar voeten zwollen op en ze kon haar handen en voeten steeds slechter gebruiken. Door de medicatie kwam ze bovendien veel aan. Ze verdronk haar problemen in alcohol en eindigde in rehab. Na een tijd begon ze weer met acteren maar dan vooral in het theater – of kleine rolletjes. Ze sprak in die tijd ook regelmatig stemmen in, waaronder die van Constance in Monster House en ze speelde in 2014 in Dumb and Dumber To. En daar is ze dan nu, in The Estate. Ze ligt in bed of zit in een rolstoel maar ze is er en ze is hilarisch.

Minpunten

De grootste minpunten van The Estate is dat het plot enorm voorspelbaar is en dat de film grotendeels niet grappig is. Dat laatste is best een probleem voor een comedy. Ik las ergens in een recensie dat het duistere humor is. Dat zie ik echt niet zo. Ik vond het juist hele platte humor en daar moet je maar net van houden. Ik heb wel een paar keer gelachen hoor, er zitten een paar grappige grappen in maar bij lange na niet genoeg voor een geslaagde comedy. En dat terwijl Britse scenarioschrijver en regisseur Dean Craig een van de grappigste films ooit schreef, Death at a Funeral (de originele, niet de mislukte Amerikaanse versie). Hij weet dus wat grappig is. Waar gaat het mis?

Wat ik wel on waarderen is de jaren 80 feel van de film. Had je tegen me gezegd dat de film in de jaren 80 gemaakt was, dan had ik je geloofd zeg maar. Zelfs de lengte van de film is jaren 80, namelijk 97 minuten, hallelujah.

Het huis

Mag ik nog heel kort iets zeggen over het huis? Je weet hoe ik ben met huizen en filmlocaties – en dit huis verdient aandacht. De iconische ‘Buckner Mansion’ in de exclusieve Garden District in New Orleans deed dienst als het huis van tante Hilda. Het is een enorm huis uit 1856 met drie verdiepingen dat erg bekend is in New Orleans. Het wordt vaker als filmlocatie gebruikt. We zagen het huis al onder meer in So Undercover en in American Horror Story.

Al met al, zijn er zowel min- als pluspunten te noemen voor The Estate. Mocht je het in de toekomst eens kunnen streamen en op zoek bent naar simpel vermaak, dan zou ik kijken. Om er nou speciaal voor naar de bios te gaan..nee, dat zou ik niet echt aanraden…

Dick, out.

Srsck score ★★

VS, 2022. Komedie van Dean Craig met Toni Collette, Anna Faris, David Duchovny, Rosemarie
DeWitt en Kathleen Turner

De film The Estate is nu te zien in de bioscoop.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Jammer dat de film voorspelbaar is en niet echt grappig is. Ik heb hem zelf nog niet gezien. Maar de 80’s vibe in een film vind ik wel altijd leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.