Feelgood korte verhalen over Frankrijk in Onze Correspondent in Frankrijk

Korte verhalen over Frankrijk

Onze Correspondent in Frankrijk is niet zo onbezield als de titel doet vermoeden. Uit elk woord druipt juist de liefde voor Frankrijk af. In deze bundel van korte radiocolumns weerlegt Frankrijk correspondent Frank Renout de welbekende Franse stereotypen. Hij vertelt de lezer alles over het échte Franse leven, de Franse cultuur en de Franse mensen. Hartstikke leuk om als leesvoer mee te nemen op vakantie naar Frankrijk!

Kijkje in de keuken

Frankrijk is één van de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlanders, maar ons beeld van de Fransen is wat troebel. In films, boeken, verhalen, zien we vaak het geromantiseerde beeld van de Fransen: stijlvolle Parisiennes, l’amooouuuur, lekker eten, de sexy French lover, maar in hoeverre komt dit beeld overeen met het echte Frankrijk? Zou Frank Renout ons dat niet vertellen, dan zouden we er moeilijk zelf achter kunnen komen. Dat komt doordat Fransen gesteld zijn op hun privacy. Een veelgehoord klaagzang van expats aldaar is dat ze zo moeizaam contact krijgen met de Franse inwoners. Die verstoppen zich – zoals Frank Renout in zijn boek aangeeft – achter deuren en heggen.

Eerlijk gezegd weet ik niet of dat heel anders is in Nederland. Ook hier hoor je regelmatig expats vertellen dat ze maar niet opgenomen worden in de Nederlandse gemeenschap. Los van het land, denk ik dat het altijd tijd vergt om de echte mensen en de echte cultuur van een plek te leren kennen. En daar helpt Frank bij, want hij vertelt ons in Onze correspondent in Frankrijk de insider verhalen en geeft de lezer een mooi kijkje achter de schermen. Ik kreeg er in ieder geval enorme heimwee van en ik heb het boek in één ruk uitgelezen met een glimlach op mijn mond.

Wel met muziek

Lichtvoetig vertelt Frank Renout over de chaos op het Franse platteland, altijd te laat komen, ‘zuchtjongens’, en natuurlijk wijn. Hij vertelt je waarom Fransen, bekend om hun joie de vivre, altijd klagen over Frankrijk maar wel het liefst op vakantie gaan in Frankrijk zelf. Onze Correspondent in Frankrijk is een feelgood boek dat heerlijk wegleest, met leuke anekdotes en verrassende verhalen die je niet snel zou horen. Heel actueel ook, met een column over de brand bij Notre-Dame enkele jaren geleden, eentje over Mbappé en er is zelfs een verwijzing naar Emily in Paris.

Frankrijk zonder het Franse chanson is Frankrijk niet. Het is dan ook van toegevoegde waarde dat er in Onze correspondent in Frankrijk tevens 20 QR-codes zijn opgenomen, zodat de lezer kan luisteren naar chansons met een bijzonder verhaal. Doe het vooral, want de columns lezen met nummers als Paroles, Paroles van Dalida en Alain Delon op de achtergrond zorgt voor het ultieme Franse vakantiegevoel. Al met al, is Onze Correspondent een érg leuk cadeau voor francofielen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »