Salvador Dalí’s Lobster telephone

Kunst met kids: Salvador Dali

The Persistance of Memory, 1931
The Persistence of Memory, 1931

Have no fear of perfection – you’ll never reach it (c) Salvador Dali

Zoals ik jullie vertelde toen ik het een tijd terug over Matisse had, spreekt het werk van Salvador Dalí mijn kinderen erg aan. Volgens mij spreekt het werk van Dalí kinderen over het algemeen wel aan: zijn werk is een beetje gek en raar en er komen vaak dieren in zijn kunstwerken voor en nog leuker, verstopte dingen. Sommige van zijn schilderijen zijn ware zoekplaatjes, een soort van artistieke ‘Waar is Wally?’. Dat Dalí ook nog eens zo’n ‘grappige’ snor heeft maakt het beeld voor een kind helemaal compleet.

dali
Een wereldberoemde snor

Dali’s symbolen en Port Lligat

Het was alweer een tijd terug dat ik samen met de kinderen een kunstenaar had ‘verkend’. Dalí kennen ze al maar we gingen toch nog eens een keer met hem aan de slag. Eerst lazen we een boek over de symboliek achter bepaalde terugkerende dingen in zijn werk zoals krukken, eieren en sprinkhanen. De symboliek vonden de kids reuze interessant! Het boek heet ‘Dalí and other secrets’ van Marta Luna en Toni Matas.

Sleep (c) Dali
Sleep (c) Dali

Ik heb het boek gekocht in het voormalig huis van Dalí in Port Lligat. Mocht je ooit in Catalonië zijn dan is het echt een aanrader om de locaties van de Dalí-driehoek aan te doen: Port Lligat (zijn huis), Púbol (het kasteel van Gala) en Figueres (het Dalí museum). Om even op het huis terug te komen, deze kun je dus bezichtigen. Het zijn eigenlijk verschillende vissershuisjes die hij, over de jaren heen, heeft laten verbouwen tot 1 geheel.

Salvador Dali House (c) Srsck
Salvador Dali House (c) Srsck

Het is heel erg leuk om door het huis te lopen omdat je dan beseft dat Dalí ook echt zo excentriek was, dat het niet allemaal een act was. De kamers zijn apart, de inrichting nog vreemder, van opgezette dieren tot aan een kooitje om krekels in te houden omdat hij het geluid zo fijn vond. Het atelier, met een prachtig uitzicht op zee, is eigenlijk de meest simpele ruimte van het huis. Je kunt je goed voorstellen dat Dalí hier zat te schilderen.

Dali Museum in Figueres (c) Rucamher via Flickr.com
Dali Museum in Figueras (c) Rucamher via Flickr.com

Destino

Daarna keken we naar een korte film die voortkomt uit een samenwerking in 1945 en 1946 tussen Dalí en Walt Disney (getekend door een tekenaar van de Disney studio’s, John Hench). Een ongewone samenwerking! De film heet Destino en is uiteindelijk pas in 2003 uitgegeven door Walt Disney.

Eerlijk is eerlijk, ik vond het saai en zelfs 6 minuten duurden mij te lang maar de kinderen vonden hem geweldig. Ze hebben hem drie keer achter elkaar gekeken en bij 1 stukje lagen ze elke keer weer in een deuk (eh…volgens mij was het geen komedie jongens?!).

Tekenen en knutselen met de kids

Je kunt veel doen als je zin hebt om een Dalí teken- en/of knutseldagje te doen met de kinderen. Je kunt gesmolten klokken knutselen of gek doen met snorren. Ik heb de kinderen laten kiezen en zij kozen ervoor om een portret van Dalí te maken met enkele van de terugkerende symbolen waar we over gelezen hadden maar er zijn veel meer mogelijkheden. Ze maakten zijn snor met pijpen ragers maar het kan met wat je maar in huis hebt, rietjes, wol, etc…

De Dali' s van vandaag
De Dali’ s van vandaag

Het is aan ieder de keuze hoe serieus en perfect je het wilt doen. Hier draait het om de gezelligheid en de lol. Wil je een roze snor? Prima! Wil je de hele boel met plakband plakken in plaats van netjes met lijm? Mag ook. Ik leer de kids dat er geen goed en slecht is bij kunst. Kunst gaat om jouw beeld, om wat jij mooi vindt. Als je goed kijkt op de ‘Dali-tekeningen’ van vandaag zie je veel symbolen terug uit het werk van Dali zoals krukken, eieren, sprinkhanen, gesmolten klokken, mieren, spoken en cipressen.

Ik vond onderstaand plaatje van David Vela toevallig op internet en ik vond hem zo cool, heb het meteen aan de kinderen laten zien, zo van dit is wat ik bedoel: Picasso tekent een ei, Dali tekent een ei – iedereen tekent een ei zoals hij het ei ziet, geen goed of fout! (eeh ja bij mij thuis dus he, op school luister je gewoon naar de juf haha)

Picasso vs Dali (c) David Vela
Picasso vs Dali (c) David Vela

Bij Plateau Art Studio hebben ze hartstikke mooie collages gemaakt, geïnspireerd op de olifanten van Dalí. Mooi toch? Op de site kun je stap voor stap zien hoe ze het gemaakt hebben.

olif
Dali project (c) Plateau Art Studio

Nog meer olifanten! Bij Sparrow Innovations kun je zien hoe je kleurrijke langpotige olifanten kunt knutselen. Bij Artisan des Arts tekenden ze mooie Dali olifanten die ze daarna versierden.

Dali project (c)
Dali project (c) Artisan des Arts

Wie is Salvador Dali?

Kindertijd

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech is geboren op 11 mei 1904 in Figueres, Catalonië, Spanje. Hij werd geboren negen maanden nadat zijn broer stierf (Hij was anderhalf). Toen Salvador vijf jaar oud was brachten zijn ouders hem naar de begraafplaats van zijn broer en vertelden hem dat hij de reïncarnatie was van zijn broer, ook Salvador genaamd.

Dalí’s vader was een strenge advocaat. Met zijn moeder had hij een betere band. Hij had ook een jonger zusje, Ana Maria. Dalí tekende al vanaf jongs af aan. Zijn moeder steunde hem in zijn kunst uitingen. Helaas overleed zijn moeder aan borstkanker toen hij 16 was en dat was een hele harde klap voor Dalí. Zijn vader hertrouwde met de zus van zijn moeder (eeeeh..ja?!) maar dat vond Dalí blijkbaar niet erg omdat hij zijn tante ook erg mocht.

Mamere (c) Dali
Mamere (c) Dali

Studeren en naar Parijs

In 1922 ging Dalí kunst studeren in Madrid. Hij viel schijnbaar toen al erg op omdat hij lang haar had, hij zich anders kleedde dan de meeste studenten en hij een aparte kijk op het leven had. Hij is in 1926 van school gestuurd voordat hij deel kon nemen aan de eindexamens.

In datzelfde jaar reisde Dalí af naar Parijs waar hij, dankzij Miró, Picasso ontmoette. In die tijd werden zijn kunstwerken erg beïnvloed door deze twee schilders maar ook door klassieke schilders als Vermeer en Raphael. In zijn kunstwerken kwamen zowel moderne als klassieke elementen voor en langzaam maar zeker werd hij steeds meer beïnvloed door het surrealisme.

Bekend worden en Dali’s vrouw Gala

In 1929 begon Dalí bekend te worden. Hij werkte in dat jaar mee aan een film van zijn vriend en filmmaker Luis Buñuel en ontmoette zijn toekomstige vrouw, de Russische Gala (Elena Ivanovna Diakonova). Gala was 11 jaar ouders dan Dalí. Toen zij Dalí ontmoette was ze getrouwd met de dichter Paul Eluard maar ze ging weg bij hem, en bij haar dochtertje, om bij Dalí te zijn. De twee trouwden in 1934. Ze zijn 48 jaar getrouwd geweest tot aan Gala’s dood. Gala zien we vaak terug op schilderijen van Dalí.

Gala en Dali
Gala en Dali

Later toen hij een bekend kunstenaar werd ging hij met Gala in de VS wonen. Ze woonden daar negen jaar maar verhuisden daarna naar Port Lligat, vlakbij zijn geboorteplaats. Dalí werd enorm beroemd, zowel door zijn kunstwerken als door zijn excentrieke uitingen, pittige meningen en roemruchte feesten.

Het einde van Dali

In 1960 begon hij  te werken aan het Dalí museum in Figueres. Deze ging open in 1974. Na Gala’s dood in 1982 vertrok hij uit Port Lligat. Eerst woonde hij in het kasteel van Pubol en op het laatst in het museum in Figueres. Hij overleed op 23 januari 1989 in Figueres. Hij ligt begraven in het Dalí museum.

Dalí was echt een bijzonder figuur. Hij heeft niet alleen schilderijen gemaakt maar heeft ook aan films gewerkt, beeldhouwwerken gemaakt, kleding en gebouwen ontworpen, nou ja…wat heeft hij niet gedaan?! Ik kan onmogelijk alles over Dalí vertellen want die man had zoveel lagen.

Op politiek gebied is veel te vertellen, over zijn liefdesleven en voorkeuren ook, over zijn angsten, zijn vriendschappen…er zijn veel biografieën over hem geschreven. Ik heb de biografie van Dalí gelezen die door Amanda Lear is geschreven, een gekleurde versie maar desalniettemin erg leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Heel erg leuk om kinderen kunst laten zien en leren. Leuk verhaal van Dali en zijn leven. Het is inspirerend voor kinderen dat geen grenzen aan creativiteit kennen.

    1. Moederlief schreef:

      Ja precies, kinderen zijn nog zo ‘vrij’ in hun creativiteit 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.