stromboli verfiliming
|

Verfilming Stromboli met Elise Schaap

Over enkele dagen is de nieuwe Nederlandse film Stromboli te zien in de bioscoop (update: inmiddels op Netflix te zien!). Ik was positief verrast door de verfilming van de bestseller van Saskia Noort. Het huwelijk van Saar is op de klippen gelopen en haar boze tienerdochter wilt niet meer met haar praten. Om haar problemen op te lossen, zal Saar eerst de confrontatie aan moeten gaan met de demonen uit haar verleden. Waar kun je dat beter doen dan op een zonnig vulkaaneiland ten noorden van Sicilië?!

Goeroe Jens

Sara heeft een dieptepunt bereikt wanneer ze op de ferry naar Stromboli stapt. Het toeval wilt dat ze eenmaal op het eiland de charismatische goeroe Jens ontmoet. Hij geeft daar een cursus ‘From Fear to Love’ aan een groep deelnemers die speciaal ervoor uit alle hoeken van de wereld naar Stromboli zijn afgereisd. Ze zijn allemaal verschillend en hun issues variëren van een beetje erg naar heel heftig. Saar sluit zich aan bij de retraite. Het gemeenschappelijke punt tussen de deelnemers is dat ze allemaal op een bepaalde manier gebroken zijn. Ze moeten leren accepteren, helen en doorgaan met hun leven.

Jens en zijn partner in crime Thandi zijn behoorlijk streng voor de deelnemers. En dan is het ook nog eens warm en broeierig en is er een vulkaan die meerdere keren per dag een mini uitbarsting heeft. Stromboli is de actiefste vulkaan van Europa! Al met al is het een kwetsbare zoektocht naar zichzelf waarbij Saar en de andere deelnemers hun trauma’s onder ogen moeten komen. Dit zorgt voor ontroerende scènes maar ook voor een goede dosis humor.

Bitterzoet

Regisseur Michel van Erp kent dit soort retraites goed aangezien hij in zijn documentaire verleden meerdere van dit soort cursussen heeft gefilmd. Dat zorgt wellicht voor de natuurlijk ogende scènes. Het doet helemaal niet gekunsteld aan.

Ik vond het een leuke verfilming met een overtuigende internationale cast en natuurlijk een schitterende omgeving. Een mooie aanvulling op het aanbod aan Nederlandse films. Het is leuk dat de film deels in het Nederlands is en deels in het Engels. Dat komt doordat Saar Nederlands is en er in het gezelschap nog een Nederlandse dame is en een Vlaamse man. De rest spreekt Engels. Het traject dat Saar en de andere deelnemers volgen is pakkend en de film vliegt voorbij. Stromboli is een bitterzoete film die stof tot nadenken geeft.

Srsck score ★★★1/2

Nederland, 2022. Drama van Michiel van Erp met Elise Schaap, Christian Hillborg, Tim McInnerny.

De film Stromboli is vanaf 3 november in de bioscoop te zien.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Ik vind Elise Schaap een ontzettende goede actrice, dus ik ben dan ook erg benieuwd naar deze film. Ik zal er niet voor naar de bioscoop gaan, maar als ik hem kan downloaden dan ga ik hem zeker kijken.

  2. Claire schreef:

    Ik ben dol op Elise Schaap. Ik vind haar een enorm goede actrice! En de film klinkt ook super goed! Ik wist niet eens dat dit boek verfilmt werdt! Kan niet wachten om het te zien! Dankjewel voor de tip!

  3. Het boek heb ik gelezen maar vond ik niet geweldig. Maar het feit dat je positief verrast werd boezemt toch wat vertrouwen in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.