wicked little letters
|

Wicked Little Letters | Lekker schelden met Olivia Colman

Soms zijn er van die films die relatief geruisloos de bioscoop insluipen en net zo snel weer verdwenen zijn uit de zalen. Zo ook met Wicked Little Letters en dat is wel jammer, want het is een interessante film met ijzersterk acteerwerk van Olivia Colman en Jessie Buckley. Pik hem even mee, nu het nog in sommige bioscopen draait. Wicked Little Letters is wel een aparte film door de soms onwennige mix van komedie en drama, flauwe humor en diepgaande thema’s. Al valt dat laatste niet meteen op. De film wordt namelijk gepromote als een ‘heerlijk vulgair en messcherp zwarte komedie-mysterie vol Britse humor’, maar het is meer.

You foxy ass old whore

Rond 1920, in het Britse badplaatsje Littlehampton, krijgt de vrome Edith (Olivia Colman) sinds kort obscene brieven thuisbezorgd. Eentje begint met ‘Dear Edith, you foxy ass old whore’, om je een idee te geven va de inhoud, die soms behoorlijk ver gaat en vol zit met seksuele toespelingen. Edith is een vrouw van middelbare leeftijd die nog thuis bij pa en ma woont. Haar strenge vader is manipulatief en echt de baas (lees: dictator) in huis. Op een gegeven moment vindt hij het wel welletjes met die brieven en stuurt hij Edith naar het politiebureau om een officiële aanklacht in te dienen tegen de schrijver ervan.

Paps – leuk gespeeld door Timothy Spall – is er van overtuigd dat buurvrouw Rose de schrijfster van de brieven is. Rose is een Ierse vrijgevochten dame die scheldt, luidruchtig sekst (met haar vriend die niet de vader van haar kindje is) en in de kroeg met de mannen zuipt. Schandalig daar in die tijd en al helemaal in zo’n klein dorp. Maar Rose (Jessie Buckley) is ook een liefhebbende moeder en sinds de aanklacht dreigt ze de voogdij over haar dochtertje kwijt te raken. Het is voor haar dan ook een echte race tegen de klok om haar onschuld te bewijzen.

Whodunit: mannen vs vrouwen

Ondertussen worden er steeds meer brieven verzonden, niet alleen naar Edith meer maar naar steeds meer mensen in de omgeving. De zaak wordt opgeblazen in de media en iedereen heeft het erover. Sommigen zijn #teamrose en anderen #teamedith. Een aantal vrouwen uit het dorp beslissen de zaak te onderzoeken, aangezien de mannen bij de politie allang hebben besloten dat Rose de dader is.

Wicked Little Letters is vaak grappig, meestal scherp, soms flauw maar het is ook een verhaal over discriminatie, vrouwenrechten en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daaronder zit nog een laag die de gevolgen behandelt van haatbrieven/haatberichten en pestgedrag. Het gaat over vrouwen die veroordeeld worden alleen maar omdat ze anders zijn. Best tijdloze universele thema’s dus. De tagline van de film is Be Careful what you Post en dat zou net zo goed kunnen slaan op alle anonieme scheldpartijen en haatberichten op social media deze dagen.

En het is natuurlijk ook gewoon een whodunit, wat altijd leuk is als je het mij vraagt. Je raadt als kijker wel erg vroeg in de film wie de dader is, maar dat mag de pret niet drukken. De film is overigens losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Jessie Buckey en Timothy Spall

Bravo bravo

Het moet gezegd worden: applaus voor Jessie Buckley, wat doet ze het toch geweldig als Rose! Ze wisselt binnen enkele seconde van scheldende zuipende rebel naar lieflijke zorgzame moeder, van verdrietig en angstig naar dwars en gefrustreerd. Elke emotie die ze weergeeft is 100% on point. Ik vind Buckley een van de beste actrices van haar generaties en dat bewijst ze hier ook weer wat mij betreft. Olivia Colman is natuurlijk ook weer goed, maar haar rol is misschien ook wat lastiger waardoor het niet altijd even sterk overkomt. Alsnog, chapeau, ik doe het de dames niet na! Het is overigens niet de eerste keer dat Colman en Buckley samen spelen, ze acteerden al samen in The Lost Daughter.

Alles bij elkaar is het een vermakelijke film, waarbij je achteraf ook nog eens na blijft denken over de onderliggende thematiek. Een kleine charmante whodunit met een goede cast en veel humor die je ook prima op een klein scherm zou kunnen kijken, het is niet per se een bioscoopfilm in die zin.

Srsck score ★★★1/2

VS, 2023. Komedie/Drama van Thea Sharrock met Olivia Colman, Jessie Buckley, Anjana Vasan, Timothy Spall en Joanna Scanlan.

De film Wicked Little Letters is nu te zien in de bioscoop

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.