Ga naar de inhoud
Home » Smoke Sauna Sisterhood | nu in de bioscoop

Smoke Sauna Sisterhood | nu in de bioscoop

smoke sauna sisterhood

Als winnaar van de regieprijs op Sundance ’23, is de Estse documentaire Smoke Sauna Sisterhood er een waar je over na gaat denken. Niet alleen de verhalen zijn aangrijpend, maar ook de beelden zorgen ervoor dat je geboeid blijft kijken. De bijzondere traditie van de helende rooksauna staat op de Unesco culturele erfgoedlijst en wordt zo in stand gehouden en beschermd. Hier komen vrouwen samen om hun pijn uit te zweten.

Waar gaat Smoke Sauna Sisterhood over?

Diep in de Estse bossen komt een groep vrouwen samen bij elkaar in de rooksauna. Ze vertellen, zonder schaamte, bloot dus, hun verhalen. De ene is nog aangrijpender dan de andere. Alle vrouwen hebben gemeen dat ze het niet makkelijk hebben gehad. Zo is er eentje lesbisch, die te horen kreeg dat ze vies was, de ander heeft een moeder die haar mishandelde en nog een vrouw vertelt openhartig over haar verkrachting. Na het horen van de verkrachting was ik even stil en rolde er een traan over mijn wang.

Dan is er nog de mysterieuze oudere vrouw, die wazig in beeld komt, maar haar gezicht zie je niet. Zij vertelt over de traditie van de sauna en dat het maandelijkse bloeden van de vrouw, gezien werd als je ziekte. Het is een mooie afwisseling met al het bloot.

Estse documentaire

Geen schaamte

Het mooie aan deze documentaire is dat de vrouwen allemaal helemaal zichzelf zijn. Een kilootje dikker of hangborsten maakt hun niet uit. Je hoeft dus geen modellen à la barbiepoppen te verwachten. Alle vrouwen zijn puur en hun verhalen raken je. Geen schaamte voor ze. Je ziet de vrouwen in alle kwetsbaarheid. Is het vervelend puur bloot? Nee, want de verhalen zijn heftig en zetten je aan het denken. En dan besef je, zo erg heb ik het toch niet.

Passende sfeerbeelden

Als afwisseling zie je beelden van het hutje waar de sauna is, maar ook rokerige beelden die goed passen in Smoke Sauna Sisterhood. De zelfgemaakte liederen en de accordeon muziek zorgen voor een goed geheel. Regisseur Anna Hints is zangeres in het electronic-folk trio EETER. Het trio werkte samen met de IJslandse componist Edvard Egilsson voor de originele score van Smoke Sauna Sisterhood.

Dankzij de betoverende sfeerbeelden zorgt Hints ervoor dat je geboeid blijft kijken. Het bloot in de film is niet vervelend, na een tijdje wen je eraan. Het geheel zorgt voor een intieme en authentieke ervaring.

Helende kracht

De helende kracht van de sauna is voelbaar wanneer je de film kijkt. Je ziet de vrouwen ontspannen en aan het einde van de film wil je zo snel mogelijk een afspraak maken bij Spa Zuiver. Rauw en puur, dat zijn de woorden die de film het beste beschrijven. Smoke Sauna Sisterhood is een film met ontroerende verhalen. Verhalen die je niet zo snel zal vergeten.

Smoke Sauna Sisterhood is vanaf 30 november in de bioscoop te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »